IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Речта на Мей изстреля паунда*

Британският премиер обяви, че финалното решение ще се гласува от парламента

15:04 | 17.01.17 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей очерта за първи път с подробности визията си за излизането на Великобритания от Европейския съюз (Brexit) в реч, очаквана с нетърпение.

Мей възнамерява да представи на парламента в Лондон резултата от преговорите с ЕС, които да бъдат гласувани от депутатите, а не да се позовава само на резултата от референдума през лятото. Мей обаче отказа да обясни какво ще стане, ако парламентът отхвърли вече уговорената сделка. 

В хода на речта Мей на практика сигнализира, че подробностите около излизането на Обединеното кралство от ЕС са важни, предава Bloomberg. 

В своята реч премиерът обяви и конкретния план, състоящ се от 12 точки. Той предвижда пълно напускане на вътрешния пазар на ЕС, като след края на процеса Великобритания няма да е част от общото икономическо пространство.

Британският паунд се изстреля нагоре, насочвайки се към най-доброто си дневно представяне от началото на глобалната финансова криза.  

Валутата отчита най-силен ръст от октомври 2008 г. насам, след като Мей обяви в своята реч стратегията за Brexit, която предвижда излизане от единния пазар на ЕС. Стерлингът се възстанови от най-големия спад от месец насам, отчетен в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 13 rate down comment 21
sdar
преди 7 години
Нещо си се объркал, не подкрепям ГЕРБ и тяхното управление. По-скоро бих подкрепил тройната коалиция на БСП от времето на 2005-2008г., отколкото четворната коалиция на ГЕРБ която унищожи де що имаше някакъв напредък. Все се чудя, как ГЕРБ успяха за двата си мандата да закопаят всичко постигнато преди тях, а имахме надежда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 8
ratten
преди 7 години
чакай, чакай, нали точно ти запенен рецитираш зле скалъпени възхвали на плевньо и боко?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 12
LuckyYou
преди 7 години
Съдейки по минусите, които получих, е явно, че въобще не ви харесва това, което ще стане. Искате тия лоши богаташи да страдат, нали? Е, няма как да стане! :D Истината боли, нали? ! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
honaniga
преди 7 години
Have a nice time!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 14
sdar
преди 7 години
Ами във Великобритания по принцип имат демократично управление не само на думи като при нас. След като на референдума народа си е казал думата би следвало макар и с закъснение да се следва волята му. При нас отсвириха народа заради едни 12000 гласа при условие че 2.5 млн. си бяха ясно за нещата на референдума, но то при нас диктатурата не си е отивала, само смени боята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 24
LuckyYou
преди 7 години
Наистина ли смятате, че някой ще позволи на Великобритания, а и тя самата не иска - да излезе от митническия съюз, а и най-вече от финансовия съюз с ЕС? За банките това би било доста тежко, заради това няма да го позволят! Хората си казаха, че искат да излезнат от ЕС на референдум. Сега е ред на политице, да направят така, че излизането на Великобритания от ЕС, да не удари капиталите. И то няма да ги удари! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още