IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на Lidl и Kaufland стана най-големият търговец в Европа

Германската Schwarz Gruppe изпреварва Carrefour и е четвърта в света след Walmart, Costco и The Kroger Co

10:25 | 22.05.15 г. 19
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският концерн Schwarz Gruppe, който е собственик на магазините с марките Lidl и Kaufland, се превръща в най-големия европейски търговец, пишат специализираното издание Lebensmittelzeitung и Frankfurter Allgemeine Zeitung.

С приходи в размер на около 80 млрд. евро за изминалата фискална година 2014/15 базираният в Некарсулм концерн застава начело на търговците на дребно в Европа, като изпреварва френския търговски гигант Carrefour. Разстоянието между двете компании вече е 4 млрд. евро. Година по-рано приходите на германската компания бяха в размер на „само“ 74 млрд. евро.

По-големи търговски компании има само в Америка, а след Walmart, Costco и The Kroger Co. германската компания е четвъртият най-голям търговец в света, доста преди Aldi и Metro. За Lidl и Kaufland днес работят около 350 000 служители, с 15 000 повече, отколкото преди година. 



През миналата година компанията е вложила 3,5 млрд. евро в преструктурирането на стари филиали, голяма част от тях – в Германия. Други 1,5 млрд. евро са били инвестирани в експанзията на компанията. И за тази година концернът очаква инвестициите да са в същия обем. 

Lidl започва експанзията си в Европа през 90-те години на миналия век и бързо се превръща в една от най-големите вериги магазини за хранителни стоки. Компанията влезе в България в края на 2010 г.

Kaufland дойде в страната четири години по-рано. Първият магазин на веригата в България отвори врати на 9 март 2006 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 10 rate down comment 3
nobel
преди 8 години
Ами аз се занимавам с производство на мебели от 25 години. Не мога да ги изброя всичките, на за това време не съм изкарал нито един лев, без да съм произвел нещо. Доста неща съм направил. Повечето от тях не са по-лоши от италианските или испанските. Иначе не биха се продавали. Ако искаш мога да ти изпратя снимки. А ти какво произвеждаш, ако не е тайна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 4
Sakamano
преди 8 години
А ти какви продукти си произвел досега, че ми е любопитно... ако не броим голямото количество инфантилни мнения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 3
Repoman
преди 8 години
Значи според теб това че произвеждаш *** значи че трябва да се напънеш и да се насилиш да го ручаш, защото да имало било развитие и икономика?Адам Смит, а? Протекционизъм и меркантилизъм до дупка.А аз си мислех, че вече сме стигнали до етапа на свободния пазар ...Още повече, че си имаме валутен борд и няма никакво значение дали имаме внос или износ, защото както казват минфините ни, ние сме стабилитетни отвсякъде. Във финансите си де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 21
nobel
преди 8 години
Много си прав, че не съм прав. Българските стоки няма никакъв начин да се произвеждат от хора като теб, защото от коментарите ти ясно си личи, че си от хората, които не произвеждат нищо, никога не са произвеждали и никога няма да произвеждат. Ти си като трънчанина, дето казал :Я дирим работа да намирам маану. Но какво да се прави. Такъв е социалният профил на много голяма част от пишещите в този сайт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 4
dew
преди 8 години
Точно казано.Аз все съм се чудил на тази разлика в качеството на стоките. Преди като заминавахме на почивка в Гърция имахме навика да пълним багажника от тук, че видиш ли е по-евтино. Това беше преди много години. С времето с жената установихме, че нещо не си струва да се запасяваме от тук с ***, когато човек може в Гърция да си пазарува нормални храни като бял човек. Колко да изяде едно семейство, че да пести като мъкне тукашни *** на почивката си?Както и да е, още един голям плюс за Лидл и от мен. Качествени стоки на добри цени, така следва да се развива една верига, а не като СБА например, които предлагат посредствени стоки на ниски цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 30 rate down comment 8
Repoman
преди 8 години
Не мисля така. По-скоро защото стоките у нас се правят за такива като нас, разбирай да са поевтинени максимално, което води и до отвратително качество.Я кажи една свястна българска бира например? Имам предвид такава да става за пиене и после да не те цепи глава все едно си наливал алкохол менте. Почти няма, може би само Бургаско е все още нормално. А в Лидл например си зареждат съвсем прилични бири от Чехия и Германия, на съвсем нормална цена и най-важното стават за пиене. Това е само пример, но важи за голяма част от храните и напитките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 31
nobel
преди 8 години
Българските стоки са под всякаква критика, защото ги произвеждат такива като теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 15
Repoman
преди 8 години
Браво, така се и полага да е.Голям фен съм на Лидл, станах такъв преди около 2-3г. Преди обичах да пазарувам в Била, после в Кауфланд, но когато забелязах Лидл забравих за останалите. А причината е, че в Лидл човек може да купи сравнително качествени неща. Вярно, асортиментът им не е особено голям, но за сметка на това продуктите им са качествени. За съжаление, нещата са качествени, защото в по-голямата си част са вносни. Българските стоки отдавна са с качество под всякаква критика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още