IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петата колона на Кремъл в Европа

Голям брой радикални партии на Стария континент показват необичайно голяма любов към Москва, пише Economist

16:41 | 14.02.15 г. 73
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Руският президент Владимир Путин си осигурява голям брой съюзници в Европа сред крайните популистки партии. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският президент Владимир Путин си осигурява голям брой съюзници в Европа сред крайните популистки партии. Снимка: Ройтерс

Популистки партии от левия и десния политически спектър, в голямата си част проруски, се представиха много добре на последните избори за европейски парламент през май. Това повиши страховете от формиране на проруски блок в Страсбург, пише The Economist.

В Гърция сега управляващата крайнолява партия „Сириза“ показва близките си отношения с Русия. На 11 февруари Никос Кодзиас, новият външен министър, посети Москва. Това бе първата му визита в чужда столица извън Европейския съюз. СИРИЗА има особено мнение за общоевропейските санкции срещу Русия и се противопоставя на разширяването им въпреки руската агресия в Украйна.

Друга крайнолява, силно проруска нова партия, е „Подемос“ в Испания. Партията вече поведе в предварителните проучвания и има сериозни шансове за формиране на правителство. Лидерът ѝ Пабло Иглесиас обвинява Запада в „двойни стандарти“ при отношенията с Русия.

Френският „Национален фронт“, най-крайнодясната националистическа партия с откровено нацистко минало, открито се възхищава на Путин. Лидерът ѝ Марин Льо Пен на няколко пъти посещава Москва. Наскоро партията прие и заем на стойност 9,4 млн. евро от Първа чешко-руска банка, която се свързва с Кремъл. Твърди се, че това е първият транш от заем на стойност 40 млн. евро (ако е истина, това е огромна сума за партията). Льо Пен твърди, че такъв заем е бил отказан от западни банки.

Крайнодясната партия в Унгария „Йоббик“, която спечели 20% от гласовете на парламентарните избори миналия април, е очевидно проруски настроена. През 2013 г. лидерът ѝ описа Русия като пазител на европейското наследство, сравнявайки я с „коварния“ Европейски съюз. Най-скандалната фигура от партията Бела Ковашч е евродепутат, който лобира за руските интереси и подкрепи нахлуването и откъсването на полуостров Крим.

Но управляващата партия „Фидес“, която някога бе яростна антикомунистическа сила, също сега разработва по-близки връзки с Русия. През юли премиерът Виктор Орбан заяви, че се стреми да построи „нелиберална държава“ в рамките на Европейския съюз.

Сред тези партии е и българската АТАКА, която от известно време води открито проруска политика. Преди няколко години водената от Волен Сидеров, който е бивш редактор на вестник „Демокрация“, партия излизаше на протести против руския енергиен проект „Южен поток“. Тогава партията го обявяваше за противоречащ на българския национален интерес. В един момент партията смени тона и започна да подкрепя изцяло и винаги руската политика, заимствайки руското говорене за „упадъчната Европа“. Стигна се до там АТАКА да пусне слухове за готвена война с българско участие и да призовава за референдум за членството на България в НАТО, а самият Волен Сидеров постоянно осъжда западната агресия в Украйна въпреки пълната липса на западни войски на украинска територия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

