IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ще плати наведнъж дълговете си към МВФ до 30 юни

Страната е втората след Замбия, която се възползва от възможността за обединяване на няколко вноски в една

21:50 | 04.06.15 г. 38
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърция ще плати наведнъж дълговете си към МВФ до 30 юни

Очевидно Гърция ще пропусне плащането за 300 млн. евро към Международния валутен фонд (МВФ), което трябва да направи в петък, 5 юни. Но само за да плати всичките си задължения за близо 1,5 млрд. евро накуп по-късно.

Гърция официално поиска от МВФ да обедини четирите си транша, чийто падеж настъпва през юни, в една вноска, която да бъде направена по-късно през месеца, предава Bloomberg.

Това се случва на фона на различията между Атина и кредиторите й относно условията, които средиземноморската страна трябва да изпълни, за да получи последваща спасителна помощ.

„Днес гръцките власти информираха Фонда, че възнамеряват да обединят четирите си вноски за юни в една, която следва да бъде погасена до 30 юни“, коментира говорителят на МВФ Джери Райс в мейл до агенцията. „По силата на решение на Борда на директорите, прието в края на 70-те години на ХХ век, страните членки могат да поискат обединяване на няколко плащания по главници, чийто падеж настъпва в рамките на месец.“

Само една държава досега – Замбия, се е възползвала от процедурата за обединяване на плащанията. Това се е случило в средата на 80-те години на ХХ век, коментира наскоро говорителят на МВФ Уилям Мъри.

Представител на гръцкото правителство, запознат със случващото се, коментира, че искането е подадено от Централната банка на Гърция по искане на управляващите.

Гърция трябва да плати около 1,5 млрд. евро на МВФ през юни, като падежът на първата вноска за близо 300 млн. евро настъпва в петък.

Но при това положение новият краен срок за погасяване на дълговете към организацията е 30 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 28 rate down comment 1
Sitting_Bull
преди 9 години
Няма лошо, но няма кой да ни ги даде:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 5
lilivan
преди 9 години
Ами хайде и ние да нарваним толкова дългове.Виждаме, че хич не е зле...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 49 rate down comment 6
Sakamano
преди 9 години
Много деликатно заглавие. Предполагам, че когато дойде 29 юни, статията ще се казва: "Гърция ще плати наведнъж дълговете си към МВФ на кукуво лято".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още