IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкото правителство няма да си сътрудничи с Тройката

Атина планира свои реформи, които ще повишат конкурентоспособността на икономиката, съобщи финансовият министър Янис Варуфакис

18:54 | 30.01.15 г. 33
Гръцкото правителство няма да си сътрудничи с Тройката

Новото правителство на Гърция няма да продължи да си сътрудничи с Тройката – ЕС, Европейската комисия (ЕК) и Международния валутен фонд (МВФ), които са основните кредитори на страната, и няма да търси удължаване на програмите за отпускане на заеми за Гърция.

Това съобщи новоизбраният финансов министър Янис Варуфакис, пише Reuters.

На разговори с управляващите в Атина днес е ръководителят на Еврогрупата, неформалната организация на финансовите министри от еврозоната, Йерун Диселблум. Той допълни, че двете страни – Тройката и Гърция, ще потърсят решение на ситуацията до изтичането на срока на програмите, а именно на 28 февруари.

„Тази платформа ни помогна да спечелим доверието на гръцкия народ”, коментира Варуфакис след срещата си с Диселблум. Гръцкият финансов министър е категоричен, че в тази насока първата работа на правителството на СИРИЗА няма да отстъпи от обещанията си за предоговaряне на програмите с искания за тяхното удължаване.

Варуфакис е съобщил пред председателя на Еврогрупата, че Атина планира да предприеме реформи, които да направят икономиката по-конкурентоспособна и да балансират бюджета, но няма да допусне „самоподхранени кризи”, породени от дефлация и нежизнеспособен дълг.

Преди дни правителството съобщи, че прекратява и процеса по приватизация на някои активи, сред които пристанището в Пирея и държавната енергийна компания. Искането за раздържавяване на тези активи беше направено от кредиторите на Гърция и беше част от обещанията на южната ни съседка, срещу които да получи заем. 

От своя страна Йерун Диселблум е предупредил новото правителство да спазва досегашните споразумения и да не бъдат предприемани стъпки, които да обърнат посоката на растеж.

Подкрепата на Европа ще зависи от това дали Гърция изпълнява задълженията си и Атина трябва да изясни позицията си преди да се придвижи напред, добавя Диселблум. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 33 rate down comment 22
SS-23
преди 9 години
Ами ще се случи това което винаги става щом управляват комунисти - тотален фалит. Ама те гърците май сега ще го разберат, защото скоро не са ги управлявали комунисти.===Абе то май "великата" УСА, дето нема комунизъм, отдавна е във практически фалит, на благодарение на Ф-35 и остналата ескадрила не позволява да и търсят сметката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 45 rate down comment 10
kolojiko
преди 9 години
Ами ще се случи това което винаги става щом управляват комунисти - тотален фалит. Ама те гърците май сега ще го разберат, защото скоро не са ги управлявали комунисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 20
Ogibogi
преди 9 години
Какво ще се случи с Гърция до март месец?! Интерестно?! Сириза явно имат нови финансови механизми и ще преобърнат представите ни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още