59
rate up comment 11 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
Толкова отдавна победиха, че чак Китайската Народна Република, начело с марксистката Китайска Комунистическа Партия са на път да изпреварят и ЕС като БВП. Ама това не е важно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 8 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
не, ***-ти прехвърляш от тема в тема. Ти си постнал нещо, дето на теб, цървулко само ти е интересно. Ти задълба в нещо, дето доста ясно показах, че според мен само на червей като тебе може да му е водещо в анализа. ТИ си това тъпо парче, дето смята, че всичко му е ясно и е последна инстанция за всичко. Толкова си ***, като слонски ***, че чак започна с това, че нападна словесно проруски настроен съфорумник(гледай #12), който за разлика от тебе има барем две капки акъл в главата. Представи си колко трябва да си ***?!?!?!?! НЕ МИ ДРЕМЕ ЗА ТЪПАТА ТИ НЕМСКА СТАТИЯ. НЕ СИ НАПРАВИХ ТРУДА ДА Я ПРОЧЕТА! А ти живееш в тоя свят. Представи си как всеки един бройлер на тоя свят е по-умен от теб и щеше да разбере от първият път кво искам да кажа. И на всичкото отгоре имаш някакви претенции да коментираш нечий интелект. Не те ли е срам? Щото ако баща ти можеше да те види можеше да те види как се излагаш щеше да го е срам...ако предположим, че баща ти има разум баре колкото таксиметров шофьор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 7 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
нищо никой не може да ми блокира има проксита има 10min mail има хиляди акаунти ше ги побъркам. Ше им пратя през IP от LA и ше се чудят що и от Америка ги псуват .... :)) Но чак толкова не са ме амбицирали, гледам тука търпят ми псувните (все пак е свобода на словото) поправят нещо чат пат но им го връщам. Ако ме преамбицират съвсем много ше намеря някой, който да им събори страницата и да изтрие всичко, и това става даже и с пари .... Но да се надяваме до там да не стигаме .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 16 rate down comment 7
pinoccio
преди 9 години
Друже, не зная през какви очила гледаш на случващото се, но да виждаш агресия от страна на Русия си е живо кривогледство. Русия като правоприемник на СССР се опитва да не допусне агресора САЩ в бившите си териториални владения. Както Русия е върховен враг на САЩ още от времето на края на ВСВ, допустимо е и САЩ да е такъв за Русия. Как си мислиш, че Русия ще пусне американска марионетка, в лицето на Украйна, в зоната на бившите си територии? Украйна е измислена нация, та Русия е възникнала там като Киевска Рус. Случващото се не е нищо друго освен гражданска война, която ни пробутват за война между Изтока и Запада. Така навремето войски на Източна Румелия са влизали в София - столицата на Княжество България, когато Батемберг абдикира окончателно през август 1886 г. - една година след съединението. Представяно е за сблъсък между суверени държави, затова Стамболов е бързал да викне друг княз, защото работата е отивала на изуй ***. Украинският език е пиянското бръщолевене на Тарас Булба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 10 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
:DСтрахил - значение, произход старинно име производно на Страшил, означава "да се страхуват от него, да всява страх", "страхопочитание, уважение към себе си" - близко по значение с Бойко , Страхил е славянско име, което означава пазител на мира..Сила и храброст: Войно, Бойко, Страхил, Силян, Груди и др. ;) Това за името.Естествения ход иначе го виждаме по различен начин. Дай боже да не си прав защото нашето БГ бъдеще би било много мрачно. То и настоящето ни не е розово. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 8 rate down comment 17
Стоян Петров
преди 9 години
Аз на форум "Колхозна мисъл" и "Работническа сила" интервюта не давам! Дерзайте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 13 rate down comment 2
eng.Garin
преди 9 години
Ако все пак, някой се чуди защо на заглавието на статията пише число коментари с 4 броя по-голямо от коментарите в статичта, то е защото "Инвестора" скри коментари , които уронваха престижа на илюзията САЩ! Разбира се, всички убедени в западната свобода на словото сме наясно , че превода на този термин, предполага обитаването на определени тесни граници , извън които , за съжаление(или за щастие) на феновете на илюзии, стои Истината!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 11 rate down comment 3
Илко
преди 9 години
Фантазьор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 8 rate down comment 22
Стоян Петров
преди 9 години
STROHO, не се страхувай! Московският майдан предстои. Не знам дали ще успеят да ритнат президент Кабаев от трона, но съдбата на царизма е предопределена. Историята следва своят естествен ход и никакви заклинания от типа геноцид, хунта, фашисти, бандеровци, ***, и т.н. не ще попречат. Ако получавате рубли, не бих могъл да ви виня че не виждате агресията на Москва. Ако сте искрени, ще си позволя да Ви напомня, че Марск и Спенсър много отдавна победиха Маркс и Енгелс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 12 rate down comment 2
stefan-L
преди 9 години
Не само блокират IP адресите когато нещо не им хареса но и редактират коментарите ! Страшна злоба лъха от този инвестор вижда се че са фашистка организация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още