IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

План Б стана План А*

Еврозоната отказва удължаване на помощната програма за Гърция, Ципрас не е уведомил предварително Меркел, Оланд и Юнкер за плана за референдум

18:14 | 27.06.15 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум. Снимка: Ройтерс

Финансовите министри на еврозоната отказват да удължат срока на действие на втората помощна програма за Гърция, която приключва на 30 юни, предадоха dpa и AFP.

В рамките на дискусията гръцкият финансов министър Янис Варуфакис е помолил за едномесечно удължаване на програмата. 

След едва двучасово заседание Еврогрупата прекъсна в мрачно настроение срещата си. Според дипломатически източници обаче министрите може да продължат дискусията си по-късно през деня, но без участието на представители от Гърция. 

В 18,10 часа българско време Еврогрупата продължи срещата си, но без гръцките представители.

"Колкото и да съжаляваме, спасителният план ще изтече на 30 юни", заяви председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум на пресконференция в Брюксел. "Не можем да го удължим повече. Трябва да осигурим стабилността на еврозоната." Той уточни, че ще има официално съобщение до медиите от страна na еврозоната, с което гръцкото представителство не е било съгласно. (Пълния текст може да видите тук!)

За първи път в историята си Еврогрупата излезе с изявление без подписа на Гърция, в което осъди решението на Атина да проведе референдум по програмата за бюджетни икономии. Това заяви днес в края на заседанието на Еврогрупата нейният председател Диселблум. По-нататъшни преговори с Гърция по програмата за помощ са невъзможни, тя изтича на 30 юни, каза още председателят на Еврогрупата. "Процесът на преговори приключи. Програмата за помощта за Гърция ще спре да действа вечерта на 30 юни", уточни Диселблум.

„План "Б" става план "А", заяви от своя страна министърът на финансите на Финландия Александер Стуб. "Няма нищо друго на масата, което да обсъждаме". С това Стуб намеква, че министрите ще дискутират не предложенията за предоставяне на нов кредит срещу реформи за Атина, а последиците от евентуален дефолт на Гърция. 

"Гърция е свободна да прави референдуми, но ако гръцкото правителство отхвърли предложенията, програмата свършва", заяви и словашкият финансов министър Петер Кажимир.

Ето защо изпадането в дефолт изглежда необратимо. На 30-и юни Атина трябва да плати 1,6 млрд. евро на Международния валутен фонд (МВФ). Неговият ръководител Кристин Лагард посочи неколкократно, че няма да има отлагане на срока за плащане. Едва ли се очаква МВФ да промени сега мнението си, смятат дипломати в Брюксел.

Сега финансовите министри следва да обсъдят какво може да се направи в случай на дефолт. По всяка вероятност ще има натиск към гръцкото правителство да въведе капиталов контрол – нещо, което Атина досега отказваше да направи. Освен това по всяка вероятност Европейската централна банка ще трябва да намали или направо да спре спешното снабдяване с капитал на гръцката банкова система (ELA).

Това не значи все още, че Гърция ще трябва да се сбогува окончателно с еврото. При положителен изход от референдума Атина може да поиска нова помощ от еврозоната, твърдят дипломати. В такъв случай обаче няма да има нови преговори за условията, а Гърция ще трябва да се съгласи безусловно с изработения от кредиторите план.

Междувременно германският бизнес всекидневник Handelsblatt пише, че гръцкият премиер Алексис Ципрас е премълчал плановете си за свикване на референдум от германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В петък Ципрас е имал среща с канцлера и френския държавен глава в рамките на срещата на върха на ЕС, но не е споменал нищо за допитването, твърдят европейски дипломати пред медията. 

Представители на ЕК, ЕЦБ и МВФ са заседавали с представители на гръцките власти късно в петък след края на срещата на върха на ЕС, за да се опитат да постигнат някакво споразумение. Малко преди полунощ местно време до тях е достигнала новината за планирания референдум. Според източниците на Handelsblatt от наученото са били изненадани не само представители на трите институции, но и самите гърци, които са прекратили преговорите и са заминали за родината си.  

