IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърците изпразниха първите банкомати

Към обяд около 500 от общо над 7000 банкомата в страната са останали без пари

14:51 | 27.06.15 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Опашка пред офис на&nbsp;Piraeus Bank. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Опашка пред офис на Piraeus Bank. Снимка: Ройтерс

Обявяването на евентуалния референдум за одобряването на предложените от гръцките кредитори мерки предизвика несигурност у населението, предава Ройтерс.

Пред банкоматите в цялата страна се образуват дълги опашки. Както предават свидетели, а и показват телевизионни кадри, на централния площад Колонаки в Атина почти 40 човека бяха наредени пред банкомат на National Bank of Greece. И на други места има подобни картини. Някои банкомати вече са празни заради щурма, поясняват очевидци. Много гърци се опасяват, че независимо от резултата на референдума излизането от еврозоната вече е неизбежно и затова теглят възможно най-много пари. 

Междувременно коалиционният партньор на Сириза призова народа към спокойствие. Гражданите не бива да се безпокоят, заяви председателят на десните „Независими Гърци“ Панос Каменос по гръцка телевизия. По думите му страната нямало да се остави да бъде пресирана. „Банките няма да бъдат затворени“, увери той. „Банкоматите няма да останат без пари“, добави Каменос. Въпреки това обаче редица източници, сред които и кореспондентът на германския Spiegel, вече предават, че някои машини са изпразнени от банкноти.

Според източници от банковите среди, цитирани от Handelsblatt, към обяд около 500 от общо над 7000 банкомата в страната са изпразнени. Някои банкови филиали в центъра на столицата Атина, които обикновено работят през уикенда, днес са останали затворени. 

Късно през нощта гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви, че властите ще организират референдум, с който народът да реши дали да приеме изискваната от кредиторите програма. При обявяването Ципрас говореше за „репресивен ултиматум“. Реформите обаче са предпоставка и условие за нови помощи от страна на кредиторите.

Ако не получи средства, Гърция се насочва до дни към държавен дефолт с всички възможни последици – излизане от еврозоната, а дори и от Европейския съюз.

Междувременно банковите депозити на гърците паднаха до най-ниското си ниво за последните 11 години, в резултат на което финансовата система се намира на ръба на фалит.

Спешните помощи от европейската банка са единственото нещо, което поддържа гръцките банки. „Без съответното споразумение във вторник ЕЦБ може да „изгуби перспектива“ и да спре финансирането, с което да принуди правителството да въведе държавен контрол, смята Марк Вол, главен икономист на Deutsche Bank.

„Това, което следва е, че банковата платежоспособност ще се разгради, подкопавайки основата за получаването на парични помощи. Това ще принуди Гърция да затвори банките и да ги отвори под държавен контрол“, твърди икономистът.

Без допълнителни финанси Гърция може и да се затрудни да погаси задълженията си към МВФ в размер на 1,5 млрд. евро в края на месеца. Преди дни стана ясно, че Международният валутен фонд (МВФ) очаква Гърция да плати дължимите 1,7 млрд. долара във вторник, 30 юни, въпреки че финансовата институция и другите кредитори на Атина не успяха да сключат сделка в последната минута и да предпазят страната от фалит. 

Ако преговорите за сключване на споразумение се провалят през уикенда, това ще увеличи вероятността Атина да наложи капиталов контрол, за да предотврати масово теглене на депозити от банките. От началото на годината гърците изтеглиха близо 20% от своите спестявания в банковата система, тъй като опасенията за напускане на еврозоната се увеличиха.

 

 

 

Всичко по темата четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 1
sandr0
преди 8 години
***,стандарта на живот в европейските страни оборва твърдението ти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 18
ing5rov
преди 8 години
Пет години са много време ,пък и туй дето са го строили гърците не е било с много труд и пот. Ти какво , плачеш за парите на световните лихвари , ли ...щот некомунистите освен да те ушият с оше дългове...по гот е налЕ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 27 rate down comment 5
IMRO
преди 8 години
Не ми се прави на интересен. Ние два пъти направихме това, което гърците правят в момента - през 1990 г. и 1996 г., като финиширахме с 20 долара заплати. И два пъти го направиха комунисти като гръцките в момента.Пътят нагоре е труден и винаги е по-лесно да строшиш нещо, което си изградил с труд и пот. Гърците тръгнаха от 1500 евро средна заплата, ако продължават в същия дух, ще са с нашите заплати до 5 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 14
ing5rov
преди 8 години
Сега следва да уточниш края на Гърция , като настоящето в България ли да го смятаме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 3
The Big One
преди 8 години
Парите вън от бамките.К'ва работа имат крадени пари във бамкЪ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 5
IMRO
преди 8 години
Сега и ще дадат плод:)Това е краят на Гърция. С Ципрас на кормилото може да чакаме нещо от рода на Кампучия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 13
ing5rov
преди 8 години
Що , ние де сме ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 2
driverf1
преди 8 години
Гърците вече цъфнаха и вързаха.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още