IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Официално: Гръцките банки остават затворени до 6 юли

Гърците ще могат да теглят по 60 евро на ден от банкомати, ограниченията не важат за чужденци

08:09 | 29.06.15 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Официално: Гръцките банки остават затворени до 6 юли

В опит да предпазят банковата и финансовата система от колапс гръцките власти ще затворят банките в страната до 6 юли. Това стана ясно от публикувано в нощта срещу понеделник официално съобщение, предава AFP. По този начин т. нар. „банкова ваканция“ ще обхване периода до референдума за предложенията на международните кредитори, който ще се състои в неделя.

По-рано и премиерът на Гърция Алексис Ципрас обяви, че властите ще въведат банкова ваканция и контрол на капиталите. В обръщение към нацията Ципрас заяви, че това е резултат от действията на Европейската централна банка. Тогава обаче той не поясни докога финансовите институции ще останат затворени.

Тегленията на пари в брой от банкоматите ще са ограничени за гърци до 60 евро на ден. Официалното съобщение, подписано от държавния глава Прокопис Павлопулос, потвърждава по-ранните материали на гръцки и международни медии.

Според държавата става дума за мерки от „изключителна спешност“. Те трябва да „защитят гръцката финансова система и гръцката икономика от изпадане в липса на ликвидност, причинена от решението на Еврогрупата на 27 юни за неудължаване на споразумението за предоставяне на кредити за Гърция", гласи официалното съобщение.

По-рано обаче гръцкото правителство обяви, че тези ограничения при тегленията в брой няма да се прилагат за посетители от чужбина, ако те правят трансакции и тегления „с издадена в страната им кредитна карта".

От БНБ поясниха в понеделник, че всякакви действия на гръцкото правителство и централна банка за налагане на мерки в гръцката финансова система нямат правна сила в България и не могат по никакъв начин да засегнат нормалното функциониране и стабилността на българската банкова система. От БНБ отново подчертават, че българската банкова система, част от която са и банките с гръцко акционерно участие, е напълно самостоятелна финансово и оперативно от банкови системи на други страни. Според банковия регулатор всякакви негативни развития в банкови системи на други страни не могат да имат пряко влияние върху стабилността и нормалното функциониране на българската банкова система. 

За решението за затваряне на банките в Гърция съобщи председателят на Piraeus Bank Антимос Томопулис още в неделя вечер.

В емоционална реч по-късно Ципрас обвини за решението европейските партньори. Той говори за "пресиране и "грубо нарушение на европейските принципи". "Отхвърлянето на молбата на гръцкото правителство за кратко продължаване на програмата беше безпрецедентен акт по европейските стандарти, поставящ под въпрос правото на суверенен народ да взема решения", каза Ципрас. "Решението накара ЕЦБ днес да ограничи ликвидността на разположение на гръцките банки и принуди гръцката централна банка да предложи банкова ваканция и ограничения на тегленията от банки", каза той.

Веднага след оповестяването на новината стотици гърци щурмуваха отново банкоматите, за да се опитат да спасят спестяванията си - навреме преди евентуалния срив на банковата система. В центъра на Атинското баровско предградие Кифисиа се образува огромна опашка пред банкомат на  National Bank of Greece, последният автомат в близкия район, който все още пуска пари, предаде Ройтерс. Въпреки внезапния проливен дъжд хората остават на опашката, за да успеят да изтеглят няколко банкноти, предава още агенцията.  

