IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия проправи пътя към създаването на собствена рейтингова агенция

Kато агенции ще могат да работят руски юридически лица, както и чуждестранни компании, които имат специално обособени подразделения в cтраната

21:30 | 21.04.15 г. 27
Русия проправи пътя към създаването на собствена рейтингова агенция

Държавната дума на Русия прие на първо четене законопроекта за дейността на агенциите за кредитен рейтинг, предава "Росбалт".

Според документа като агенции ще могат да работят руски юридически лица, както и чуждестранни компании, които имат специално обособени подразделения в Русия. В същото време те могат да бъдат акредитирани, ако те работят в страната в продължение на най-малко две години.

Акредитираните агенции ще разполагат с правото да прилагат както международната, така и националната рейтингова скала, се казва в документа. Въпреки това те няма да имат право да се отказват от предоставянето на кредитни рейтинги и отнемането на кредитни рейтинги определени въз основа и (или) на решенията на органите на чужди държави и други международни субекти на публичното право.

Рейтинговите агенции ще трябва да се съобразяват с общите изисквания, като например независимост, избягване на конфликти на интереси, прозрачност и преглед на методиките.

Ходът по даването на възможност за обособяване на руска кредитна агенция не е неочакван. През февруари заместник-министърът на финансите Сергей Сторчак предупреди, че реакцията на Москва към действията на международните рейтингови агенции може да не e само вербална.

"Ние можем да се откажем от договорите за поддържане на нашия кредитен рейтинг. Необходимо е това да спре", отбеляза той, цитиран от "Интерфакс".

Важно е да се отбележи, че отмяната на споразуменията за поддържане на рейтинг, за който емитентът плаща за работата на агенцията, не означава автоматично прекратяване на рейтинга.

По-рано международната рейтингова агенция Moody's понижи суверенния кредитен рейтинг на Русия до Ba1 от Baa3 с негативна перспектива. По този начин рейтингът на страната спадна до ниво "боклук".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 16 rate down comment 12
Сините камъни
преди 9 години
""""""""""""Доверието не е нещо което се гради от днес за утре. То изисква стабилност от векове, а държавите от БРИКС са всичко друго, но не и стабилни. Близката им история е пълна с революции, преврати, национализации, хиперинфлация, престъпност, корупция и т.н."""""""""""""И ако си достаъчно умен, определено знаеш, кой стой зад това!По отговора ще Те познаем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 12
Сините камъни
преди 9 години
"""""Бразилски, руски, и китайски олигарси си държат в спестяванията в долари и западни банки."""""""И кой ги управлява тогава?Кои са те?Каква е вероятността "утре" да се събудят по голи, отколкото са се родили?Определено това не е плюс и Те го знаят!Предстои развитие в мисленето и на олигарсите!Думите чест, достойнство, Родина са на път да станат по ценни от банковите им сметки!Не залагай само на човешката алчност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 21 rate down comment 5
Ango
преди 9 години
Когато Мартин Л. Кинг през 1965 казва , че има Мечта... много защитници на статуквото му се смеят... Светът се развива, колеги :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 15 rate down comment 12
Ango
преди 9 години
Всичко, което пишеш е вярно. В един свят, доминиран от англо-американската система /която я разглеждам само като факт/ начални напъни за нещо разли1но или поне малко по-независимо от нея, би му било трудно като начало. Аз го виждам като един модел бунт срещу статуквото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 17 rate down comment 17
MZ/X
преди 9 години
БРИКС е англо-американска стратегия за инвестиране в развиващите се пазари, а не някаква сътрудничеща си общност! Как си представяш бразилски инвеститор по рейтинг на руска агенция да инвестира в Русия, Китай или САЩ? Такъв филм няма :)Бразилски, руски, и китайски олигарси си държат в спестяванията в долари и западни банки. Китай инвестира в американски ДЦК, а не в руски или бразилски. Връзките между всяка отделна държави на БРИКС и запада са с пъти по силни от колкото на държавите от БРИКС по между им.Доверието на една към друга на отделните държави ит БРИКС е с пъти по малко спрямо доверието им в западните банки, държави и институции.Доверието не е нещо което се гради от днес за утре. То изисква стабилност от векове, а държавите от БРИКС са всичко друго, но не и стабилни. Близката им история е пълна с революции, преврати, национализации, хиперинфлация, престъпност, корупция и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 16
redcretin
преди 9 години
***.ру :) Ха-ха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 14
MarginCall
преди 9 години
За да не остана неразбран - през цялото време визирам Русия, а не БРИКС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 21
MarginCall
преди 9 години
Сравнението с Африка, което ти дадох, беше точно за да не се дават примери от рода на: дайте да сметнем колко...Ми дай да сметнем колко живеят в Азия? Кво ще кажеш? И там живеят най-вече хора, които си изкарват прехраната с бачкане и икономика, а не с цоцане на земни ресурси и продажбата им.Просто си има хора за всяка работа. И на руснаците точно тази част ама хич не им се отдава. Можеш да подкрепиш тезата си, като изброиш Руските иновации в тази сфера. Хм, сега като се замисля - не можеш. Както и да е.Та, това, че светът бил "доминиран от англо-американската визия за света" е толкова лошо, колкото да заявиш, че светът е доминиран от Американска операционна система и американска интернет търсачка. За смартфоните, пък, дума да не отварям.И понеже вече трети пост изясняваме нещо доста елементарно, предполагам няма да продължим напред, по очевидни причини...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 20
needtoknowmore
преди 9 години
Любимата ми дъвка БРИКС - нищо повече от една абревиатура! Като погледнеш отвъд буквите ще видиш, че ако ги няма китайците, няма кой да измие срама. БРИКС нямат и една обща спогодба ти ми говориш за сериозна дейност. А иначе то хубаво да си правят руска агенция, която ще е "безпристрастна" защото ще е държавна и чудно ми е за какво им е като самите им олигарси и местни инвеститори бягат през глава, а то се е видяло, че чужд инвеститор няма да стъпи в Русия - не случайно и Путин бии тъпан на ляво на дясно за амнистии само да си върнат руплите в Русия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 28 rate down comment 16
Ango
преди 9 години
С това отговарям и на MZIX. Светът е доминиран от англо-американската визия за света. И трите рейтингови агенции са базирани в САЩ. Определено са зависими от тях и се "съобразяват" с правилните тенденции. БРИКС се явява алтернатива на тази система и включва държави в сравнително добро икономическо положение, а не африкански бивши колонии. И , я да сметнем колко е населението на БРИКС ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още