IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкото правителство няма да си сътрудничи с Тройката

Атина планира свои реформи, които ще повишат конкурентоспособността на икономиката, съобщи финансовият министър Янис Варуфакис

18:54 | 30.01.15 г. 33
Гръцкото правителство няма да си сътрудничи с Тройката

Новото правителство на Гърция няма да продължи да си сътрудничи с Тройката – ЕС, Европейската комисия (ЕК) и Международния валутен фонд (МВФ), които са основните кредитори на страната, и няма да търси удължаване на програмите за отпускане на заеми за Гърция.

Това съобщи новоизбраният финансов министър Янис Варуфакис, пише Reuters.

На разговори с управляващите в Атина днес е ръководителят на Еврогрупата, неформалната организация на финансовите министри от еврозоната, Йерун Диселблум. Той допълни, че двете страни – Тройката и Гърция, ще потърсят решение на ситуацията до изтичането на срока на програмите, а именно на 28 февруари.

„Тази платформа ни помогна да спечелим доверието на гръцкия народ”, коментира Варуфакис след срещата си с Диселблум. Гръцкият финансов министър е категоричен, че в тази насока първата работа на правителството на СИРИЗА няма да отстъпи от обещанията си за предоговaряне на програмите с искания за тяхното удължаване.

Варуфакис е съобщил пред председателя на Еврогрупата, че Атина планира да предприеме реформи, които да направят икономиката по-конкурентоспособна и да балансират бюджета, но няма да допусне „самоподхранени кризи”, породени от дефлация и нежизнеспособен дълг.

Преди дни правителството съобщи, че прекратява и процеса по приватизация на някои активи, сред които пристанището в Пирея и държавната енергийна компания. Искането за раздържавяване на тези активи беше направено от кредиторите на Гърция и беше част от обещанията на южната ни съседка, срещу които да получи заем. 

От своя страна Йерун Диселблум е предупредил новото правителство да спазва досегашните споразумения и да не бъдат предприемани стъпки, които да обърнат посоката на растеж.

Подкрепата на Европа ще зависи от това дали Гърция изпълнява задълженията си и Атина трябва да изясни позицията си преди да се придвижи напред, добавя Диселблум. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

23
rate up comment 19 rate down comment 12
vanaia
преди 9 години
Аууу вие като вълк гръка... Дано имат план гърчетата, че както са я подкарали през просото... Аз лично ги подкрепям на 100%. Извинявайте, ама това си е пладнежко изнудване- или ни подаряваш(разбирай приватизираш) големите държавни фирми или няма кинти:) Браво, че се опънаха. Освен това тоя *** дето призовава за спазване на спораз. - ми то не изтича ли след месец? Гледам стискат за русия, еххх умното си е умно. Защо ли? Когато изцоцаш едната сица(ЕС) редно е да се хванеш за другата(русия) И мога да ви гарантирам, че Гърците ще си договорят по-добри условия за газа:) Мн. интересно докъде ще я докарат - с и без ес все ще е мизерия, поне да не ги плющят секи 6м. с желанията на тройката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 22 rate down comment 8
georgi_shum
преди 9 години
Нв, нямаха вчера някъде около 05-10.02 имат. За около 2- 2.3 млрд ?. Никой нищо не им е отсрочвал. И не трябва да го прави! Като си харчил, ще плащаш! Ако не пащаш, ще гладуваш и пак ще плащаш! Като всеки гръцки ***, дето името си на бял лист хартия, без правописна грешка не може да напише, вземаше 15 16 заплати що не ревяха? Сега ще плащат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 15 rate down comment 5
Longin
преди 9 години
"Комбинацията от гигантски нови заеми и строги съкращения на държавните разходи, които понижиха доходите, не само не успяха да овладеят дълга, но също така, наказаха най-уязвимите граждани, които се превърнаха от хора, които до този момент са живели премерен и СКРОМЕН живот в бедняци и просяци, и им отнеха преди всичко достойнството им"хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 15 rate down comment 1
trendline
преди 9 години
Ей недей така, не са виновни чистачките а фамилиите Папандреус, Симитис и още много да не ги изреждам. Да им усучат мъдете (да ме извините) и да ги преследват до девето коляно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
Те нямаха ли някакъв падеж вчера? Платиха ли, отсрочиха ли, какво стана?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 10 rate down comment 5
georgi_shum
преди 9 години
Факти нещо? Или и ти само си ланкаш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 30 rate down comment 5
georgi_shum
преди 9 години
Не аз ги сравних, а ракетчика! Поста ми бе към него и подряпящите го за да спрат с простотиите дето ръсят! И за да вляза в темата с това решение Гърция окончателно се закопа. Като не си платят падежиращия след дни дълг няма да получат поредната порция кинти! ЕЦБ логично ще спре да финансира банките им и да го видя тогава тоя новия им фин. мин как ще плаша заплатите на 600 те чистачки само в своето министерство, които назначи отново на работа !! Шестотин чистачки на щат в едно министерство с мин 600 - 700 ? заплата!?!? И тоя *** Ципрас ще има наглостта да ми пише, че гръцкия народ живеел скромно и пестеливо!! Да мрът от глад малко ще им е!!! Няма такава наглост!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 29 rate down comment 0
trendline
преди 9 години
А виж тука те подкрепям. Не може няколко поколения никой да не е ходил на работа и само на социални.Безплатно жилище и отопление плюс пари на ръка за храна. Това не е полезно за никого. На всеки работа - ако трябва субсидирана. Който не иска работа, т. е. да си заслужи парите и прехраната, да умира, негова си работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 13 rate down comment 5
deant
преди 9 години
Спря за такива като тебе. Дето вярват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 0
pecan
преди 9 години
и много често се налага да се работи след работа понеже има цели които се изпълняват.Не знам дали модела им е по добър от европейския но си работят е поне наща черга емигрантите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още