IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция и Русия ще търгуват помежду си с националните валути

Турската страна ще заплаща с рубли, а руската - с турски лири

12:18 | 04.12.16 г. 28
<p>
	Владимир Путин (вляво) и Реджеп Ердоган след срещата си в Истанбул през октомври. <em>Снимка: архив Ройтерс&nbsp;</em></p>

Владимир Путин (вляво) и Реджеп Ердоган след срещата си в Истанбул през октомври. Снимка: архив Ройтерс 

Турция и Русия ще търгуват помежду си с националните валути, като турската страна ще заплаща с рубли, а руската - с турски лири. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган в реч в Истанбул, като посочи, че са се договорили за това с руския президент Владимир Путин, предаде БНР.

Подобно споразумение Ердоган е постигнал и с Китай.

Изявлението на Ердоган е на фона на рекордното обезценяване на турската лира през последните месеци, като последица от неудържимия скок в курса на долара и еврото. А също и отдръпването на чуждите инвеститори заради обстановката в страната след осуетения опит за преврат на 15 юли.

Ердоган отново призова турските граждани да обменят валутните спестявания в турски лири или злато. Той обвини враговете на Турция, че я притискат с икономически лостове, манипулират пазарите, валутните курсове и лихвените проценти.

По данни на централната банка на страната валутният резерв само за една седмица е намалял с над 2 млрд. долара и е паднал до 99 млрд. долара, докато златният резерв е останал непроменен - 16,228 млрд. долара.

В същото време нов гигантски мол отвори врати в Истанбул в района на Златния рог. Разположен върху площ от 47 хил. кв. м, той ще осигурява заетост на близо 1000 души.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

18
rate up comment 18 rate down comment 9
barovec
преди 7 години
парЪта прай борбъта.., или парЪта не мирише..., нещо че оня ден ни свалиха един самолет.., нищо че земахме крима.., парЪта не мирише,ко беха казали, че ше разменят в злато щех да скоча да търсим таз интересна новина , даже да беха казали , че ше разменят в червени арембита дет го говорат две години - пак щеше да е интересно..., щели а си сменят руплите на лире - ем успех!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 29 rate down comment 2
Hermes73
преди 7 години
Златен френски франк,златен белгийски франк,златна италианска лира,златен български лев................и много други валути подкрепени със злато.Можело е със българския златен лев да пазаруваш навсякаде в Европа,България е била част от Латинския Златен Съюз
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 30 rate down comment 7
lozkhris
преди 7 години
С едно уточнение - бриталнската лира никога не е била петро-лира, за разлика от долара....И като такава никога не е била ЕДИНСТВЕНА резервна валута, за разлика от петродолара!!!Нещо да си чувал за златния швейцарски франк?..Както и никога GB не е натрупвала за 15 години 20 трилиона в еквивалент, при положение, че в стартова позиция Клинтън остави САЩ с бюджетен излишък...И май е време да вземеш да се попросветиш и ти..https://ftmdaily.com/preparing-for-the-collapse-of-the-petrodollar-system/Капиши?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 31 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
"Тук се напълни с хора, дето понятие си нямат, само им се привиждат заговори, евреи и пeдeрacти."А пък такива въобще няма , всичко е плод на измислици налЕ...И попОлистите си измислят и гласуват ли , гласуват ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 28 rate down comment 10
misanthrope
преди 7 години
Абе тука пълно с идиoTи. Кой ще накара частния бизнес да разменя срещу някакви артии дето утре може Путин или Ердоган да ги обезцени до 0 и .. кой се минал - минал. Това ако стане, стокообмена между двете страни ще намалее значително, а този който остане ще става по начина, обяснен от needtoknowmore. Тук се напълни с хора, дето понятие си нямат, само им се привиждат заговори, евреи и пeдeрacти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 23 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 7 години
Не ми де рови да да проверявам, но в руските сайтове читателите коментират, че Путин е казал същото преди повече от две години. Така че тази работа е "една жена каза".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 36 rate down comment 7
Hermes73
преди 7 години
Това е само началото,тепърва в тази посока ще се насочат доста държави за ужас на САЩ и ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 25 rate down comment 11
needtoknowmore
преди 7 години
Нали се сещате, че тази търговия е на ниво държавна търговия - сега го виждам, как някоя внос-износ компания от РФ, видиш ли няма да иска долари/евро и т.н, но за сметка на това, ще иска да продава стоката си във валута, която е в свободно падане ... Технически дори да има и натиск от държавата това да е валутата на размяна то на секунда след сделката се осъществи ще се обменят лирите или рублите, до тогава ще бъдат хеджирани дали базово ще е долар/евро е без значение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 6
needtoknowmore
преди 7 години
УК спира да е икономически 1 още 1-вото десетилетие на 20-те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 24 rate down comment 14
lyusien
преди 7 години
Поредните глупости на икономистите Докато за пПутин това е разбираемо -руската икономика е силно затворена икономикато това е неразбираемо за Ердоган Турската икономика е глобализирана и зависи от Е С С А Щ и развиващите се пазари Рублата и турската лира са силно губещи валути и всичко отново ще става през фиксинга на долара Изявлениятя на Путин и Ердоган са само общи приказки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още