IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел порица Русия заради военновъздушните удари в Сирия

Германският канцлер е в Турция, за да обсъди с премиера Давутоглу спирането на бежанската вълна

17:57 | 08.02.16 г. 21
<p>
	Алепо. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Алепо. Снимка: архив Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел изрази възмущението си от подкрепените от Русия нападения в Сирия. Правителствената офанзива прогони хиляди цивилни към турската граница, изостряйки вече критичната бежанска криза, която Меркел се опитва да разреши, коментира Bloomberg.

„Не само сме шокирани, но и възмутени от това, което се случва от гледна точка на човешките страдания на стотици хиляди хора през последните няколко дни заради бомбените атаки, включително атаки най-вече от Русия“, каза Меркел пред журналисти в Анкара в понеделник сред среща с турския министър-председател Ахмет Давутоглу.

Атаката срещу руския президент Владимир Путин идва, след като силите и съюзниците на сирийския президент Башар Асад се опитват да си върнат унищожения от войната град Алепо в североизточна Сирия, което ще даде надмощие на режима в петгодишната гражданска вълна. Военната офанзива, подкрепена от руските военновъздушни удари, доведе до нова вълна от бежанци, докато Меркел е на посещение в Турция в опит да спре потока на бежанци към Европейския съюз (ЕС).

Докато страните членки на ЕС искат да спрат приема на още бежанци, Меркел заяви, че единственият начин да се спре потокът на незаконна миграция през Егейско море към Гърция – основната входна точка на милион бежанци в ЕС миналата година, е да се създаде законен маршрут. Това би включвало презаселване на основно сирийски бежанци в ЕС директно от Турция, като в замяна Турция ще спира потока от мигранти, каза Меркел.

„Бързо се нуждаем от резултати“, заяви Меркел заедно с Давутоглу в турската столица преди срещата на високо равнище на 18-19 февруари в Брюксел, на която трябва да се определи следващият ход на Европа в бежанската криза. „Не можем от една страна да очакваме от Турция да спират всичко, докато в същото време говорим за преразпределяне чак след половин година – не може да правим това. Нещата трябва да се случват едновременно“.

Давутоглу, който заяви, че правителството му ще увеличи усилията си да разбие мрежите за трафик на хора, призова за подкрепа от НАТО при контрола на морската граница на Турция с Гърция, както и на границата със Сирия.

„Ще работим заедно, за да сложим край на страданията на сирийския народ вследствие на тези варварски действия“, каза още Давутоглу. „Никой не може да оправдае или толерира руските военновъздушни удари, които доведоха до огромни кръвопролития“.

Всичко за бежанската криза в Европа четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 25 rate down comment 1
Стефчо
преди 8 години
вместо да подкара немците да се бият за Алепо заедно с руснаците тая бабишкера ще плаща бежански данък на Ердоган и ще ги приема в ЕС. Мислех, че Европа стигна дъното, ама тия продължават да копаят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 20 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
сега пропрерових набързо в руските и немските новинарски агенции и няма такова нещо. Това е измишльотина на блумбърговите и на наще поне преписват от там. В немските страници пише: Меркел иска НАТО пред Турската граница заради бежанците, Канада изтегля Бомбардировачите от Сирия и че Русия ги изпотрепала там в Сирия барабите. това пишат немците. Останалото тука е измишльотина !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 23 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
Тя даже и тая бабичката дори не го е казала това тука в Статията защото тая статия от онея еврейските пропагандатори Блумбърговите. Тука ги боготворят, но в Германия хората имат мозък в главоногите си и гледат и преценяват, четат и се развиват не са като нас само BTV, Блумбърга, фейсбоклук и Славчо.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
то това е целта но САЩа, но ако си мислят, че ше дойде някой който ше ги слуша безпрекословно .... много се лънготят, те немците не са т.ъпаци като нашите. Като нещо не им е угодно търпят, търпят и после измитат половин Европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 1
trendline
преди 8 години
А не е ли точно това целта на администрацията на САЩ - да махнат Меркел и на нейно място да дойде по-голяма шушумига. Във Франция провървя номера. Отиде си Саркози и дойде смота...я Оланд?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 33 rate down comment 3
vankata89
преди 8 години
Не харесвам много неща в руската политика, но подкрепям на 100% бомбенето в Сирия само бой ще ги оправи тези ислямски орди. Когато Асад си управляваше *** за ЕС нямаше проблем. За *** им беше да се месят на запада където не им реботата. То сигурно Саудиското кралство спазва човешките права на жените хахахах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 34 rate down comment 8
michaelis12
преди 8 години
Меркелица да хои да врътне един тръбопровод на околовръстното .... тва мое да напрай Меркелица. Нейните ше я потърпят още малко и после ... Sieg Heil !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 44 rate down comment 7
trendline
преди 8 години
В Сирия има законно избрано правителство чрез избори. Защо се правят на луди всичките и повтарят ли повтарят лъжи след лъжи. А и все пак колко от бежанците в Европа са сирийци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 46 rate down comment 9
Dimat
преди 8 години
И ние сме възмутени ,дето тая дърта Шмъркелица се изтъпанчи и набута не само на собствения си обор,но и на целия ервугеЙски обор такива мрЪсни проблеми,ама тя продължава да и си стои в Дойчкенефистан и да ни го начуква.Затова бой на руснаците и войските на Асад, до пълното избиване на фашингтоското отроче ИД и на слугинажа,като Шмъркелица!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 61 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 8 години
Мда... Не помня да я чухме да гъкне, когато озверелите франсета, американци и още куп НАТОвци изтърбушиха Либия под прикритието на резолюция на ООН, регламентираща налагането на безполетна зона. Напротив, целуваше се с оня ше^бек Саркози, докато "рафалите" му убиваха снахите и внучетата на Кадафи!И не чухме некой от ЕС, УСА и останалите американски пинчери да прошумоли нещо за ефекта от либийската авантюра върху бежанските потоци! Сега Русия ще им бъде виновна за цунамито от ислямски скакалци... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още