Новините за Гърция може да следите тук!
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 7 rate down comment 2
data
преди 8 години
Ципрас лиши поддръжниците си от доводи - много , много странен и глупав ход
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 6
IMRO
преди 8 години
Както каза Николай Василев - случаят "Гърция" ще има незабавен отрезвителен ефект за цяла южна Европа. Като си запалиш къщата сам и след това я взривиш, няма как това да се приеме като добър пример, хахаА днес гледах репортажи от Нова за митинги в Солун... Ми тези хора просто не са на тоя свят. Живеят в някаква паралелна реалност. Имат нулева представа откъде идват парите. Бетер нашите *** дето си мислят, че останалите хора са им длъжни. Един вика: против икономиите съм, против ЕС и Шойбле, искам да живеем както преди, да живее Ципрас.Луд ли е? Неадекватен? ***? Куку? Очаквам мнения
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 12
Атанасио
преди 8 години
Нормална развръзка и банковата ваканция не е проблем но да не стане като КипърМного добре го каза госта във - https://***.ataka.tv/видео/на-жълтите-павета-г-c10818.html,и съм коментирал под предаването през фейсбукаЗащо Гърция няма да обяви фалит, дори и да пропусне плащането към МВФ - http://***.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/zashto-gyrciia-niama-da-obiavi-***-dori-i-da-propusne-plashtaneto-kym-mvf-197439/Ще се радвам да заведат дело за омразен дълг- Deutsche Welle (коментар 1) - http://darikfinance.bg/***/115917#comments''Председателят на парламента Константинополу,и ръководена лично от нея парламентарна комисия,......стигнала до заключението, че голяма част от гръцкия дълг е "незаконен" и поради това не следва да бъде връщан.'' - http://***.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/voinata-na-cipras-s-gryckiia-centralen-banker-197468/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 3
bgMan
преди 8 години
Нормалният и заслужен край на всяка злоупотреба и социалистическа лъжа.Сега вече ще имат всички по равно без значение какво и колко са имали преди това. Чудно ми е кога ще осъзнаят гърците, че има и много по-лошо и от това, което кредиторите изискват от тях?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 1
orchis
преди 8 години
Наистина, друго си е ако Искров каже :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 24 rate down comment 8
Kaoru
преди 8 години
Днес 29 юни 2015г. офоциално е обявен за ден на пролетарята в Гърция. Поради това банковите институции ще останат затворени за една почивна седмица в чест на великата комунистическа идея и върховния вожд, който я прокара ... всички го знаем кой е.Гърците ще празнуват като равни - с по 60 евро на ден и ще споделят идеи за светлото бъдеще.Жалко, че сами се докараха до тук. Сега от първо лице ще разберат къде е слабото място на комунизма. Комунистът приема всеки паричен еквивалент за даденост - той просто съществува и се разпределя по равно между пролетарята :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 1
tonino
преди 8 години
ПРЕССЪОБЩЕНИЕ29 юни 2015 г.Във връзка с решението на гръцкото правителство за обявяване на неработни дни за опериращите в Гърция банки и въвеждането на капиталов контрол в Република Гърция, БНБ отново подчертава следното: българската банкова система, включително банки с гръцко акционерно участие, е напълно самостоятелна финансово и оперативно от банкови системи на други страни; българската банкова система, включително банките с гръцко акционерно участие, нямат вземания от гръцки кредитни институции и нямат инвестиции в ценни книжа на гръцкото правителство; негативни развития в банкови системи на други страни не могат да имат пряко влияние върху стабилността и нормалното функциониране на българската банкова система.Банковата система в Република България работи с много високо ниво на капиталова адекватност и ликвидност, което гарантира нейната стабилност, нормално функциониране и независимост от негативни развития в съседни страни. В следствие на последователно прилаганите мерки от БНБ банките с гръцко акционерно участие поддържат ниво на ликвидност и капиталова адекватност, които са над средните за банковата система на България.Тези данни за финансовото състояние, в комбинация с постигнатата далеч преди настоящата ситуация в Република Гърция финансова и оперативна самостоятелност, гарантират операциите на банките на територията на България.Всякакви действия на гръцкото правителство и централна банка за налагане на мерки в гръцката финансова система нямат правна сила в България и не могат по никакъв начин да засегнат нормалното функциониране и стабилността на българската банкова система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 10
fall
преди 8 години
ИНтересно, какъв е коментара на БНБ за гръцките банки у нас?Те ще отворят ли днес?Защо се премълчава този въпрос? Вярно, че ние сме чужденци за Гърция и би следвало да можем да теглим от клоновете на гръцките банки тук, но е добре ако има и някаква официална позиция за да сме спокойни. Друго е ако Искров излезе и каже че всичко е наред и да бъдем спокойни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 4
tonino
преди 8 години
Те ще гласуват с "ДА"..... И през ум няма да им мине да гласуват с "НЕ".....:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 3
melon
преди 8 години
Мачът е интересен. Може да се окаже, че не е договорен предварително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още