IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО прихвана три руски самолета в близост до естонското въздушно пространство

Инцидентът се случва по-малко от 24 часа след като вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс посети Естония

20:45 | 01.08.17 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Изтребители на НАТО са прихванали три руски самолета в близост до естонското въздушно пространство, съобщава Алиансът, предава Ройтерс.

Руските самолети, идентифицирани като два МиГ 31 и един транспортен Антонов АН-26, са прихванати от испански и финландски изтребители.

„Два испански самолета F-18, назначени в мисията на НАТО в Балтийското въздухоплаване, са излетели от естонската авиационна база Амари. Към тях са се присъединили финландски самолети“, посочва се в съобщението.

През последните години зачестяват случаите на прихващане на руски военни самолети във въздушното пространство на Европа заради нарастващото напрежение между Запада и Москва след анексирането на Крим.

Мисията на НАТО за Балтийско въздухоплаване обхваща съюзническите въздухоплавателни средства, осигуряващи въздушното пространство на балтийските държави от Естония, Латвия и Литва, уточнява CNN.

Инцидентът се случва по-малко от 24 часа след като вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс посети Естония, където отново потвърди ангажимента на Америка за клаузата за колективна отбрана на НАТО заради руската агресия.

По време на операцията днес испанските самолети са нарушили без да искат финландското въздушно пространство, потвърждават и от НАТО, и от Финландия, която не е член на Алианса. Организацията и финландският център за въздушни операции са се разбрали да подобрят бъдещата координация.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 20 rate down comment 12
majnata
преди 6 години
Ъхъ , щом тъй казва Енвесторот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 21
пасъм
преди 6 години
http://***.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/delyt-na-vnosnite-stoki-v-ruskite-magazini-padna-na-nai-nisko-nivo-ot-2008-g-244074/Само на праз ще останат скоро, без пръжки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 10
majnata
преди 6 години
Е , и голем праз...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още