IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция пое курс към конфронтация с ЕС

Поведението на гръцкия премиер може да засили тревогата в европейските столици от увеличаване на руското влияние в Югоизточна Европa

10:57 | 28.01.15 г. 107
Автор - снимка
Създател
Гърция пое курс към конфронтация с ЕС

Новият гръцки премиер Алексис Ципрас се дистанцира от съвместната декларация на държавните глави и правителствените ръководители на ЕС относно възможните нови санкции срещу Русия.

В свое изявление късно във вторник Ципрас разкритикува факта, че правителството в Атина не е било предварително информирано за случващото се, а някои страни „заобикалят нормалната процедура". Гърция не се е съгласила със съвместната декларация на държавните глави и правителствените ръководители, съобщи кабинетът на Ципрас малко по-късно, цитиран от AFP.

Лидерите на ЕС заплашиха Русия с нови санкции заради ескалацията на конфликта в Украйна. Те обвиниха Москва за „продължаващата и нарастваща подкрепа" за проруските бойци в източната част на Украйна и призоваха външните министри на ЕС да предприемат "допълнителни ограничителни мерки".

Ципрас обясни още, че е изразил недоволството си по отношение на цялата процедура в телефонен разговор с върховния представител на ЕС по външните работи Федерика Могерини и дори е подал жалба до мисията на ЕС в Атина. Източници на ЕС твърдят, че обичайната процедура в действителност е "спазена". В такива случаи било обичайно мълчанието на една държава членка, в този случай Гърция, да се счита за съгласие.

Гръцкото изявление повдигна въпроси дали новото правителство в Атина ще подкрепи продължаване на съществуващите санкции на ЕС, включително визови забрани и замразяване на авоари на руски официални лица и поддържани от Москва сепаратисти, когато дойде времето за подновяването им през март, отбелязва Financial Times.

Поведението на гръцкия премиер може да засили тревогата в европейските столици, особено Берлин, от увеличаване на руското влияние в Югоизточна Европа и на Балканите. Германският канцлер Ангела Меркел предупреди още през миналия месец, че Москва се опитва да направи някои балкански страни "политически и икономически зависими", припомня FT.

Изданието напомня също, че първият чуждестранен дипломат, който се срещна с Ципрас след встъпването му в длъжност като премиер в понеделник, беше руският посланик в Атина Андрей Маслов, който предаде поздравителна телеграма от президента Владимир Путин.

Руският министър на селското стопанство Николай Фьодоров пък намекна по-рано през януари, че ако дълговите проблеми на Гърция я принудят да напусне ЕС, Москва може да окаже помощ на Атина, като премахне забраната върху износа на гръцки храни, която е част от мерките, предприети от Кремъл в отговор на западните санкции.

Спиране на приватизацията

Междувременно още преди формално да е поел поста на зам.-министър на морския транспорт Теодорос Дрицас обяви, че ще стопира приватизацията на оператора на пристанището в Пирея OLPr.AT, като вероятно същата ще е съдбата и на порта в Солун, предаде Ройтерс. 

„Ние няма да продадем мажоритарния дял в пристанището“, заяви Дрицас пред Ройтерс. „Сделката ще бъде преразгледана, за да е в полза на гръцкия народ“.

Решението обаче може да настрои и Китай срещу новата власт в Гърция. Припомняме, че срокът за подаване на обвързващи оферти за държавния дял от 67% на порт Пирея е до края на януари. В краткия списък има пет кандидата, но китайският концерн Cosco Group, който вече оперира две от гръцките пристанища, е смятан за фаворит. Китай неколкократно заяви, че е готов да инвестира солидни средства в пристанището, защото то ще бъде една от вратите на Китай към европейския пазар.

В предизборната си кампания СИРИЗА обещаваше да прекрати и приватизацията на двете основни компании в железопътния сектор Trainose и ROSCO, към които интерес имат руски и германски компании.

