IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкият парламент одобри референдума

Допитването ще се проведе, независимо дали партньорите го искат, или не, заяви премиерът Алексис Ципрас

07:48 | 28.06.15 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ципрас приема овации по време на заседанието в парламента. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ципрас приема овации по време на заседанието в парламента. Снимка: Ройтерс

В среднощно заседание в нощта на събота срещу неделя гръцкият парламент проправи пътя към обявения от премиера Алексис Ципрас референдум.

Със 178 гласа „За“ и 120 гласа „Против“ депутатите приеха предложението за провеждане на допитване до народа за предложените от кредиторите мерки за реформи и бюджетни ограничения. Първоначално отброяване на 179  гласа „За“ беше коригирано впоследствие.

„Референдумът ще се проведе, независимо дали партньорите го искат, или не“, заяви Ципрас в парламента по време на продължилия 14 часа дебат. Същевременно той подчерта, че никой не може да изкара Гърция от еврозоната. 

 Ципрас призова народа да каже „категорично „не“ на ултиматума“ на международните кредитори в рамките на предвидения на 5 юли референдум, предаде AFP. Той посочи, че „гръцкият народ ще каже категорично „не“ на ултиматума, но в същото време ще каже „да“ на солидарна Европа“. Ципрас изрази мнението, че след гордия отказ на гърците позициите на страната в преговорите с кредиторите ще бъдат укрепени.

 


Припомняме, че в нощта на петък срещу събота гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви свикването на референдум за следващата неделя. „Въпросът на референдума ще бъде дали ние да приемем предложенията (на кредиторите) или да ги отхвърлим", обяви Ципрас в предавано по всички телевизионни канали обръщение.  

По-късно финансовите министри на еврозоната отказват да удължат срока на действие на втората помощна програма за Гърция, която приключва на 30 юни. 

 

"Колкото и да съжаляваме, спасителният план ще изтече на 30 юни", заяви председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум на пресконференция в Брюксел. "Не можем да го удължим повече. Трябва да осигурим стабилността на еврозоната."

Междувременно германският бизнес всекидневник Handelsblatt пише, че гръцкият премиерАлексис Ципрас е премълчал плановете си за свикване на референдум от германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В петък Ципрас е имал среща с канцлера и френския държавен глава в рамките на срещата на върха на ЕС, но не е споменал нищо за допитването, твърдят европейски дипломати пред медията. 

За Гърция ще е сложно да остане във валутния съюз с политиката на държавното ѝ ръководство, смята германският финансов министър Волфганг Шойбле. „С тази объркана политика на господин Ципрас оставането на страната в еврозоната става все по-сложно“, каза Шойбе в интервю в събота вечер по германската телевизия ZDF. По думите на германския министър напускането на заседанието на Еврогрупата от страна на неговия гръцки колега Янис Варуфакис е огорчаващо. „Може и да имахме различни мнения, но една от страните изведнъж да напусне преговорите е нещо неочаквано“, заяви Шойбле.

Гърция рискува да стане първата страна в историята на еврозоната, обявила несъстоятелност по изплащане на външния си дълг, а също така и първата страна, която да напусне валутния съюз. Без допълнителни финанси страната може и да се затрудни да погаси задълженията си към МВФ в размер на 1,5 млрд. евро в края на месеца. Преди дни стана ясно, че фондът очаква Гърция да плати дължимите 1,7 млрд. долара във вторник, 30 юни, въпреки че финансовата институция и другите кредитори на Атина не успяха да сключат сделка в последната минута и да предпазят страната от фалит.

Ако преговорите за сключване на споразумение се провалят, това ще увеличи вероятността Атина да наложи капиталов контрол, за да предотврати масово теглене на депозити от банките. От началото на годината гърците изтеглиха близо 20% от своите спестявания в банковата система, тъй като опасенията за напускане на еврозоната се увеличиха. 

Обявяването на евентуалния референдум за одобряването на предложените от гръцките кредитори мерки предизвика несигурност у населението. Пред банкоматите в цялата страна се образуват дълги опашки. Както предават свидетели, а и показват телевизионни кадри, на централния площад Колонаки в Атина почти 40 човека бяха наредени пред банкомат на National Bank of Greece. 

През целия ден в събота агенциите показваха снимки и видеа на разтревожени гърци, които се тълпят на опашки пред банкоматите. Реакцията последва обявеното от премиера намерение за насрочване на референдум по предложения от кредиторите план и опасенията, че Атина няма да плати на 30 юни вноската си към МВФ. Около 35% от банкоматите – около 2 000 от 5 000 устройства, останаха без евро банкноти в един момент от деня и се наложи да бъдат презаредени, обясниха банкери пред Ройтерс.

Около 600 млн.  евро са били изтеглени от банковата система в събота, е съобщил високопоставен източник от един от четирите големи банки на Атина. Друг източник е потвърдил, че са изтеглени над половин милиард евро.

Стойността все пак е под 1 млрд. евро – количество, което бе теглено в някои от дните от последните две седмици, но сумите са теглени почти изцяло от банкомати. Максималните суми, които могат да бъдат теглени от такива устройства в страната, са за между 600 и 700 евро дневно.

