IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

УС на ЕЦБ заседава извънредно в неделя

Банкерите трябва да решават какво да предприемат занапред, след като Гърция се е запътила към дефолт и банкова паника

19:42 | 27.06.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
УС на ЕЦБ заседава извънредно в неделя

Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще заседава утре, най-вероятно чрез телеконферентна връзка, за да реши какво да предприеме занапред, след като Гърция се е запътила към дефолт и банкова паника, предаде AFP, позовавайки се на банков източник.

Управителният съвет, който обединява шестимата членове на  изпълнителния съвет и управителите на 19-те централни банки на страните от еврозоната, решава поддържането на гръцките банки чрез спешни заеми, припомня агенцията, цитирана от БТА.

Според редица специалисти банката няма да може да предоставя спешни заеми след приключването на спасителната програма, което очевидно ще се случи на 30-и юни.

"Колкото и да съжаляваме, спасителният план ще изтече на 30 юни", заяви по-рано днес председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум на пресконференция в Брюксел. "Не можем да го удължим повече. Трябва да осигурим стабилността на еврозоната." Той уточни, че ще има официално съобщение до медиите от страна на еврозоната, с което гръцкото представителство не е било съгласно. 

Без споразумение и одобрение от страна на парламентите в Гърция и други държави от еврозоната до 30 юни блокираните спешни кредити ще пропаднат. Става дума за около 7,2 милиарда евро, предоставени от европейците и Международния валутен фонд (МВФ). Освен това няма да може да се използват и около 11 млрд. евро, които бяха предназначени за стабилизиране на гръцките банки. Въпреки своите финансови затруднения обаче на 30 юни Гърция ще трябва да изплати заем в размер на 1,540 милиарда евро към МВФ.

Предвид ескалацията от окончателен провал са заплашени и продължаващите вече пет месеца преговори за реформи между донорите и правителството в Атина.

Припомняме, че в нощта на петък срещу събота гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви свикването на референдум за следващата неделя. „Въпросът на референдума ще бъде дали ние да приемем предложенията (на кредиторите) или да ги отхвърлим", обяви Ципрас в предавано по всички телевизионни канали обръщение.  

Обявяването на евентуалния референдум за одобряването на предложените от гръцките кредитори мерки предизвика несигурност у населението. Пред банкоматите в цялата страна се образуват дълги опашки. Както предават свидетели, а и показват телевизионни кадри, на централния площад Колонаки в Атина почти 40 човека бяха наредени пред банкомат на National Bank of Greece. И на други места има подобни картини. Някои банкомати вече са празни заради щурма, поясняват очевидци. Много гърци се опасяват, че независимо от резултата на референдума излизането от еврозоната вече е неизбежно и затова теглят възможно най-много пари. 


Всичко по темата четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
"и затова теглят възможно най-много пари"колкото могат да носят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
The.Engineer
преди 8 години
Още преди месеци беше ясно на къде отиват нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още