IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Многохилядни прояви в памет на Борис Немцов се провеждат в Русия

Траурно шествие се провежда в Москва вместо насроченото от опозицията пролетно шествие "Пролет"

16:55 | 01.03.15 г. 25
<p>
	Снимка: <em>Reuters</em></p>

Снимка: Reuters

Многохилядни шествия в памет на застреляния опозиционер Борис Немцов се провеждат в Москва и Санкт Петербург, съобщава БТА. Огромен портрет на руския политик  е поставен над сцената на траурния митинг в Санкт Петербург, започнал на площад Марсово поле след възпоменателно шествие в памет Немцов, предаде ТАСС.

"Борис Немцов - няма да забравим, няма да простим"  е изписано на черен транспарант, който пренесоха по улиците на града представители на РПР-ПАРНАС - партията на Немцов, и опозиционни депутати от Законодателното събрание на Санкт Петербург. 

Според градската полиция, в днешното петербургско шествие и в митинга участват над 6000 души. 

С известно закъснение започна пък траурното шествие в Москва, съобщи БНР. Забавянето е причинено от бавната работа на полицията - изградени са били 30 рамки металотърсачи и хората много бавно са навлизали в зоната на шествието.

Според организаторите в шествието са се включили повече от 70 хиляди души, докато от полицията съобщават, че участниците са около 21 хиляди.

По време на митинга са били издигнати лозунги "Героите не умират", "Тези куршуми са за всеки от нас", "Пропагандата убива"; "Не на войната"; "Спрете украинската авантюра"; "Аз съм Немцов", предава националното ни радио. 

В края на шествието всички ще преминат покрай мястото, където в петък срещу събота беше убит опозиционният лидер. Вече има инициатива там да бъде поставен паметен знак. 

Траурното шествие в Москва се провежда вместо насрочената преди опозиционна проява - протестно шествие "Пролет". 

Междувременно следствието обяви, че търси очевидци на убийството на Борис Немцов. По-рано властите съобщиха, че камера е заснела разстрела, но убиецът не се вижда ясно. Полицията е обявила награда от 3 млн. рубли за информация във връзка с убийството. 

Борис Немцов ще бъде погребан на 3 март в Троекуровското гробище в руската столица. Преди погребението ще има гражданска панихида в московския център "Сахаров".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
Има в нета от много време прихваната кореспонденция по организацията на протеста. Анонимните са ги публикували. Поразровете. Интересна е. Не е от сега а от преди време. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
Всъщност, руската аристокрация са руски граждани само по паспорт.Но банковите им сметки в западни и американски банки.Тогава, чий граждани са те?Същият въпрос е валиден и за нашите убавци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
Как може да им хрумне, да убият един от своите, за да изкарат на улицата хората!Явно са напъхани здраво в ъгъла представителите на руската аристокрация, основни поддръжници на американската политика в Русия!И медиите в техни ръце, и руската централна банка в ръцете на американците, и Путин с почти никакви правомощия като президент страшна заплаха за господството им на руска земя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 3
stefan-L
преди 9 години
А у на нима не убиват ? Я погледнете само как измират свидетели против министър председателя- Мишо бирата и жена му загадъчно умират ! Само месец след началото на делото загина при пътен инцидент проф. Евгений Николов, експерт по същото дело срещу Цветанов и Борисов .Десет дни след изборите, на 16 октомври бе убит друг много важен експерт по делата срещу Цв.Цв. Николай Найденов. Той работеше по възстановяване на унищожените файлове от цецомобила, с който МВР подслушваше по времето на Цветанов. За какви политически убиства говориш след като у нас главният секретар на МВР разпорежда да се стреля с гранатомед по Чакъра ААА В КОЯ СТРАНА УБИСТВАТА СА ПОВЕЧЕ А ? НИЕ ОПРАВИХМЕ НАС СИ ПА ТРЪГНАХМЕ ДА ОБСЪЖДАМЕ РУСИЯ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
stefan-L
преди 9 години
а нали това беше целта на америка ! да застрелят един опонент на Путин и да направят майдан и в Русия ! Ама няма как да стане господа американци Русия не е Украйна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още