В неделя на извънредно заседание се събира Управителният съвет на Европейската централна банка, за да реши дали и как да продължи да подпомага банките в страната. Финансовите институции в Гърция зависят от спешната ликвидност на ЕЦБ. 

Всичко по темата четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 4 rate down comment 2
Nikola666
преди 8 години
И една новина от ББСThe European Central Bank is expected to end emergency lending to Greece's banks on Sunday, the BBC understands.Кой взел, взел. От утре и хартийки няма да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 1
system_foult
преди 8 години
Човече тия гръцки евра са ти взели здравето.Гръцката централна банка е част от Европейската централна банка.Фалит на държавата не значи фалит на централната банка.Банката им няма дългов проблем,има държавата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 1
system_foult
преди 8 години
Очакван ход за Ципрас но технически погледнато си е демагогия.На 5 ще гласуват за нещо чийто чиято давност е изтекла и не съществува.Дори и да гласуват за няма да има какво да приемат.Какво толкова има да се чудите,освен ако те не пожелаят да излезнат си остават фалирал член на зоната.Нови по брутални предложения срещу финанси и толкова.Ако искат.Де факто ще бъдадат във валутен борд,харчене само толкова колкото имат.Те са си независима държава само че ще бъдат без достъп до всякакво външно финансиране.Щат не щат ще клъцнат соца и ще продадът това онова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 2
крас
преди 8 години
БЛЕСТЯЩИ ПОЛИТИЦИ СА ЦИПРАС И ВАРУФАКИС. Отлично знаят, че няма да ги извадят от ЕС най малкото защото няма ПРАВЕН МЕХАНИЗЪМ УРЕЖДАЩ ТОЗИ АКТ!Още повече че има държави от ЕС, които ще са ПРОТИВ този акт!Трагедията на ЕС се усложнява от решението на ЕЦБ да не допуска БАНКОВА НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ!Така, че гърците бавно и спокойно ще си теглят 170 млрд. ? депозити , а на МАРИО ДРАГИ и екипа му им пушат главите кой и как да печата теглените от гърците банкноти!!ЗАЩО КОЙ ЛИ??Коя национална банка ще обезпечи с АКТИВИТЕ СИ напечатаните и теглени от гърците евра?! КАКВИ ЩЕ СА НАПЕЧАТАНИТЕ ЕВРА - гръцки, немски, италиански , а може би и кипърски?!ПОЯСНЯВАМ че с буквата пред номера на банкнотата се показава коя е националната банка която с активите си покрива нейната стойност. Гръцкото евро е с буква"Y", немското с "Х", френското с"U", италианското "S" и т.н.НЕ Е ЛИ ДОШЛО ВРЕМЕ ДА СЕ ВЪВЕДАТ НАЦИОНАЛНИТЕ ВАЛУТИ С КОИТО РАБОТЕХА ПРЕДИ ДЪРЖАВИТЕ ОТ ЕВРОЗОНАТА?!ВРЕМЕ Е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 4
STRAHO
преди 8 години
Мдаа едно е да загубиш напечатани хартийки а съвсем друго реална държава! Добре се възползват гърците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 4
STRAHO
преди 8 години
Разбира се никой не може да изгони Гърция от ЕС! Интересно ми е как ще го направят! Лидери които ревностно бранят правото на съществуване народа си винаги са ми били симпатични!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
Та затова от снощи се въртят като дърти гевендии и Шойбле и Меркел и Лагард.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 6
STRAHO
преди 8 години
Ципрас за разлика от наШ мъШ, не плюе алтернативата си по германските стадиони и площади! Гърция може и да е малък играч но умел! Между понятията политик и колониален управител има разлика. Гръцката власт и гражданите на страната имат уникалната възможност да спрат третата световна война. Те трябва само да обявят дефолт, да излязат от ЕС и НАТО и да приемат предложената от Русия сделка, твърди Пол Крейг Робъртс. Така процесът на разпадането на НАТО ще започне. Ако това стане, примерът на Гърция ще бъде последван от Испания и Италия. Така Южна Европа ще изостави НАТО. Алиансът е механизъм, който се използва от Вашингтон в битката срещу Русия. Ако ЕС и НАТО се разпаднат, Вашингтон ще се лиши от възможността да предизвиква конфликти. Следователно, гърците имат възможност да спасят планетата от третата световна война. " Както се вижда козовете на Ципрас никак не са слаби. Горещия картоф е при кредиторите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 7
STRAHO
преди 8 години
Не бързайте да отписвате Гърция. Тя е малък играч в голямата игра но доста умел! Ципрас наистина е водач с "топки"! Не го бъкрайте с колониалната ни управа тук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 8 години
"На всичките тука дето чакате апокалипсиса в Гърция , много поздрави от отвъд океана. Има да чакате."Пхахаха... Европейските лемури са в амок, редят сълзи и сополи, сипят заплахи към Ципрас, заседават денонощно, тука неколко дри^шляка са напълнили сичките теми с анализи, разбори и разчети дей бай дей кое и как ще се случи в Гърция... а откъм УСА ни вопъл, ни стон! На никой не му прави впечатление, че нито един американски началник дума не е обелил около гръцката драма поне от две седмици, а иначе не са много мълчаливи, ако нещо не се случва според техния кеф.... хехе...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още