IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрия: ЕС не бива да се стреми към срив на руската икономика

Ще отрежем клона, на който седим, ако издигнем нова стена за руската икономика, предупреди австрийският канцлер Вернер Файман

17:23 | 21.12.14 г. 19
Автор - снимка
Създател
<p>
	Файман:&nbsp;Трябва да използваме неутралитета си през следващата година и да настояваме за мирни преговори. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Файман: Трябва да използваме неутралитета си през следващата година и да настояваме за мирни преговори. Снимка: Ройтерс

Австрийският канцлер Вернер Файман разкритикува някои други държави от Европейския съюз, които призовават за по-строги санкции срещу Русия, предупреждавайки да не се тласка руската икономика към срив, предаде Ройтерс.

Файман заявява това в интервю за вестник Oesterreich ден след като председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова за продължителни твърди действия срещу Русия заради ролята ѝ в Украйна.

"Не мога да одобря еуфорията на мнозина в ЕС за успеха на санкциите срещу Русия. Не виждам никакви причини за радост. Не виждам защо трябва да сме доволни, ако руската икономика се срине", изтъква Файман. 

"Ще отрежем клона, на който седим, ако издигнем нова стена за руската икономика", допълва канцлерът социалдемократ в предварително разпространен текст на интервюто. Файман оправдава първоначалните санкции като "жест на самоотбрана", но допълва, че "целта ни не бива да бъде затягане на санкциите".

Европейските санкции се появиха в момент, когато световните цени на петрола се сринаха, нанасяйки двоен удар на руската икономика. Разногласията между страните членки обаче пречат на поддържането на обединен фронт, отбелязва Ройтерс.

Така например словашкият премиер Роберт Фико заяви, че има съмнения за моралността на санкциите. „Има единство по мнението, че санкциите не променят абсолютно нищо в държането на Русия“, заяви той. По думите му те не изпълняват целта си. „Не изхождам от мисълта, че санкциите са наложени, за да причинят вреди на руските жители“.

Файман посочва още, че на неотдавнашната си среща с руския президент Владимир Путин е призовал за мирни преговори за Украйна. "Трябва да използваме неутралитета си през следващата година и да настояваме за мирни преговори", изтъква канцлерът пред Oesterreich.

Тази показана пред обществеността критика на австрийския канцлер може да се разбере лесно, ако се вземе предвид степента на икономическа взаимозависимост между Австрия и Русия. Така например само Raiffeisen е дала кредити на обща стойност 15 милиарда евро в Русия, която сума според данни на анализаторите на Citigroup надвишава двойно активите на австрийската банка. Ако мнозинството от заемите станат лоши кредити, може да бъде застрашено съществуването на компанията. В допълнение идва и италианската UniCredit,  чиято дъщерна банка Bank Austria също е сериозно обвързана в Русия.

Темата за санкциите ще бъде поставена в Брюксел отново на дискусии през март. Тогава изтича първият транш от санкциите, а за удължаването му се изисква единодушие.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 8
Сините камъни
преди 9 години
Сигурен ли си?А и срутването на руската икономика, което няма да стане, но ако стане, какво ни грее нас?И американската икономика не искам да се срутва, ама те си я изнесоха сами в Китай. А нашата икономика направо ни я изнесоха за желязо.Та, кой печели от тая цялата работа? Двама се карат, кой ли е третия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 7
supertrader
преди 9 години
Австрийските банки ги болят задните части защото са инвестирали безумни пари в руската добивна индустрия понеже суровините вечно ще се търсят и потреблението им вечно ще расте. ДА ама НЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 20
draifuss
преди 9 години
Добре, че от Австрия нищо не зависи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 17
dakl
преди 9 години
Изглежда , че клонът е вече почти отрязан и единствено доволни от това могат да бъдат тези които стоят зад организираната атака на Запада срещу Русия! Вероятно и те ще си скубят косите , но едва ли нещо ще може да се поправи. Руският кораб определено прави стратегическа маневра и поема курс на Изток и Европа направи даже невъзмогжното като обедени срещу себе си фабриката на света с най значимата военна мощ и най колосалните природни богатства!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 13
Сините камъни
преди 9 години
Австрийците винаги са поддържали на ниво отношенията си с Русия! То и французите са така, ама имат един двама ***, дето ръсят по някоя простотия и изкривяват действителността. Реално, никой няма нищо против Русия, само ония в парламента и в родния град на Ротшилд , седалището на ЕЦБ, каква случайност, А?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 16
michaelis
преди 9 години
Такива са тука запад ... :)) Не като в България нашите бастуни .... после се чудят що никъде не сме добре дошли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 25
StefanL
преди 9 години
Ако и другите евро лидери мислеха правилно като него сега щяхме да имаме и южен поток и всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 23
StefanL
преди 9 години
Един умен и прозорлив канцлер!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още