IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария започна всенародно допитване за политиката на Брюксел

Въпросникът, озаглавен "Да спрем Брюксел!", е разпратен до всяко домакинство в страната, съобщи държавният секретар по правителствените комуникации Бенце Тужон

17:03 | 01.04.17 г. 17
<p>
	<em>Премиерът на Унгария Виктор Орбан. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Премиерът на Унгария Виктор Орбан. Снимка: Архив Ройтерс

Унгария започна днес антиевропейска кампания с допитване до гражданите как да се реагира на политиката на Брюксел, която според правителството на премиера Виктор Орбан заплашва независимостта на страната, предаде Франс прес.

Въпросникът, озаглавен "Да спрем Брюксел!", е разпратен до всяко домакинство в страната, съобщи държавният секретар по правителствените комуникации Бенце Тужон.

Шестте въпроса се отнасят предимно до миграцията. "Какво трябва да направи Унгария когато, въпреки неотдавнашната серия от терористични нападения в Европа, Брюксел иска да я накара да приеме влезли незаконно мигранти", гласи един от въпросите. Възможните отговори са "да се позволи на тези мигранти да се движат свободно из страната" или "да ги държи под наблюдение, докато чака властите да решат техния случай".

Правителството на националистическия премиер Виктор Орбан разпореди мигрантите да се задържат безсрочно в лагери на границата, припомня АФП. Разпоредбите влязоха в сила миналата седмица.

Друг въпрос засяга международните неправителствени организации, които според правителството подкрепят незаконната миграция или се "месят" във вътрешните работи на страната. От месеци насам унгарското правителство се опитва да потиска различни неправителствени организации, които окачествява като "политически" или като "активисти наемници" - особено тези, които са основани от милиардера от унгарски произход Джордж Сорос.

През 2015 г. беше проведено подобно "всенародно допитване", отнасящо се до "имиграцията и тероризма". То беше подложено на критики от агенцията на ООН за бежанците, която видя в него риск за засилване на ксенофобията в страната.

През октомври миналата година Орбан организира референдум срещу мигрантските квоти на ЕС. Над 93% от гласувалите подкрепиха правителството, но референдумът не беше признат за валиден, тъй като избирателната активност беше под минималния праг от 50%.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 19 rate down comment 9
michaelis12
преди 7 години
Моторесте ти хубаво се беше покрил батко фани се скрий пак щото си топлкова *** ама толкова проссс, че си немаш и на идея честно ти казвам .... И ако незнаеш Орбан е бивш стипендиант на Сорос ммм как е ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 10
majnata
преди 7 години
"Робството не започва от робовладелците.Робството започва от робите.То не започва когато някой извади оръжието и принуди хората да му работят.То започва когато хората се откажат сами да се грижат за себе си и за своите семейства, когато и поискат някой друг да им осигурява необходимите неща - до края на живота им. Робството идва тогава, когато човек изостави отговорността да взема решения за своя живот, и остави тези решения на други хора.Истинската същност на робството е в съзнателната замяна на свобода за сигурност. Робството се състои в съзнателно предаване на индивидуалните права и отговорности на други хора или институции.Робството е в овчия инстинкт да търсиш овчар да те пасе и стриже.На съвременния политически и обществен език можем да кажем, че робството това са социалните грижи. В здравното осигуряване за хората, които никога не полагат грижи за здравето си. В пенсионното осигуряване за хората, които никога не искат да мислят за бъдещето. В безплатното държавно образование за децата на родителите, които могат да правят деца, но не желаят да се грижат да тях. В регулациите на икономическия и личния живот.Всички тези неща са робство. В основата си те имат един и същ мотив:Желанието на човека да избяга от отговорността за своя собствен живот и работа. Хората, които държат да ги получават, надават същия вик като онези израилтяни в старо време: Добре си ни беше с рибата, която ядяхме даром, и с праза, чесъна и лука. Имаше някой да се грижи за нас. Искаме и сега някой да се грижи за нас. Дори ако това означава да ни бият с камшици и да работим по цял ден под тропическото слънце. Дори ако това означава да ни товарят с 60% данъци, да ни карат да чакаме на опашки пред бездушни мързеливи бюрократи, да ни унижават и да ни отнемат живота, свободата и собствеността. Дайте си ни безплатната коричка хляб всеки ден !Народ от роби няма бъдеще. По един или друг начин той умира. Било от външно нашествие, от емиграция на младите активни хора (децата на робите) или от естествена смърт. Никакъв Европейски съюз не може да го спаси. Никакви обещания за още безплатни корички хляб не могат да го спасят те само ще го убият повече. Робите не носят мироглед за бъдещето и затова не могат да имат бъдеще.Само свободният човек има бъдеще. Бъдещето принадлежи на онези, които сами поемат отговорността за него. Останалото е самозаблуда и утопия...."Борис Стругацки (15 април 1933 г.- 19 ноември 2012)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 23
Стоян Петров
преди 7 години
Момчета, защо пишете простотии? Ами като не им харесва в Европейски съюз. хей ви Евразийски. Както се казва при нас кеф ти риба, кеф ти паламуд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 6
nobel
преди 7 години
Какви ли не поразии са в състояние да направят чиновниците от Брюксел. А на времето Унгария беше най-проевропейската страна. Те се разбунтуваха навремето даже преди чехите и Пражката пролет. След това ТОЧНО ТЕ бяха първите, които започнаха да пропускат през границата с Австрия емигрантите от бившето Ге Де Ре, с което фактически предизвикаха разпадането на Източния блок и падането на Берлинската стена. А къде са сега !!!! Никак няма да се учудя, ако се окаже, че от бившия соц. лагер те ПАК са първите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 10
majnata
преди 7 години
Не влизат с танкове щото нямат...късно се сетиха че не би било лоша идея !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 29
MZ/X
преди 7 години
Брюксел не е Москва, където има някакъв диктатор който нарежда нещо и непослушните биват наказвани с влизане на такове на Варшавския договор.Брюксел представлява демократичното мнение на мнозинството от членките на ЕС и на който не му харесва е свободен да си ходи, както направи Великобритания. Орбан ако е смел да напправи референдум за излизане от ЕС и да се откаже от европейските пари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 6
majnata
преди 7 години
Браво на Орбан !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още