IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкият парламент одобри референдума

Допитването ще се проведе, независимо дали партньорите го искат, или не, заяви премиерът Алексис Ципрас

07:48 | 28.06.15 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ципрас приема овации по време на заседанието в парламента. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ципрас приема овации по време на заседанието в парламента. Снимка: Ройтерс

В среднощно заседание в нощта на събота срещу неделя гръцкият парламент проправи пътя към обявения от премиера Алексис Ципрас референдум.

Със 178 гласа „За“ и 120 гласа „Против“ депутатите приеха предложението за провеждане на допитване до народа за предложените от кредиторите мерки за реформи и бюджетни ограничения. Първоначално отброяване на 179  гласа „За“ беше коригирано впоследствие.

„Референдумът ще се проведе, независимо дали партньорите го искат, или не“, заяви Ципрас в парламента по време на продължилия 14 часа дебат. Същевременно той подчерта, че никой не може да изкара Гърция от еврозоната. 

 Ципрас призова народа да каже „категорично „не“ на ултиматума“ на международните кредитори в рамките на предвидения на 5 юли референдум, предаде AFP. Той посочи, че „гръцкият народ ще каже категорично „не“ на ултиматума, но в същото време ще каже „да“ на солидарна Европа“. Ципрас изрази мнението, че след гордия отказ на гърците позициите на страната в преговорите с кредиторите ще бъдат укрепени.

 


Припомняме, че в нощта на петък срещу събота гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви свикването на референдум за следващата неделя. „Въпросът на референдума ще бъде дали ние да приемем предложенията (на кредиторите) или да ги отхвърлим", обяви Ципрас в предавано по всички телевизионни канали обръщение.  

По-късно финансовите министри на еврозоната отказват да удължат срока на действие на втората помощна програма за Гърция, която приключва на 30 юни. 

 

"Колкото и да съжаляваме, спасителният план ще изтече на 30 юни", заяви председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум на пресконференция в Брюксел. "Не можем да го удължим повече. Трябва да осигурим стабилността на еврозоната."

Междувременно германският бизнес всекидневник Handelsblatt пише, че гръцкият премиерАлексис Ципрас е премълчал плановете си за свикване на референдум от германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В петък Ципрас е имал среща с канцлера и френския държавен глава в рамките на срещата на върха на ЕС, но не е споменал нищо за допитването, твърдят европейски дипломати пред медията. 

За Гърция ще е сложно да остане във валутния съюз с политиката на държавното ѝ ръководство, смята германският финансов министър Волфганг Шойбле. „С тази объркана политика на господин Ципрас оставането на страната в еврозоната става все по-сложно“, каза Шойбе в интервю в събота вечер по германската телевизия ZDF. По думите на германския министър напускането на заседанието на Еврогрупата от страна на неговия гръцки колега Янис Варуфакис е огорчаващо. „Може и да имахме различни мнения, но една от страните изведнъж да напусне преговорите е нещо неочаквано“, заяви Шойбле.

Гърция рискува да стане първата страна в историята на еврозоната, обявила несъстоятелност по изплащане на външния си дълг, а също така и първата страна, която да напусне валутния съюз. Без допълнителни финанси страната може и да се затрудни да погаси задълженията си към МВФ в размер на 1,5 млрд. евро в края на месеца. Преди дни стана ясно, че фондът очаква Гърция да плати дължимите 1,7 млрд. долара във вторник, 30 юни, въпреки че финансовата институция и другите кредитори на Атина не успяха да сключат сделка в последната минута и да предпазят страната от фалит.

Ако преговорите за сключване на споразумение се провалят, това ще увеличи вероятността Атина да наложи капиталов контрол, за да предотврати масово теглене на депозити от банките. От началото на годината гърците изтеглиха близо 20% от своите спестявания в банковата система, тъй като опасенията за напускане на еврозоната се увеличиха. 

Обявяването на евентуалния референдум за одобряването на предложените от гръцките кредитори мерки предизвика несигурност у населението. Пред банкоматите в цялата страна се образуват дълги опашки. Както предават свидетели, а и показват телевизионни кадри, на централния площад Колонаки в Атина почти 40 човека бяха наредени пред банкомат на National Bank of Greece. 

През целия ден в събота агенциите показваха снимки и видеа на разтревожени гърци, които се тълпят на опашки пред банкоматите. Реакцията последва обявеното от премиера намерение за насрочване на референдум по предложения от кредиторите план и опасенията, че Атина няма да плати на 30 юни вноската си към МВФ. Около 35% от банкоматите – около 2 000 от 5 000 устройства, останаха без евро банкноти в един момент от деня и се наложи да бъдат презаредени, обясниха банкери пред Ройтерс.

