IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петата колона на Кремъл в Европа

Голям брой радикални партии на Стария континент показват необичайно голяма любов към Москва, пише Economist

16:41 | 14.02.15 г. 73
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Руският президент Владимир Путин си осигурява голям брой съюзници в Европа сред крайните популистки партии. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският президент Владимир Путин си осигурява голям брой съюзници в Европа сред крайните популистки партии. Снимка: Ройтерс

Популистки партии от левия и десния политически спектър, в голямата си част проруски, се представиха много добре на последните избори за европейски парламент през май. Това повиши страховете от формиране на проруски блок в Страсбург, пише The Economist.

В Гърция сега управляващата крайнолява партия „Сириза“ показва близките си отношения с Русия. На 11 февруари Никос Кодзиас, новият външен министър, посети Москва. Това бе първата му визита в чужда столица извън Европейския съюз. СИРИЗА има особено мнение за общоевропейските санкции срещу Русия и се противопоставя на разширяването им въпреки руската агресия в Украйна.

Друга крайнолява, силно проруска нова партия, е „Подемос“ в Испания. Партията вече поведе в предварителните проучвания и има сериозни шансове за формиране на правителство. Лидерът ѝ Пабло Иглесиас обвинява Запада в „двойни стандарти“ при отношенията с Русия.

Френският „Национален фронт“, най-крайнодясната националистическа партия с откровено нацистко минало, открито се възхищава на Путин. Лидерът ѝ Марин Льо Пен на няколко пъти посещава Москва. Наскоро партията прие и заем на стойност 9,4 млн. евро от Първа чешко-руска банка, която се свързва с Кремъл. Твърди се, че това е първият транш от заем на стойност 40 млн. евро (ако е истина, това е огромна сума за партията). Льо Пен твърди, че такъв заем е бил отказан от западни банки.

Крайнодясната партия в Унгария „Йоббик“, която спечели 20% от гласовете на парламентарните избори миналия април, е очевидно проруски настроена. През 2013 г. лидерът ѝ описа Русия като пазител на европейското наследство, сравнявайки я с „коварния“ Европейски съюз. Най-скандалната фигура от партията Бела Ковашч е евродепутат, който лобира за руските интереси и подкрепи нахлуването и откъсването на полуостров Крим.

Но управляващата партия „Фидес“, която някога бе яростна антикомунистическа сила, също сега разработва по-близки връзки с Русия. През юли премиерът Виктор Орбан заяви, че се стреми да построи „нелиберална държава“ в рамките на Европейския съюз.

Сред тези партии е и българската АТАКА, която от известно време води открито проруска политика. Преди няколко години водената от Волен Сидеров, който е бивш редактор на вестник „Демокрация“, партия излизаше на протести против руския енергиен проект „Южен поток“. Тогава партията го обявяваше за противоречащ на българския национален интерес. В един момент партията смени тона и започна да подкрепя изцяло и винаги руската политика, заимствайки руското говорене за „упадъчната Европа“. Стигна се до там АТАКА да пусне слухове за готвена война с българско участие и да призовава за референдум за членството на България в НАТО, а самият Волен Сидеров постоянно осъжда западната агресия в Украйна въпреки пълната липса на западни войски на украинска територия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

49
rate up comment 3 rate down comment 1
Илко
преди 9 години
Ей мусор трола тука си ти, че се правиш на *** , да ти се обяснява една статия с 10 снимки и при наличието на поне 3 добри онлайн преводача, той и Боко Будата щеше да разбере, за ко става на въпрос нищо , че е с 60 к.на интелигентност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 18 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
Агенти не знам си кви и като напиша тука, че ивестора лъже и веднага ми манипулират коментара. Обаче по тоя начин само ме амбицират и го сложих 50 пъти, друг път да знаят. Те ми поправят коментарите редовно, но като попреглеждам и ги хвана x 50 следващия път x 100 защото му писва на човек, как USA *** била супер, останалото скрап. Майка им гадна....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 7 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
браво:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 12 rate down comment 1
prodannn
преди 9 години
В статията на Economist ВЪОБЩЕ не се споменава за Волен Сидеров и вестник Демокрациа.Ето вижте:http://***.economist.com/news/briefing/21643222-who-backs-putin-and-why-kremlins-pocket
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 12 rate down comment 4
kalendar
преди 9 години
БТВ не е на Мърдок доста отдавна(от 2010), а на CME
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 16 rate down comment 6
stefan-L
преди 9 години
Незнаеш ли че БТВ е на Мърдок и заплатите им идват от Америка ! Всеки знае че БТВ е американска платена медия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 27 rate down comment 2
kane
преди 9 години
Хората започват да харесват не Русия, но всеки който е против установения фашистко-колониален строй и който се опълчва на политиките му!Скоро хората ще започнат да виждат в радикалните ислямисти същотоВиждат хората че всеки се ражда и има един живот да живееИма достатъчно блага на земята все още, но нека видим, как е организирана с-ата за достъп до тези благаНе се полага всеки му по рождение чиста вода, чиста храна, чист въздух, дом, право на избор как и къде да живее, както и каквото харесва да прави!Защо е така!Защо след като е демокрация хората почти нямат право на избор в живота и развитието си!Защото икономическата с-*** в последните 100 години създаде монарси с огромен капитал. Монарси за които е най-доходно, не да "инвестират" парите си обратно в икономиката от която са ги получили - от клиентите си, всички нас, но да инвестират в политическата с-***. Това е най-доходно! За всеки инвестиран лев получават по 2 обратно лобитата изменяйки законите в тяхна полза и в наша вреда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 24 rate down comment 9
STRAHO
преди 9 години
Къде я виждат тази руска агресия медиите? :)))) Повечето хора виждат точно обратното! Някой няма ли да извика на висок глас "царя е гол"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 17 rate down comment 8
STRAHO
преди 9 години
"....показват необичайно голяма любов към Москва""...въпреки руската агресия в Украйна."====Какво необичайно има нормални хора да се противопоставят на геноцид осъществяван от една ционистка хунта? Необичайното е по скоро назоваването на обичайното "необичайно" ! Това, че разни маргинални партийки, успешно се възползват е просто защото всички останали големи партии, не приемат да отразят интереса на избирателите си в политиката която водят. Ако има такава незададена от ционистите във Вашингтон де. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 16 rate down comment 5
Сините камъни
преди 9 години
Ако нямате време да слушате, само изслушайте след 1-я час, и 16-та минута 30 секунда:"""""""Какво НАТО? За какво говорите? Англо-саксонската цивилизация е цивилизация от бандити..........Секунда, секунда!........""""""""""""''Около 1/ 19 минута...:::::::::::::::::Какво каза Путин преди седмица? .... Той каза: На територията на Украйна воюват подразделения на НАТО, чуждестранен легион.... Да прочетем Руската военна доктрина. А какво е написано там?..Руското ядрено оръжие не може да се ползва само в случаи на нападение на Русия.То може да се ползва и срещу агресора. А кой в случая е агресор? !НАТО! А къде е щаба на НАТО?В Европа, Берлин, Париж, Брюксел Ню Йорк, Вашингтон.За какво ядрено оръжие говорите в Украйна?Ето Ви отговора!....."""""https://***.youtube.com/watch?v=MNiOC2J7s5sЕто защо, нашите натовски приятелчета се крият в София!НАТО вън от България и Европа!Веднага!И на не забравят и оня Коритаров, наемника му скапан!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още