IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: Данъците в България са фантастични

Срам ме е, когато трябва да кажа на партньорите ни в чужбина колко е ниско облагането у нас, признава премиерът

08:08 | 14.10.10 г. 12
Автор - снимка
Създател
Бойко Борисов: Данъците в България са фантастични

Премиерът Бойко Борисов смята данъците в България за „фантастични”, показва стенограмата от вчерашното заседание на Министерски съвет. От нея става ясно още, че според премиера бизнесът трябва да бъде изключително благодарен на финансовия министър за ниското ниво на облагане.

Мнението си Борисов е изразил по време на разговор с икономическия министър Трайчо Трайков, който е посочил, че „практиката потвърждава, че винаги когато е имало намаляване на тежестта, било на данъци или на осигуровки, или на други подобни плащания винаги постъпленията са се увеличавали”.

Темата с осигуровките и тяхното увеличаване се превърна в централен въпрос през последните дни, тъй като правителство, синдикати и работодателски организации така и не успяват да стигнат до съгласие с колко да бъде увеличена осигурителната вноска.

Според Трайков е доста спорно дали въпреки намалението на осигурвките, доста хора са преминали в сивата икономика. Подобни са статистическите данни, посочвани от синдикатите.

Мнението на Борисов е, че оценките наистина са спорни, но именно заради тях министрите на финансите и труда и социалната политика „водят седмица наред многочасови разговори със синдикатите и работодателите, за да намерим правилното сечение”

„Не случайно дадох пример какво правят в Германия днес и защо техните фирми не фалират или какво правят днес в Унгария, при какви данъци работят техните фирми и защо техните фирми не фалират, отидете в цяла Европа. Така, че действително е спорно и за това аз ще се намеся накрая когато имам 100 на сто направени финансови разчети – 100 % ясни, точни и разписани, не само от Дянков, а съм казал и от заместниците му да бъдат разписани, толкова очи искам да ги видят”, заявява Борисов.

„Такива ниски, благоприятни фантастични данъци, които имаме в момента, би трябвало нашите работодатели и бизнес да не дават публично да се чуе лоша приказка за това правителство”, категоричен е премиерът.

„Поставени в условията, на която и да е друга европейска държава те би трябвало да излезнат и да кажат "Утре фалираме – 100 % бизнеса в България".

„На нас ни беше неудобно, когато говорих с премиера на Унгария и с канцлера на Германия, ми беше неудобно да кажа какви данъци имаме, толкова ниски и не случайно Брюксел в момента заради такива като нас, които държат толкова ниски данъци искат да въведем единни данъци в Европейския съюз и само ние сме против, защото ние направихме от България данъчен рай, а ти ми казваш, че с 1,5 или 2, ако се вдигне една осигуровка и по-точно ние не я вдигаме, а възстановяваме каквато беше през миналата година, ще валираме бизнеса”, е заявил премиерът, показва стенограмата от заседанието.

„В Европа се готвят срещу нас да въведат санкция, не санкция в истинския смисъл на думата, а да направят уравниловка на данъка точно срещу такива като нас, защото Орбан, като чу моите данъци, каза: "Чакай, аз имам 25 % ДДС". Ние когато Дянков ми каза и имаше такава тема от 20 на 21 % да се вдигне българският бизнес и всички казаха, че държавата ще фалира, а Унгария работи с 25 на сто”.

Те ще въведат плосък данък, но на 16 на сто, а ние сме на 10 на сто. Ние сме толкова по-добри, че просто няма накъде. Божидар Данев, трябва когато види Дянков да му целуне ръка и да каже "Добре, че държиш такива данъците". Защото, най-лесно е да се вдигне данъка и да се събере прихода в бюджета. Ние не го правим точно заради бизнеса и работодателите”, категоричен е Борисов.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 3
Гари
преди 13 години
Няма ли кой да му обясни на Бойко, че данъчно-осигурителната тежест за редовия българин надхвърля 50%. Стига е плещил глупости за някакви фантостично ниски данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
lozkhris
преди 13 години
Абсолютно е правилно !! Само че проблемът не е в нас, а в Европа !! Не може в криза да се вигат данъците! И стига вече с тая Европа ! Ще затънем съвсем на дъното заради корпоративните и имперски политики на Германия !! Разберете, вси1ко в Европа е СБЪРКАНО !! Еврото, данъците, Пакта за Стабилност ! Никой не инвестира в Европа,бизнесът буксува, няколко страни са на ръба на тоталния колапс, а Германия и Франция дрънкат за austerity, увеличаване на данъците, таксите и какво ли не !! Безработицата е над 10% в цялата еврозона. На нас ни трябва обстановка на стимулиране на износа и производството - имаме прекрасни условия да привлечем капитали заради все още ниската цена на труда. Отвържете лева от малоумното евро, свалете стойността му поне 20% ВЕДНАГА и покажете, че мислите за България, а не за Зименс...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още