IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата повдигна обвинения срещу 18 души за фалита на КТБ

Обвинителният акт от 210 хил. страници е внесен в съда

10:56 | 20.07.17 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Обвинения срещу 18 души повдигна Прокуратурата, внасяйки обвинителния акт за казуса "КТБ", става ясно от съобщение на институцията. На всеки един от обвиняемите са повдигнати "прецизни обвинения, описани в над 5 хил. страници".

Обвинителният акт във всичките му копия е от над 210 хил. страници, допълват още от Прокуратурата.

Прокуратурата обвинява бившите подуправители на БНБ Цветан Гунев и Румен Симеонов в неизпълнение на служебните им задължения. Има повдигнати обвинения по същия член в Наказателния кодекс и срещу Славияна Данаилова-Велева - ръководител на екип в Дирекция „Надзорно наблюдение на кредитните институции”.

На съд отиват още и собственикът на банката Цветан Василев, срещу когото има обвинения за присвояване на чужди пари, вещи и ценности и присвоявания в особено големи размери, както и за организирането на престъпна група.

Обвинения по същите членове на Наказателния кодекс има и срещу ръководителя на вътрешния одит на банката Снежанка Велева - Стефанова и одиторите от KPMG Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев, както и срещу бившите директори на КТБ Александър Панталеев и Георги Христов.

Главният счетоводител Мария Димова и нейният заместник Борислава Тренева-Кючукова, както и главният касиер Маргарита Петрова и експертите Елка Стойкова и Елена Инджева и ръководителят на управление "Кредитиране" Георги Зяпков също са обвинени за присвояване в големи размери и организиране на престъпна група.

Прокуратурата повдига обвинения и срещу други служители на банката - кредитния инспектор Рангел Стойчев, както и срещу Светлана Георгиева и Илиян Зафиров. Те също са замесени с организирана престъпна група и присвояване в особено големи размери.

Разпитани са повече от 400 свидетели. Изготвени са над 90 експертизи от 27 вещи лица. Обемът на събрания  доказателствен материал, заедно с веществените доказателства и приложенията, надхвърля 1360 тома.

В сайта на прокуратурата е публикуван и документ от 155 страници, озаглавен "Общ поглед върху "Моделът КТБ", който може да бъде свален оттук.

Всичко за КТБ можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 21 rate down comment 0
khao
преди 6 години
ето го и поредния пример защо имаме нужда да реформираме на корумпираната ни съдебна система!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 0
Hahoto
преди 6 години
Май най-важните липсват сред обвинените в прокуратурата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още