IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплаха от Атина: Гърция няма да спази срока за изплащане на кредита на МВФ

Ако не получи нов транш до седмица, страната няма да има средства да изплати кредита, твърди министърът на вътрешните работи Никос Вуцис

08:39 | 02.04.15 г. 27
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

На 9-и април гръцкото правителство трябва да плати кредит в размер на 450 млн. евро на Международния валутен фонд (МВФ). Ако международните кредитори не преведат нов транш на Атина дотогава, то Гърция няма да спази срока, заплашва гръцкият министър на вътрешните работи Никос Вуцис в интервю за германското списание Spiegel.

Tова би било явно нарушение на Устава на МВФ, според което разсрочено плащане не може да бъде отлагано. A нарушение на това правило в историята на МВФ досега не е имало.

Още на 15-и март гръцкият премиер Алексис Ципрас предупреди федералния канцлер на Германия Ангела Меркел, че може да се стигне до неспазване на плащания, ако страната не получи краткосрочни финансови помощи.

„От август не сме получили нито едно евро. В света няма  друга страна, която би изплащала задълженията си само от собствени средства, без да взема кредити", казва Вуцис пред Spiegel.

„Ако до 9 април не постъпят нови средства, първо ще изплатим заплатите и пенсиите тук, в Гърция, а след това ще помолим  партньорите ни в чужбина за одобрение и разбиране, че не можем  да върнем в срок 450-те милиона евро на МВФ, подчертава той.  Отсрочването на плащането трябва да стане по споразумение с кредиторите“, казва още министърът. По думите му парите на правителството ще стигнат само до средата на април.

Според Вуцис първият транш от помощта на стойност около 7  млрд. евро по текущата програма може да бъде получен най-рано в началото на май, ако гръцките предложения за реформи бъдат  одобрени от кредиторите. Ето защо сега Атина се опитва да получи пари от други източници.

От една страна Атина иска да получи от Европейската централна банка парите от печалбите (ЕЦБ), които са натрупани от продажбата на гръцки държавни облигации.

„Искаме да получим 1,9 млрд. евро от фонда за спасяване на банките, които стоят там вече няколко месеца. Правителството иска да си върне обратно и 1,2 млрд. евро от Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС), които е превело там погрешка“, казва Вуцис. Според правителството на СИРИЗА Гърция е платила два пъти парите за спасяване на малките банки.

Но и това не е всичко. „Гърция би искала и поне минимално участие в средствата по програмата за количествени улеснения на Марио Драги“, казва още Вуцис. Засега Гърция не печели нищо от програмата на ЕЦБ, тъй като облигациите на Атина са изключени от нея.

Всичко по темата четете тук!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 35
Сините камъни
преди 9 години
МВФ и СБ са поробители, нищо ново!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 40 rate down comment 5
roli5
преди 9 години
Ципурко и Фалиракис да му мислят.......Маляките ги чака робство.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още