IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ултиматумът на Путин срещу бъдещия президент на САЩ

Дори сравнително приятелски настроеният към Путин Доналд Тръмп трудно ще удовлетвори исканията на Путин, пише Леонид Бершидски

16:56 | 15.10.16 г. 43
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Следващата администрация на САЩ ще наследи най-лошите отношения с Русия откакто Роналд Рейгън нарече Съветския съюз империя на злото. Съдейки по списъка с искания, които президентът Владимир Путин представи, дори на сравнително приятелски настроения към Путин Доналд Тръмп ще му е доста трудно да ги удовлетвори, коментира Леонид Бершидски за BloombergView.

Путин отправи посланието си към бъдещия президент на САЩ точно когато Държавният департамент на САЩ съобщи, че прекратява преговорите си с Русия по спирането на огъня в Сирия, а подкрепяните от Русия сирийски части тръгнаха да завземат още по-голяма част от Алепо. В проектозакон, представен пред парламента, Путин заплаши да сложи край на съвместната програма за разоръжаване между САЩ и Русия, в която излишният плутоний, с който могат да се правят оръжия, се превръща в гориво. Ходът ще бъде направен, ако САЩ не задоволи някои условия, сред които:

- връщане на инфраструктурата и намаляване на служителите на НАТО до нивата им от септември 2000 г.

- отмяна на „закона Магнитски“, който налага санкции върху руски представители, които нарушават правата на човека;

- отмяна на всички американски санкции срещу руски лица и компании;

- компенсация на руснаците за вредите, нанесени от санкциите на САЩ и от руските „принудителни контрасанкции“;

- представяне на „ясен план за необратимо унищожаване“ на излишния плутоний на САЩ.

По същия начин Путин можеше просто да каже, че програмата ще бъде възстановена, когато адът замръзне, пише Бершидски. „Той поиска твърде малко“, пише саркастично във Facebook Леонид Волков, политик и противник на Путин. „Той трябваше да си поиска Аляска обратно, вечна младост, Илон Мъск и билет до Дисниленд“.

Дори ако американската администрация бе неочаквано подготвена да премахне санкции, наложени в отговор на руската агресия в Украйна, дори президентът Доналд Тръмп не би се съгласил на унизителното и нелогично искане за компенсации – особено заради злостното решение на Русия да забрани вноса на хранителни продукти от Запада, ход, от който пострадаха основно местните потребители. Ограниченията на НАТО също няма как да се случат.

Сделката с плутония бе до голяма степен символична и така или иначе бе почти пропаднала. В нея бяха включени по само 34 тона плутоний за всяка страна, което е доста малък дял от ядрения арсенал и на двете държави. Администрацията на Обама сложи своята част от програмата в „процес на изчакване“ през 2014 г. след серия от разногласия по въпроси като как да бъде унищожен плутоният или високата цена за превръщането му в гориво за ядрени централни. Ходът сигнализира, че САЩ са готови за отказ на Русия също да изпълни своята част от сделката.

Изборът на Путин явно цели да напомни на света, че Русия остава ядрена сила с излишен плутоний за разлика от повечето страни в съседство. Украинският президент Петро Порошенко вероятно горчиво съжалява, че страната му се отказа от ядрения си арсенал в средата на 90-те години в замяна на сега безполезната гаранция от Русия, САЩ и Обединеното кралство, че няма да бъде нападната. Порошенко иска да убеди Вашингтон, че Украйна заслужава смъртоносни американски оръжия, след като бе подлъгана да се откаже от мощната си възпираща възможност, която иначе вероятно би продължавала да пази и през 2014 г., допълва Бершидски.

Посланието на Путин е, че Русия ще започне да действа като равна, независимо дали САЩ искат да я третират като такава. Това е напомняне на президентските кандидати, че омиротворяването на Русия ще си има цена и че отправната точка на Русия във всички преговори ще бъде арогантно висока. Тъй като е малко вероятно сегашната администрация на САЩ да засили военните си действия в Сирия, Русия ще направи всичко възможно, за да се увери, че силите на президента Башар Асад ще спечелят решителна победа над Алепо, преди следващият президент на САЩ да положи клетвата си. Решението на САЩ да се оттеглят от преговорите не означава много за Путин, който и без това по-скоро се опитваше да спечели време.

Путин знае, че воюващата му позиция ще излезе скъпа. В началото на октомври финансовото министерство предложи засилване на класифицираната част на бюджета – която включва военни разходи и такива за отбрана, с около 680 млрд. рубли (10,9 млрд. долара), ход, който ще изисква намаляването на други разходи и увеличаване на дефицита. 