Повече по темата вижте във видеото на Bloomberg. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

78
rate up comment 2 rate down comment 5
the_evil_lord_Darth_
преди 9 години
Гергана - Губя те бавно (2003) https://***.youtube.com/watch?v=09iFrBKlQ74
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
77
rate up comment 2 rate down comment 4
the_evil_lord_Darth_
преди 9 години
Каналето - Гергьовденhttps://***.youtube.com/watch?v=lDQdogPBPLM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
76
rate up comment 2 rate down comment 3
the_evil_lord_Darth_
преди 9 години
студентска програма ку-куhttp://vbox7.com/collection:907340?search=
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
75
rate up comment 3 rate down comment 3
georgi_shum
преди 9 години
Мне. аз не съм те карал на такъв облог, и никога не съм твърдял, че ще си ядът чепиците или че Хаяско няма да изкара до зимата.:) Казвал съм само, че цените на храните им ще скочат в пъти, което е факт :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74
rate up comment 7 rate down comment 4
trendline
преди 9 години
И какво викаш продаваме на Катар? Пясък ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 2 rate down comment 5
kalendar
преди 9 години
20 лева. Ще изкара повече време. може и да не е до края на мандата си, ама ще видиш че ще изкара повече. И че е *** *** е, ама кай ми как ще го махнат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 7 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 9 години
Виж, за имагинерния пазар си прав - за такива като вас (нас) няма значение! С нашито производство и съвсем без пазар пак става.... Хаха! Нас никой за нищо не ни брои, но ние упорито продължаваме сами да си се броим и даже да си правим отчети.... и асоциации, асоциации... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 11 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 9 години
Отдавна не се хващам на басове, защото подобни на теб са залагали джипове и имоти, губили са и познай дали съм ги получил! Преди Коледа имахме гости и един на три водки се разпенявви пред жените за нещо и си заложи айфона срещу водолазния ми часовик - горе-долу х2.5 като стойност. Тръгна си без телефон и на другия ден жена му ми скъса нервите да ми мучи, че всъщност бил на нейно име и още не го била изплатила.... Та аре джар с басове и облози!Btw, ти не ме ли ръчкаше лятото да се обзалагаме, че Хаяско нема да изкара годината и че рублата ще я закрият, а руснаците ще си ядат чепиците като Чарли Чаплин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 11 rate down comment 9
georgi_shum
преди 9 години
@55 За колко пари искаш да се хванем на бас, че тоя *** Ципрас, няма да изкара повече от година и половина? И че ще го свалят същите, дето го избраха? И че няма да завърти към Хаяско? :) Назови сума ;). И с тоя имагинерен бездънен пазар.. стига с тия мантри моля те! 145 млн са Руснаците! ЕС е 500 !!! Кои пазар е по бездънен? Наскоро полълвах анкета от асоциацията, в която членувам ( обхваща почти 90 % от фирмите произвеждащи стоките забранени за внос в Русия). Та по техни сметки преките загуби за бизнеса са под 9 млн ?!! Като почти всички са компенсирали загубата на пазар в Русия с нови такива, главно в Арабския свят и Израел. Включително и аз вече изнасям за Дубай и Катар, скоро надявам се и при Евреите.. (а никога не съм изнасял за Русия) така че леко с тия мантри!! Гърците с износ на зарзават ще цъфнат и ще вържат мислиш! Ще си плащат и ще слушкат! Ако не - вън! И хаяско по никъв начин не може да ги спаси! Щото скоро той ще е за спасяване.икономически!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 19 rate down comment 4
Людени
преди 9 години
stefanL : Изказванията на бившата барманка от ГДР Меркел може да предизвика изграждането на една нова стена !А случайно да знаеш каква е гажданската професия на циПрас ?.... ще ти помогнем - няма такава .... циПрас е "професионален политик" .... оксиморон някакъв !!От хора които не познават "вкуса на хляба" (това е метафора !) може да се очакват само лоши неща .... и опасни също !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още