IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За 10 месеца емигрантите са пратили над 1,42 млрд. лв. в България

Парите от сънародниците ни зад граница са повече от преките чуждестранни инвестиции, показват данни на БНБ

08:50 | 06.01.17 г. 18
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

От началото на 2016 г.  до края на октомври сънародниците ни зад граница са изпратили над 1,424 млрд. лв. в България. За същия период на 2015 г. те са пратили 1,413 млрд. лв., показват данни на Българска народна банка (БНБ). 

Най-много средства идват от българите в САЩ, Испания и Гърция. Близо 325 млн. лв. са изпратили българите от Съединените щати, а за 10 месеца от Испания са дошли 283 млн. лв. Работещите в Гърция са пратили на семействата си над 110 млн. лв. 

За периода януари-октомври 2016 г. от Великобритания са дошли над 105 млн. лв., показват още данните на БНБ. Най-малко пари са дошли от Кипър - 4,4 млн. лв., и Русия - 7,1 млн. лв. Българските граждани, живеещи в Германия, пък са пратили над 91 млн. лв. Парите от Турция пък са в размер на 23,4 млн. лв.

Данните на БНБ обаче отчитат само парите, изпратени по банков път и чрез дружества за парични трансфери. Не е ясно какви суми влизат у нас в брой или какви стоки, купени зад граница, идват в страната. 

Сама по себе си тази статистика не е голяма новина, но е поредното доказателство, че емигрантите имат огромно влияние върху българската икономика. Всъщност средствата, които те пращат на семействата си тук, до преди няколко години надвишаваха многократно размера на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в страната. 

За първите десет месеца на 2016 г. преките инвестиции в България възлизат на 942 млн. евро, като са по-ниски с 46,1% (806,2 млн. евро) спрямо януари – октомври 2015 г., когато възлизаха на 1,748 млрд. евро. Само в рамките на октомври те намаляват с 25,2 млн. евро, докато през същия месец на миналата година са се увеличили със 137,8 млн. евро, показват предварителните данни на БНБ.

От януари до октомври дяловият капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в/от капитала и резервите на български дружества, както и постъпления/плащания по сделки с недвижими имоти в страната) възлиза на 302,8 млн. евро. Той е по-нисък с 668,2 млн. евро от дяловия капитал, привлечен през същия период на миналата година, когато беше 970,9 млн. евро.

Данните са предварителни и с отчета за ноември 2016 г. ще бъдат направени ревизии на данните за януари – октомври 2016 г., уточняват от централната банка.

Тенденцията е парите, които сънародниците ни зад граница изпращат в България, да нарастват. Причината е, че нивата на безработицата в Европейския съюз (ЕС) драстично намаляха и почти достигнаха нивата си отпреди кризата от 2008 г.

На трудовия пазар в ЕС безработните са 20,4 млн. души, или нивото на безработица е 8,3 на сто. Това е най-ниското ниво от февруари 2009 г. насам, показват последните данни на Евростат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 21 rate down comment 2
gianny
преди 7 години
цап царап"Много жалко за Николай Марков. Дори под сто имена да пише злобните си коментари, всички ще го познаят по хилядите правописни грешки. ***! Срам и позор за Дряново, че този *** има наглостта да се кандидатира за кмет на Дряново. Досега като беше общински съветник успя да се обзаведе с нова къща, че дори ремонт да й направи - ха ха ха, сестра му била дала парите..... Вижте бетоновия възел в Дряново и се сетете къде са част от парите - при "НиколаИчо" и себеподобните му. Сега иска и той да влезе в голямата "лапаница" - след като ликвидира общинските фирми, отново ще ги създава, че да има откъде да си допълва доходите, щото напоследък се е поохарчил явно." ... Николай Марков, научи се, че зарзаватчия се пише с Т, а не с Д .... Освен това злобата ти е пословична. Но щом и собствената ти МАЙКА, т.е партията БСП се отказва от теб - значи е ясно що за "читав" човек си. Я по-добре кажи какъв е този социален хуманизъм, който изповядваш, като си се нарекъл социалдемократ, защото освен злоба и простащина нищо друго не виждаме в драсканиците ти в този форум. Хората от БСП ти се присмиват, срамуват се и се разграничават от теб. Жалко, че толкова късно се усетиха, че дискредитираш партията. Грозното ти поведение на плазмодий в общинския съвет дълго време ще се те държи до Бачо Киро 19, от външната страна на ОбА - в къщичката, построена с "парите на сестра ти", докато някой не се заинтересува по-сериозно от одитния доклад за БКС-то /"Кольо Фичето" ЕООД/. . . Първо погледни собствената си *** и после коментирай останалите кандидати за кметове и общински съветници. ... Николай Марков може да уплаши само гаргите. От малък си е все същия дребнав злобар. Кой ти го брои този, та той няма никакъв шанс - нито за кмет, нито за общински съветник и от яд ръси простотии срещу всички опоненти. Особено след като БСП публично го обяви за лъжец и *** и го изпъди официално от партията. Така че да не се пъне и да плюе по доктора. А дай боже Емил Попов да стане кмет - жална му майка тогава - ще му одитира данъчната декларацийка." [url]http://***.bg/view_article_comments.php?article_id=770270&order=desc&&start=50[/url]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 26 rate down comment 5
lyusien
преди 7 години
Данните в статията не са съвсем точни Не са отразени трансферите от българските изселници от Турция а те са около 800 милиона годишна Така че българските емигранти пращат годишно около 2.5 милиарда лв Точни данни няма защото големи суми влизат каш или като стоки Далеч по вече от чуждите инвестиции Всички политици трябва да се поклонят на емигрантите и да им кажат едно голямо БЛАГОДАРЯ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 33 rate down comment 4
KPetkov
преди 7 години
Тия пари не са изпратени на теб, а на пенсионерите. Раздели ги на 2,18 млн. и виж какво ще се получи. Аз го докарвам 640 лв., което си е 3-4 мин. пенсии на калпак от пенсионерите. Във всеки случай е по-добре от социалните помощи, които им отпуснаха за Коледа.По-проблемно за мен е подзаглавието. Като всичко ни цъфти и връзва според тези в парламента, защо никой не ще да инвестира в България. Глупави ли са, що ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 28
markov
преди 7 години
И кво толкова са пратили , писна ми от тая пропаганда как някои от чужбина ме издържал. 1,4 милиарда лева за 10 месеца. Твърди се че 2.5 милиона БГ работят на вън. 1,4 милиарда делено на 2,5 милиона делено на 10 месеца = 56 лева на месец средно е пратил всеки имигрант за нещо си в БГ. Ако го сметнем пък на глава от живеещите в БГ ......всеки имигрант е пратил средно по 21 лева на калпак. Ако тези хора са тук , ползата за родината и БГ народа ще е стократно по-голяма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 15
majnata
преди 7 години
Е сега разбирам защо непрекъснато даваш такива "гениални" предложения...щото хабер си нямаш от нищо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 7
sdar
преди 7 години
Защо хората не се замислят малко и вместо да пращат пари насам, не приберат роднините си на по-добро място?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 12
majnata
преди 7 години
Затуй от 5 обяви за работа ,4 са за чужбина...нямало "квалифицирана" работна ръка в България...никаква няма да има , щото нема де да бачка !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още