Около 600 млн.  евро са били изтеглени от банковата система в събота, е съобщил високопоставен източник от един от четирите големи банки на Атина. Друг източник е потвърдил, че са изтеглени над половин милиард евро.

Стойността все пак е под 1 млрд. евро – количество, което бе теглено в някои от дните от последните две седмици, но сумите са теглени почти изцяло от банкомати. Максималните суми, които могат да бъдат теглени от такива устройства в страната, са за между 600 и 700 евро дневно.

В неделя на извънредно заседание се събира Управителният съвет на Европейската централна банка, за да реши дали и как да продължи да подпомага банките в страната. Финансовите институции в Гърция зависят от спешната ликвидност на ЕЦБ. 

Всичко по темата четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Пиянството на един народ, дълбоко вярващ в лъжата, краденето и присвояването.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 2
system_foult
преди 8 години
Сериозно ли правиш паралел между КТБ и гръцките банки.Нашата имаше ликвиден проблем породен от необезпечени кредити и нереални лихви по депозитите както и вътрешен алъшвериж.Гръцките банки имат проблем с касова наличност и обезпечени активи.Кипърските банки спомняш ли си какво направиха,там да видя някой да налива до безкрай.Капиталов контрол е неизбежен,никой няма да тръгне да си фалира банките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 4
крас
преди 8 години
Въпроса наистина е финансов. Нали виждаш как при нас се решават финансовите проблеми на КТБ!ЕС даде приказ и държавата тегли заем за да плати източената от собствениците им КТБ!!Гръцките банки които са ЕВРОПЕЙСКИ съ образ и подобие на КТБ - чисти финансови пирамиди!НЕ МОГАТ ДА СПРАТ ПЛАЩАНЕТО ЗАЩОТО ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДИРЕКТИВИ НЕ ПОЗВОЛЯВАТ ПОДОБНИ ДЕЙСТВИЯ!ГРЪЦКАТА ДЪРЖАВА за разлика от нашата няма да налива БЮДЖЕНТИ ПАРИ не само защото ги няма, но и защото не и е работата. ДА МУ МИСЛИ "НЕЗАВИСИМАТА" ГРЪЦКА НАЦИОНАЛНА БАНКА, КОЯТО ЗА РАЗЛИКА ОТ НАШЕТО БНБ НЯМА КАК ДА СЕ ИЗМЪКНИ ОТ ОТГОВОРНОСТИТЕ РАЗПИСАНИ И СЪС ЗАКОН. "Независимата" ГНБ /а не правителството на ГЪРЦИЯ/ Е ДЛЪЖНА ДА ОСИГУРИ ЛИКВИДНОСТТА НА ЧАСТНИТЕ ГРЪЦКИ БАНКИ.НАЛИ СИ НАЯСНО, че ГНБ е част от ЕЦБ а не от ДЪРЖАВАТА ГЪРЦИЯ!НА МАРИО ДРАГИ МУ ПУШИ ГЛАВАТА!ГЪРЦИЯ НЕ Е БЪЛГАРИЯ С МЕНДА И ПРОДАЖНИТЕ ПОЛИТИЦИ ПРЕВЪРНАЛИ ЧАСТЕН ДЪЛГ В ДЪРЖАВЕН !ГНБ като част от ЕЦБ ще плаща защот другото е още по гадно за ЕЦБ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 2
system_foult
преди 8 години
До някъде си прав но говориш за сценарий при който фактическото съществуване на държавата би приключило,армията ще го свали моментално посъветвана от знаеш кой...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 4
крас
преди 8 години
"Гръцката централна банка е част от Европейската централна банка" и ГЪРЦИЯ Е ЧАСТ ОТ ЕВРОПА!Ако спре подаването на евра, както това се случи в Кипър, ще се блокира подаването на валута и в едни съседни страни. ДРУГ Е ВЪПРОСА ДАЛИ ГРЪЦКАТА ДЪРЖАВА НЯМА ДА ИСКА ДА ОБЯВИ В НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ ЧАСТНИТЕ БАНКИ КОИТО ПАРЕСАЛАНС СА СИ ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА КАТО КТБ. НЯМА ЛИ ТОГАВА НЕЩАТА ДА СЕ ПЛЪЗНАТ ПО ИРЛАНДСКИЯ СЦЕНАРИЙ И ТОГАВА НА МАРИО ДРАГИ И ЕКИПА МУ СЪВСЕМ ДА ИМ ЗАПУШАТ ГЛАВИТЕ!МИСЛИШ ЛИ, ЧЕ ГРЪЦКОТЕ КВЕСТОРИ И ПОСЛЕДВАЛИТЕ ГИ СИНДИЦИ ЩЕ СА КАТО НАШИТЕ ОТ КТБ?!НЕ, ЧЕ ГРЪЦКИТЕ БАНКИ СА ПО РАЗЛИЧНИ ОТ ПИРАМИДАТА КТБ?ТОГАВА ПРОБЛЕМА с пирамидалните и кухи европейски банки, ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ИЗВЪН ГЪРЦИЯ ДА НЕГОВОРИМ ЗА ТОВА КАКВИ СА АКТИВИТЕ НА ГЦБ - токсични деривати на долара останали от времето на АМЕРИКАНСКИЯ СТРОИТЕЛЕН БАЛОН!НАЛИ СЕ СЕЩАШ, ЧЕ ИГРАТА СТАВА - ВА БАНК!МИСЛИШ, ЧЕ ЕВРОПА Я ЖЕЛАЕ?БУНДЕСБАНК СЪЩО Е БОКЛУКЧИСКО КОШЧЕ ПЪЛНО С ТОКСИЧНИ АМЕРИКАНСКИ ОБЛИГАЦИ НАРЕЧЕНИ АКТИВИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 2
