IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция няма да получи удължаване на срока*

Атина напусна сама масата на преговорите, твърди Йерун Диселблум

15:39 | 27.06.15 г. 62
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърция няма да получи удължаване на срока*

Очевидно финансовите министри на еврозоната са ядосани и изнервени от решението на гръцкия премиер Алексис Ципрас да организира референдум за предложените от кредиторите мерки.

Намерението на Гърция да организира допитване до народа на 5-и юли, се сблъсква с голямо неразбиране в Брюксел, пише германският икономически всекидневник Handelsblatt. Според медията финансовите министри няма да разрешат нужното удължаване на спасителната програма, която изтича в края на този месец. Еврогрупата ще откаже каквото и да е удължаване, пише Handelsblatt, позовавайки се на дипломати.

19-те финансови министри на еврозоната започнаха своята извънредна среща в 14 часа местно време (15 часа българско, б. ред.). Още в навечерието на срещата обаче редица правителства сигнализираха ясно, че продължаването на програмата, за което настоява Ципрас, е невъзможно. Ето защо нужното единодушно решение едва ли ще бъде постигнато. 

Според германския финансов министър Волфганг Шойбле Атина де факто е приключила преговорите. „Масата на преговорите бе напусната от Гърция“, заяви той при пристигането си в Брюксел, цитиран от DPA. По думите му в момента няма основа за каквито и да е преговори.

По подобен начин се изказва и шефът на Еврогрупата Йерун Диселблум. „Това е тъжно решение от страна на Гърция, която затвори вратата за по-нататъшни разговори“, заяви той. Според него решението за референдум е негативна изненада и тъжно решение. По думите му министрите ще дискутират какви „последици“ може да има решението на Атина.

"Гърция е свободна да прави референдуми, но ако гръцкото правителство отхвърли предложенията, програмата свършва", заяви и словашкият финансов министър Петер Кажимир.

Ето защо изпадането в дефолт изглежда необратимо. На 30-и юни Атина трябва да плати 1,6 млрд. евро на Международния валутен фонд (МВФ). Неговият ръководител Кристин Лагард посочи неколкократно, че няма да има отлагане на срока за плащане. Едва ли се очаква МВФ да промени сега мнението си, смятат дипломати в Брюксел.

Сега финансовите министри следва да обсъдят какво може да се направи в случай на дефолт. По всяка вероятност ще има натиск към гръцкото правителство да въведе капиталов контрол – нещо, което Атина досега отказваше да направи. Освен това по всяка вероятност Европейската централна банка ще трябва да намали или направо да спре спешното снабдяване с капитал на гръцката банкова система (ELA).

Това не значи все още, че Гърция ще трябва да се сбогува окончателно с еврото. При положителен изход от референдума Атина може да поиска нова помощ от еврозоната, твърдят дипломати. В такъв случай обаче няма да има нови преговори за условията, а Гърция ще трябва да се съгласи безусловно с изработения от кредиторите план.

Актуализирано в 15,50 часа

Всичко по темата четете тук

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

61
rate up comment 1 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
Те първа ще видиш какво точно е гърция.Тия милиардни дългове никой няма да ги връща в това можеш да си абсолютно сигурен, колкото и да влиза в противоречие с бедната ти добродушна душица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 4 rate down comment 1
StraightForward
преди 8 години
Какво показа Гърчето, я пак ... ей смешен деградирал .. типаж...АХАХАТова червеното мислене не ви изостави, Всичките... мислите по един и същ начин червен и ***. Но нищо ще ВИ търпим явно.*** С МАЛОУМНО МИСЛЕНЕ ГЪРЦИЯ НЯМА И НЕ МОЖЕ ДА ПОКАЗВА КАКВОТО И ДА БИЛО ЩОТО НЕ Е В ПОЗИЦИЯТА И ДЪЛГОВЕТЕ НЯМА КОИ ДА И ГИ ВЪРНЕ. НИТО ПУТИН....А МНОГО ИНТЕРЕСНО ЩО НИЩО НЕ КАЗВАТЕ ЗА ИДИЛ. И ОРЪЖИЯТА КОИТО ПРАЩА ПУТИН НА СИРИЯ, НА БАШАР АСАД ЛИ ГИ ПРАЩА ИЛИ НА ИДИЛ??ГЪРЦИЯ, НЯМА КАКВО ДА ПОКАЖЕ, ЩОТО Е ЗАДЛЪЖНЯЛА.. ТО ДА НЕ Е КОМУНИЗЪМ,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 2 rate down comment 13
ing5rov
преди 8 години
Във всички случаи гърчето показа на лихварите , че повече номера няма да мине...какво би било ако например се бяха споразумели по условията на лихварите...това никой не го коментира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 9 rate down comment 5
data
преди 8 години
Играта Ципрас беше да убеди ЕЗ че е по евтино да спаси гърците от колкото да печата беспир за да спаси след това Италия . Това беше обаче преди гърчето да реши да си прави *** с бабати Меркел .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 6 rate down comment 10
ing5rov
преди 8 години
Импе , разсъждаваш като евреин лихвар , само дето смятам ти би се усетил още 2008 ...ама както повтарям от сума време лакомията затри лихварите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 2 rate down comment 9
Атанасио
преди 8 години
Много добре го каза госта във - https://***.ataka.tv/видео/на-жълтите-павета-г-c10818.html,и съм коментирал под предаването през фейсбукаЗащо Гърция няма да обяви фалит, дори и да пропусне плащането към МВФ - http://***.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/zashto-gyrciia-niama-da-obiavi-***-dori-i-da-propusne-plashtaneto-kym-mvf-197439/Ще се радвам да заведат дело за омразен дълг- Deutsche Welle (коментар 1) - http://darikfinance.bg/***/115917#comments''Председателят на парламента Константинополу,и ръководена лично от нея парламентарна комисия,......стигнала до заключението, че голяма част от гръцкия дълг е "незаконен" и поради това не следва да бъде връщан.'' - http://***.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/voinata-na-cipras-s-gryckiia-centralen-banker-197468/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 7 rate down comment 7
ing5rov
преди 8 години
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/06/26/italien-und-spanien-besonders-nervoes-wegen-griechen-krise/Кратка информация колко адекватно се управляват Италия и Испания , също и как чакат със затаен дъх края на гръцкия мач.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 8 rate down comment 3
honaniga
преди 8 години
Във връзка с обявата за гледачките разбрах, че има вече много желаещиВсички обаче искат 300 лв, от 9 до 10 сутринта кафенце, 12 до 1 обедна почивка, 2до4 задължителна сиеста по закон, 5 английско време-чай (може и мастика), храната и самостоятелна стая се поемат от работодателя. За допълнителни услуги се доплаща. Всичко да се плаща кеш и да са регистрирани към социалните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 6 rate down comment 15
SS-23
преди 8 години
Гърците са същите. И сърбите и изобщо всички балканци, затова сме толкова и изостанали:(---От към набълбукване с кредити (все още) нали? прав си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още