Без споразумение и одобрение от страна на парламентите в Гърция и други държави от еврозоната до 30 юни блокираните спешни кредити ще пропаднат. Става дума за около 7,2 милиарда евро, предоставени от европейците и Международния валутен фонд (МВФ). Освен това няма да може да се използват и около 11 млрд. евро, които бяха предназначени за стабилизиране на гръцките банки. Въпреки своите финансови затруднения обаче на 30 юни Гърция ще трябва да изплати заем в размер на 1,540 милиарда евро към МВФ.

Предвид ескалацията от окончателен провал са заплашени и продължаващите вече пет месеца преговори за реформи между донорите и правителството в Атина.

Припомняме, че в нощта на петък срещу събота гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви свикването на референдум за следващата неделя. „Въпросът на референдума ще бъде дали ние да приемем предложенията (на кредиторите) или да ги отхвърлим", обяви Ципрас в предавано по всички телевизионни канали обръщение.  

*Актуализирано в 19,00 часа

Всичко по темата четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 0 rate down comment 0
itzouk
преди 8 години
Godo-милярда брато не милиарда!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 0 rate down comment 0
itzouk
преди 8 години
Godo,а колко са били работещите в САЩ през 1963г.?А колко е бил БВП.Дай повече данни не ни мъчи да смятаме толкова!!!РАЗБИРАЧ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 0
driverf1
преди 8 години
http://***.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2015/06/27-eurogroup-statement-greece/"С подкрепата на всички членове на Еврогрупата, с изключение на гръцкия елемент."Много груб превод от гугъл.....,ама много точен.....".....гръцкия елемент.".....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 0
Jorkata
преди 8 години
И са кво стана - Шойбле щял да подкрепя Гърция...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 2
Godo
преди 8 години
Един ден и българите така ще преговарят. http://chetohche.blog.bg/***/2015/04/26/plosyk-danyk-i-malyk-danyk-malka-dyrjava-malka-dyrjavnost-sl.1356933
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 7 rate down comment 1
Godo
преди 8 години
Не разбрахте ли че частният дълг плаща държавният дълг. Така България преди 8-10г. натрупа 50 милиарда долара частен дълг, който намали държавният дълг, чрез данъците взети от увеличената търговия с парите от частният дълг. Ето защо има страни с държавен дълг повече от Гърция или по-малък от техния, защото имат как да го изплащат за сметка на частен дълг - огромен частен дълг. https://bg.wikipedia.org/wiki/Списък_на_страните_по_външен_дълг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 1
Godo
преди 8 години
Мартин Лутър Кинг, е искал през 1963г., минималното заплащане да е 2 долара на час. Тогава БВП на зает е било някъде към 5 000 долара, годишно. Обикновено се работи 2 000 часа годишно. Сега 2 300 000 са работещите в България. Ако вземем че БВП е 82 милиарда лева, то БВП на зает е 35 650 лева. Но дори 3 милиона да са работещите, БВП на зает ще е над 27 000 лева. Сега минималното заплащане е 2 лева, с удръжки - вероятно 1,5 лева на час. А колко е било мин. запл. на час в САЩ - 1963г.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Ама ти сериозно , ли бе...съжаляваш....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 13
Lucifer
преди 8 години
...еи на това му се казва византийски номера ...и то съвсем демократични....маляките направо се изгавриха яко....не че алчните лихвари не си го заслужават но пък и византийците направо надминаха себе си..чудя се от къде все пак взеха толкова смелост????... дали Путин не ги окуражи????...но ми е мъчно, все пак сме съседи, пък и ние яко ще си патим покрай тях...те просто не знаят какво ги очаква...вероятно същото като украинците...този път просто няма да им се размине...съжалявам наистина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 11
ing5rov
преди 8 години
Справедливият гняв надделя над злобата и завистта на мижитурката !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още