IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия одобри минималната квота за жени на ръководни постове

Поне 30% от местата в бордовете на големи компании ще се заемат от жени

17:46 | 06.03.15 г. 15
Автор - снимка
Създател
Германия одобри минималната квота за жени на ръководни постове

Германският парламент одобри въвеждането на 30% квота за жени в бордовете на големи компании. Мярката ще влезе в сила от 2016 г. и се очаква да засегне над 100 публични компании, които в надзорните си съвети имат представители на служителите, предава DPA. Oще 3500 други средни предприятия ще трябва да определят своя собствена квота за жени в изпълнителните и надзорните съвети.

В 30-те най-големи компании от водещия индекс DAX няма нито един главен изпълнителен директор жена. Министърът на семейството Мануела Швезиг от социалдемократическата партия нарече мярката "историческа стъпка" за равноправието и подчерта, че жените трябва да имат глас на нивото, където се взимат решенията за условията на работа.

Компаниите, които не изпълняват квотата, ще трябва да попълнят вакантните места или да ги оставят незаети.

Според проучване на Handelsblatt 59% от средноголемите компании в страната нямат нито една жена на ръководна позиция, докато средният дял в ЕС е 36%. В публичните компании, листвани на DAX, само 7% от местата в изпълнителните съвети са заети от жени, а в надзорните – близо 25 на сто.

През последните години редица големи компании в Германия засилиха женското присъствие на директорските етажи. Така например в Deutsche Telekom и Adidas 30% от местата в бордовете са заети от жени.

Мярката обаче е критикувана от бизнес средите и от някои консерватори. Според тях това ще увеличи бюрокрацията, без да се справи с истинската причина за отсъствието на дами по високите етажи на корпоративното управление – липсата на места в детските градини и на възможност за съчетаване на професионалния и личния живот.

През 2003 г. Норвегия стана първата държава в света, която въведе квота от поне 40% жени в бордовете на публичните компании. Примера ѝ последваха Франция, Испания и Холандия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
vstoykov
преди 9 години
Евроетатизма продължава да достига все по-високи висоти...Евроетатизма - най етатисткия етатизъм. Европейските жени - най-недискриминираните жени. Европейските ценности - най-ценните ценности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
vinsa
преди 9 години
Що за дискриминация спрямо мъжете? Би трябвало и за мъжете да има минимална квота, иначе е дискриминация. Направо да ги направят фити/фити, и да ги наредят на столчетата момченце, момиченце , момченце, момиченце .... и да им дадат и презервативи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Илко
преди 9 години
Малеее къде попаднах ме!!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
Eon
преди 9 години
След 10 години сигурно ако не съм жена и/или гей няма да мога да си намеря работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още