system_foult
преди 8 години
Не разбирам защо все слагате и България в уравнението.Честно казано ние не сме нормална държава така че кой какви топки имал не е от значение за нас.Въпроса е чисто финансов,все пак не сме форум на тв Алфа или работническо дело и изказвания от рода на - смелите гърци водени от безстрашния Ципрас ще счупят оковите на дълга ще го обявят за омразен ще въведат драхмата ще направят някой митинг а чичко Путин ще им прати празен чек и ще заживеят дълго и щасливо звучт по скоро като от конгрес на БКП от 74 отколкото от форум на финансово грамотни хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Наш Бойко тропа с краче: "Не ни обръщате внимание заради тази Гърция! На нас изрядните и послушните!"Ами кой обръща внимание на държави помиари? Най много да им хвърлят по сухар за да не се моткат из краката докато има дискусии между сериозните държави! :)))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
"As an equal member of the EU, Greece does not need to ask permissions from anyone to let the Greek people speak and have their voices heard, PM Tsipras told his parliament, promising that the states sovereignty and future will be decided via referendum.""Our dignity is no game! Greece is not visitor, does not need EU permission for referendum ! "Не се нуждае изобщо от коментар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 2
крас
преди 8 години
Гърците са ЧЛЕН на ЕС но от мъжки род , а не като нашите ОРГАНИ, които въпреки фигурите си остават женски. Без съмнение зад тях стои и СВЕТОВНАТА БАНКА, в която е сметката на МВФ!Отношенията м/у тези две институции се изостриха когато управляваната от европейци МВФ, реши да удвои вноската на участие в тази ВСКаса. Решението бе продиктувано от ликвидната криза в някои ВОДЕЩИ европейски страни, Като най голямакционер в МВФ САЩ бяха ПРОТИВ това парите им да се ползват като ЕВТИН кредитен ресурс на ИЗПАДНАЛИ В ЛИКВИДНА КРИЗА уядени страни от ЕС. САЩ заяви, че ще приведе вноската си в МВФ само под условието, че всички страни в ЕС са съгласни с това решение.Решението на ЕС за удвояването на вноската във МВФ, бе осуетено от ЕДНА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА която в поднесеният документ написа : "БЕДНА БЪЛГАРИЯ НЕ МОЖЕ ДА ПЛАЩА УДОВОЛСТВИЯТНА НА БОГАТИТЕ СТРАНИ ОТ ЕС" !!!!Документа с това съдаржание бе изготвен от Дянков и поднесен за подпис на НЕГРАМОТНИЯ огнеборец. ДЯНКОВ ИГРА ЗА САЩ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 4
STRAHO
преди 8 години
Това за достъпа до финансиране е доста спорно. :) Изобщо ако дадена нация има елит може да си позволи сиртаки и чупене на чинии, ако няма блъска робски и няма думата! Неприязънта на българите идва от там че те правят неща за които робите дори не са си и помисляли. Гърците имат и една от най силните армии в НАТО, но не са войствени спрямо алтернативата си. Тази роля е отредена на робите които дори не могат да ползват собствената си земя в своя полза. Наистина не разбирам неприязънта в България към Ципрас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още