IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Джонсън: Нека не бързаме

Великобритания ще продължи да има достъп до единния пазар на ЕС, смята бившият кмет на Лондон

13:48 | 27.06.16 г. 32
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Един от водачите на кампанията за Brexit и смятан за фаворит за следващ премиер Борис Джонсън е на мнение, че няма нужда от бързане при процеса на излизане на Острова от Европейския съюз. Същевременно той нарече в редовната си колонка в  Daily Telegraph предупрежденията за негативните икономически последици „прекалени“ и подчерта, че промените ще са по-малки, отколкото твърдят противниците му.

„За британците в Европа и за европейците във Великобритания няма да се променят много неща. Британците отново ще могат да работят в Европа, да живеят, да пътуват, да следват, да купуват къщи и да се заселват там“, пише още той.

Джонсън заяви, че сега Великобритания може да изгради отношенията си с ЕС по-скоро на базата на свободната търговия и партньорство, както и че страната ще може да сключи споразумения за свободна търговия с развиващи се икономики извън ЕС. По думите му Островът  ще продължи да има достъп до единния пазар на ЕС, въпреки че гласува да излезе от съюза.

Същевременно бившият кмет на Лондон пояснява, че сега Великобритания ще има възможността „да поеме отново демократичния контрол над емигрантската политика“. Според него трябва да се изгради „хуманна система от точки, която да е насочена към интересите на търговията и индустрията“ и която да ограничава притока на хора към Обединеното кралство. Същевременно вече няма да има нужда от трансфер на съществена парична сума към Брюксел, която можело да се ползва например за здравната система“.

„Икономиката е в добри ръце“, похвали Джонсън своите съпартийци Дейвид Камерън и Джордж Озбърн.  

Джонсън добави също, че не усеща да има реално желание за още един референдум за независимост на Шотландия от Обединеното кралство въпреки изявленията на първия министър Никола Стърджън веднага след вота.

"ПостБрекзит визията на Борис Джонсън звучи доста като членство в ЕС", коментира иронично британският вестник  The Independent. 

Повече по темата вижте в материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 44 rate down comment 6
Nathan
преди 7 години
Британският перхидролен шут е време да изтрезнее и да види реалностите такива каквито са.Това, че все още Великобритания не е стигнала дъното е въпрос на време. Британската икономика е деиндустриализирана и зависи от финансовия сектор на услугите. Пазарната стойност на имотите в Лондон е толкова, колкото пазарната стойност на всички имоти, разположени в Уелс, Шотландия и Северна Ирландия взети заедно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 22
крас
преди 7 години
"Само Великобритания може да активира член 50-и. Според мен ние трябва да направим това, само след като имаме ясно виждане за НОВИТЕ СПОРАЗУМЕНИЯ, които ще се опитаме да постигнем с нашите европейски съседи"ТОВА ОЗНАЧЯВА, ЧЕ АНГЛИЯ ЩЕ ЗАПОЧНЕ ПРОЦЕДУРА НА ДВУСТРАННИ ДОГОВАРЯНИЯ С ОТДЕЛНИТЕ ЧЛЕНКИ НА СЪЮЗА, КОЕТО ЩЕ Е ПРОТИВ ВОЛЯТА И ИНТЕРЕСА НА УПРАВИТЕЛНОТО ТЯЛО НА ЕС ПРЕДСТАВЛЯВАЩО НАЙ ВЕЧЕ ИНТЕРЕСИТЕ НА ГЕРМАНИЯ!!При тези ДВУСТРАННИ договори определящи ще са този с ФРАНЦИЯ, ХОЛАНДИЯ, ИТАЛИЯ , ИСПАНИЯ !!Централния комитет на ЕС ще направи всичко възможно да дискредитира тези ДВУСТРАННИ отношения в които ролята на такива като Барозо и Меркел и техните клакьори ще е практически сведена до нула.В тези двустранни отношения ролята на намиращата се във Франкфурт ЕЦБ ще бъде заменена от ЛОНДОНСКОТО СИТИ което ще предлага продукти несъпоставими с тези на ЕЦБ!!За да се създаде този ВТОРИ /Лондоски/ ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕНТЪР за свободна търговия с осигурен финанасов ресурс се наложи да бъде обезценен ПАУНДА!ВОЙНАТА МЕЖДУ ЛОНДОН И ФРАНКФУРТ ВЕЧЕ Е ФАКТ!ГЕЛМАНИЯ СРЕЩУ АНГЛИЯ, ЛИРАТА СРЕЩУ ЕВРОТО!КОЙ ЩЕ ПОБЕДИ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още