IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Русия пренебрегва "териториалната цялост на Украйна"

Същевременно обаче членството на Украйна в НАТО не е на дневен ред за германското правителство

17:42 | 26.11.14 г. 65
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Меркел: Анексирането на Крим от Русия не може да се оправдае с нищо. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Меркел: Анексирането на Крим от Русия не може да се оправдае с нищо. Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел използва общия дебат по бюджета в Бундестага, за да отправи остри критики към действията на Русия в рамките на конфликта с Украйна. Тя обвини Москва, че пренебрегва "териториалната цялост на Украйна", предаде DPA.

В т. нар. общ дебат в Бундестага канцлерът изтъкна в 40-минутна реч своята ясна позиция. Тя подчерта и решителния си курс спрямо Путин. Нейната цел сега е "прилагане на международното право срещу правото на уж по-силния".

Анексирането на Крим от Русия „не може да се оправдае“ с нищо, отправи критика канцлерът. Прякото и непрякото участие на Русия в боевете край и в Донецк в Източна Украйна е напълно неоправдано, добавя тя.

По думите ѝ руската политика е нарушила международното право и поставя под въпрос мирния процес в Европа. Затова е още по-важно да се стигне до дипломатическо решение в кризата с Украйна, казва канцлерът. „Целта е една суверенна Украйна, която да може да решава своето бъдеще сама“, заяви Меркел. „Колкото и дълъг и изтощителен да е пътят, толкова по-убедена съм, че ще успеем". Икономическите санкции срещу Москва продължават да бъдат неизбежни. „В усилията ни за преодоляване на кризата, ние трябва да проявим търпение и постоянство". 

Канцлерът отхвърли обвиненията, че не взема на сериозно руските опасения по отношение на преговорите по споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна. Тя е говорила често с руския президент Владимир Путин по тази тема и винаги е давала да се разбере, че не става дума за това Украйна да се отдалечава от Русия и вместо това едностранчиво да се разгръща към ЕС. Индиректно Меркел се опитва да опровергае впечатлението за различия в рамките на федералното правителство по отношение на руската политика. По-конкретно тя похвали външния министър Франк-Валтер Щайнмайер за дипломатическите му усилия.

Преди броени дни той заяви, че не счита, че Украйна може да стане член на НАТО. Според него също така е нереалистично да се говори за присъединяване на Украйна към Европейския съюз в близко бъдеще. По думите му икономическата и политическата модернизация на страната е "проект за няколко поколения".

По-рано днес позицията на Щайнмайер от уикенда бе потвърдена от германски правителствени източници. Германското правителство е обезпокоено от плана на президента на Украйна Петро Порошенко да проведе референдум за членство на страната в НАТО, виждайки в това възможност за изпадане в задънена улица, която само ще разпали напрежението с Русия, стана ясно днес. 

Украинското членството в Алианса засега не е на дневен ред, заяви германски правителствен източник, който добави, че референдумът сам по себе си няма да вкара Украйна в НАТО, тъй като решенията за членство се вземат от членовете на НАТО, а не от избирателите. Всеки опит за присъединяване към НАТО може да свърши зле, казва втори официален източник, цитиран от Bloomberg. И двамата са помолили да не бъдат назовани поименно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

34
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
ти си мега *** просто уникално ***, аз искам да съм далече от войните. Зелено човече няма да видиш направо ракета по тиквата даже няма и да я усетиш. Като гледам как нон стоп се изнасят българите от България всичките сме "руснаци" lol какъв *** си неам думи. Аз ако съм руснак няма да иам такъв софииски жаргон бе ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 3
юрист
преди 9 години
В България нямало права , а? А това какво е- чушки и домати и огурчики?КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯЧл. 3. Официалният език в републиката е българският.Чл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.(2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.Чл. 27. (1) Чужденците, които пребивават в страната на законно основание, не могат да бъдат изгонвани от нея или предавани на друга държава против тяхната воля, освен при условията и по реда, определени със закон.(2) Република България дава убежище на чужденци, преследвани заради техните убеждения или дейност в защита на международно признати права и свободи.(3) Условията и редът за даване на убежище се уреждат със закон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 6 rate down comment 1
deant
преди 9 години
само не разбрах за чии искаш да тормозиш руските граждани живеещи в БГ? Аз не съм чувал за нещо подобно за българските граждани в РФ. Може и да не са много като в ОК но ги има. Междувпрочем като споменах ОК, там бая ни недолюбват нас, в пълен разрез с всички правила и закони на ЕС. *** нейсе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 1 rate down comment 5
юрист
преди 9 години
Ааа- така ли стана?;) Нали в България чуждите и българските граждани нямали права и ТИ пишеш- "...в Бълргария тъй или иначе не съществуват права.." в коментар 27 - какво стана сега- защо България да не постъпи така, както ТИ мислиш,а? Нищо чудно утре ти да станеш първото руско "зелено човече" във Варна или Бургас, прокламирайки, че чуждите граждани в България нямат права и за това рф има право да задължи България с употреба на военна сила България "да уважава" "правата" на руските граждани...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
според мен ти прокламираш фашизъм и расизъм и си *** бате. Багажа е стегнат от преди 15 години не знам ако такива като теб искат война а виждам, че искат ше си я получите няма проблем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 4
юрист
преди 9 години
До 27 Е- като не съществуват права в България, тогава е редно, законно и правомерно България да постъпи по описаният от мен начин към руските граждани в България и към етническите руснаци в България...Не е лошо и ти да си стегнеш багажа заедно с тях, защото България няма нужда от предатели и изменници на България...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
да почти го бяха отворили само екс-съветският блок трябваше да се демократизира. СССР го нямаше вече, няма армия няма страшно и bombings на воля, Ирак Югославия, лудница. Имаше иракчани емигранти в София в блока и те разпрааха там за американските ракетни подаръци от небето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
в Бълргария тъй или иначе не съществуват права. За 30 години преход нито един бандит не е в панделата. Това по кое от твойте алинеи и членове е? Абе ***? Не моеж да ми обясниш. Моя паспорт тъй или иначе скоро вече няма да е български и добре че, остани си там с американските войници и с *** и им плащай тока кат си мноо отворен или при оня Муса да ти изнесе някоя лекция за ислямско право, че вече и такива има
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 5
юрист
преди 9 години
Забравих и най- важното- да се разкрие банковата тайна за ВСИЧКИТЕ им влогове/ депозити в банки на територията на ес и да бъдат блокирани:) Ето- ТОВА би била реалността за руснаците в България без "права- мрава":)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 5
mathematician
преди 9 години
Бе войните в Югославия почват 1991 година. Западът още не беше отворил шампанското по случай победата в Студената война.Хората в отделните държави искаха да живеят отделно, не под сръбско ръководство, ама на Милошевич не мислеше така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още