IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ваpуфакис обвинява кредиторите в садизъм

Ако те целят да ни унижат, то тогава ще трябва да понесат разпада на Европа, твърди гръцкият финансов министър

16:54 | 16.06.15 г. 23
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис обвини кредиторите на страната си в садизъм. По думите му целта им е разпадане на Европейския съюз. Предложените мерки не предлагали решение на финансовата криза, а унижение за гърците.

По този начин Атина отново рязко изостри тона преди срещата на министрите на финансите от еврозоната, която започва в Люксембург след два дни.

Янис Варуфакис изпусна нервите си по време на своя реч, произнесена на остров Крит.

"Кредиторите със садизъм настояват Гърция да натовари финансово онези граждани, които досега са поели най-тежките последствия от кризата", пояснява той. 

Варуфакис заяви, че Гърция ще продължи да прави логически контрапредложения. Но ако се стигне до там, то Атина не трябва да изключва и срив. „Ако те (кредиторите – б. р.) целят да ни унижат, то тогава ще трябва да понесат разпада на Европа", заяви Варуфакис, цитиран от DPA.

В интервю за Bild пък гръцкият министър е категоричен, че страната му няма да представи нов списък с реформи на срещата в Люксембург. Попитан защо, той отговаря, че "еврогрупата не е форумът, на който се излагат позиции и се правят предложения, които преди това не са били обсъдени и договаряни на по-ниско равнище". 

Варуфакис от няколко дни настоява германският канцлер Ангела Меркел да играе водеща роля при желаното от Атина преструктуриране на гръцкия дълг. В интервюто си той отправя и призив към Меркел да произнесе в Атина "реч на надеждата", визирайки подобна реч (Speech of Hope) на държавния секретар на САЩ Джеймс Бърнс, произнесена през 1946 г. в Щутгарт, която сложи началото на помирението между САЩ и Германия.

Една от най-големите пречки за споразумение е допълнително изискваното орязване на пенсиите. „Ново орязване на пенсиите е неприемливо за Гърция“, казва консултант на правителството. „Те и без това бяха вече сериозно орязани", казва Теодорос Параскевопулос, икономически съветник на СИРИЗА пред RBB Info Radio.

„Гръцкото правителство постоянно предоставя идеи и предложения за решаване на кризата“, казва Параскевопулос. Същевременно обаче партньорите в Европа и преди всичко МВФ настоявали за такива мерки, които Гърция не можела и не искала да позволи. Става дума преди всичко за намаляване на пенсиите и за въвеждане на по-висок ДДС за хранителни стоки, ток и вода. „Това е недопустимо“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 24 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 8 години
Ако Гърция с един фалит може да се оттърве от дълговете си ехеееееее.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 21 rate down comment 6
draifuss
преди 8 години
Единствената причина преговорите с Гърция да продължават е, че при фалит на страната големите институционални кредитори като ЕЦБ и МВФ ще трябва да отпишат по-голям процент от гръцкия дълг в портфейлите си. Дълг, за който и без това никой не се надява, че ще бъде върнат, но който все още се води на хартия като ликвиден актив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 17
Mesoiadess
преди 8 години
Пет месеца мъчения , кой грък би издържал без да полудее . И защо всеки божи ден се занимават с тях - не е минал и ден без среща обсъждане или ново предложение . И всеки път за последно . Европейските "лидери" не са по малко безпринципни лъжци от гърците .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 48 rate down comment 8
data
преди 8 години
На Гърция и предстой тежък сблъсък с реалността !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 6
draifuss
преди 8 години
За сорт мамут съм съгласен 50 маслини 1 евро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 62 rate down comment 12
IMRO
преди 8 години
Няма да се разпадне нито ЕС, нито Еврозоната. С действията си през последната половин година, Сириза и Гърция ясно показаха, че нито Еврозоната, нито ЕС имат някакви вътрешни, структурни, политически или каквито и да е други проблеми, а че проблемът е само и единствено в Гърция, гърците и най-вече в псевдокумунистическата *** Сириза.Сириза и гръцкото правителство се държат нагло, арогантно, андрешковски и показват, че не заслужават никакво доверие. С това правителство Гърция не може да бъде члени нито на Еврозоната, нито на ЕС. Жалко само за обикновените гърци. Заради един непремислен протестен вот ще загубят практически всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 20
draifuss
преди 8 години
Всички знаем, че парите ги печатат.Сега поне признават по 60 милиарда нови на месец.На гърците им трябват по 20 милиарда на година и ще си траят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 2
Jorkata
преди 8 години
Муахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахаха :D :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 39 rate down comment 11
Lucifer
преди 8 години
...ами велики са...верно че демокрацийката те са я измислили..сега дават поредния скъп урок по нея...при тях всички партий в парламента им мислят само за гърция а у нас всички без изключения мислят за Русия, САЩ, Турция, Германия и за кого ли още не, но никой никога не мисли за БГ и резултатът е на лице...честито...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 68 rate down comment 7
Rhapsody of fire
преди 8 години
Гръцкото правителство отдавна мина всякакви допустими нива на арогантност, наглост и безочие.Другото им "достижение" е цялостното обезсмисляне на словото. Просто използват думи и фрази по начин, нямащ нищо общо с тяхната общоприета същност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още