IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврогрупата допуска преструктуриране на външния дълг на Гърция

Дори и частично отписване на задълженията обаче не е възможно

12:34 | 27.01.15 г. 18
Автор - снимка
Създател
Еврогрупата допуска преструктуриране на външния дълг на Гърция

Възможно е да се обсъди преструктуриране на външния дълг на Гърция, възлизащ на около 320 милиарда евро, но не и частичното му отписване, заяви източник от Съвета на Европейския съюз, цитиран от ТАСС.

Така източникът очерта настроенията на министрите на  финансите от еврозоната, които вчера се събраха на първото си заседание за годината и обсъдиха резултатите от парламентарните избори в Гърция.

По думите му, ако новото гръцко правителство откаже да обслужва дълга на страната, Атина няма да получи повече пари от партньорите си от еврозоната и няма да може да разчита на заеми от частни инвеститори.

Ръководителят на Еврогрупата Йерун Диселблум изрази удовлетворение вчера, че коалицията на радикалните сили СИРИЗА, която победи на изборите в Гърция, възнамерява да се придържа към  курса на възстановяване на националната икономика в рамките на еврозоната.

„Готови сме да ги подкрепяме в това", допълни той пред журналисти.

По думите му Еврогрупата очаква да получи от новото гръцко правителство разяснения за плановете му за възстановяване на националната икономика.

В предварителната си програма СИРИЗА обеща да отмени драстичните мерки за икономии и да отпише част от огромния дълг на страната. 

Общият дълг на Гърция е 316 млрд. евро, или 176% от БВП - най-високият в еврозоната. Дефицитът в бюджета на Гърция възлиза на около 0,8%. Безработицата към октомври 2014 г. е 25,8%. БВП през 2013 година възлиза на 182 млрд. евро, а отпуснатият от кредиторите заем е в размер на 240 млрд. евро. Припомняме, че до 28 февруари Гърция трябва да плати 1,8 милиарда евро на кредиторите си. 

Очаква се днес лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас, който положи клетва като премиер вчера, да разкрие състава на новия си кабинет.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 20 rate down comment 14
georgi_shum
преди 9 години
Ще паднат не, ами ще паднат! Този път Меркел по скоро Вермахта ще им прати, отколкото и 1 евро да им отпише.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 12
pasada
преди 9 години
Да вземем да им пратим Дянков на гърците, той да им завърти една постна пица и те да го гледат послушно и да му се кланят като на спасител?Само дето обаче си мисля, че на втория ден ще са му видели сметката с една камара камъни. А може би той ще успее да ги научи да постегнат коланите, като им каже: Я вижте как дресирах българското стадо, сега е ваш ред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 16
GoldBear
преди 9 години
точен анализ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 30
sdar
преди 9 години
Европа трябва да разбере, че освен преструктуриране трябва да има и отписване. И ще разбере.Няма вариант гърците да започнат да затягат колани и да ръфат постни пици като в БГ-то. Няма. Там революция може да стане, но толкова ниско като нас няма как да паднат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 44 rate down comment 10
bgMan
преди 9 години
Не виждам какъв им е дълговия проблем на гърците след като имат собственост?Щом искат да стопят заемите си да си продадат танкерния флот, печелившите бизнес предприятия, острови... да продадат и Ареопага даже и да си изплатят дълговете, а с останалото да продължат да ядат и да танцуват сиртаки колкото време могат.Мисля че гърците не искат да се разделят доброволно със собственост, а никой кредитодател няма да се съгласи на още едно обикновено зачеркване на дълг. Наблюдаваме опит за превъзпитаване едни разглезени консуматори и лъжци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 9
GoldBear
преди 9 години
Започва се лекинко така хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 16
Jorkata
преди 9 години
Това е първата стъпка от пълното навеждане и разтваряне на бузки от ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 33
kefal
преди 9 години
ЕС още не осъзнава, че проблемът касае повече ЕС, отколкото Гърция. Гърция не е България за да я натискат и тя да се гъне както ЕС иска. Там логиката на народа е друга, има народ, а не стадо.Така, че ЕС е време да разбере че проблемът ще се реши с отписването на половината дълг за начало и преструктурирането на останалия.Друго едва ли ще мине.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още