Трудно е да очакваме, че Барак Обама може и да отговори сериозно на исканията на Путин. Следващият президент на САЩ обаче ще трябва да реши какво да прави с непримиримата Русия. Една от опциите е да засили санкциите и да изчака икономиката да отслабне, за да подкопае позицията на Кремъл. Такъв подход обаче може да има незабавни и непредвидими последствия за Близкия изток и други места, завършва Бершидски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

33
rate up comment 14 rate down comment 5
pinoccio
преди 7 години
Друже, каква руска империя след октомврийската революция, бе? Брест-Литовск е дело на Ленин, не на руския цар. Той е сепаратистки договор в полза на отстраняването на царя. Ленин подписва капитулации с всички, само и само да компрометира царството. Колкото до нападението на казашките полкове и бомбардировките над Варна, руснаците не са приемали българите да се бият на страната на противника в лицето на Съглашението. Все пак са считали, че имат индулгенция заради руско-турската война от 1877 г., която ни откъсва от Османската империя. Верно, не сме им длъжни, но не така са мислели те. Но пък и воювайки срещу тях и Антантата сме загубили Западните покрайнини, Беломорска Тракия и Вардарска Македония в Ньой. Нещата не са такъв турлю-гювеч, какъвто ни представяш. Четеш историята като Хари Потър как чете квантовата физика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 10 rate down comment 2
george353
преди 7 години
Символична или не, сделката си е сделка. Тя означаваше позитивно развитие в отношенията между двете страни. В последствие американците спряха нейното изпълнение просто защото, после решиха че все пак ще комитнат, но след сериозна промяна на вече подписаните условия, типично, нещо което което прави и ултиматумът на Путин символичен. За какво разваляне на договор става въпрос при положение че американците никога не са имали намерение да го спазват. Путин го използва по-скоро като предтекст да покаже че пет пари не дава за това дали щатите ще продължат двустранните им отношения, и че международното право за Америка е с пожелателен характер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 17 rate down comment 12
Ironhorse
преди 7 години
1916 ген. Колев така опердашва нахулите казашки полкове на руската империя, че през 1918 при подписването на Брест-Литовския мирен договор на дата 03.03.1918г. Руската империя и нейния цар КАПИТУЛИРАТ пред Царство България и Цар Фердинанд.Неслучайно след нахлуването на варварската Червена армия на 09.09.1044г. целият ни държавен архив е отнесе като трофей. СССР ни е третирал като Завоювана територия и никога като Освободена !!!Що се отнася до Путин ...Колкото по-смахнати ултиматуми отправя, толкова по-близо му е краят. Явно положението е толкова трагично в Русия, че е готов на всичко за да задържи властта. Е, и този вариант е предвиден. САЩ не биха дали повод за директен военен конфликт, но спокойно ще въоръжат всеки, който иска да се бори за свободата си от руския мирислив ботуш. Този път на русия няма да бъде даден шанс и помощ, както през, забележете : 1918, 1940-45 и 1989 все от САЩ и лошия Запад. Този път ще изпукат от глад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 15 rate down comment 1
pinoccio
преди 7 години
Диалогът тук се води между фили и фоби, което профанизира темата. Налице е конгнитивна неспособност за оценка на събитията. Това е все едно Тетка Цачева да види някого да пикае на жълтите павета пред Народното събрание и да му дърпа ушите, че е оцветил паважа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 22 rate down comment 6
supertrader
преди 7 години
Няма грешна и негрешна страна , не е работа на България..и руснаците и американците са агресивни..по далече от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 16 rate down comment 21
ing5rov
преди 7 години
И през 1916 и през 2016 България е на грешната страна. И ако наистина не си дебилл , ше си направиш изводите сам .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 33 rate down comment 10
deBill
преди 7 години
някой може ли да ми покаже една прокопсала държава съюзник на русия,че нещо не мога да се сетя. Накои изтрити мозъци са забравили как Стамболов се оправи с тъй наречените русофили .И какво ни завеща Захари Стоянов. Все пак поздравявам промитите мозъци от соца с едно стихотворение на Иван Вазов.На руските воиниО, руси, о, братя славянски,защо сте вий тука? Защо стедошли на полята балканскинемили, неканени гости?Желали би вас възхитенида срещнем со сълзи и с китки...Но идете вий настървени,на грозни зовете ни битки!Желали би вас да прегърнеми тоз път сърдечно, горещо.Но взорът ви свети зловещо...Как ръце сега да разгърнем?О, руси! Аз друг път ви славяхза подвиг велик и чудесен,високо ви лuкът поставяхвъв мойта душа, в мойта песен!Вий някога знаме Христоворазвяхте за благо човешко строшихте ни игото тежко,а днеска ни носите ново!И пак не ви мразим (не крия:обича ви още народа);но любим и свойта свобода,стократно пo любим я ния.За тоз кумир ние се биеми с чужд, и със близък упорнои няма ний врат да превиемпред никакво иго позорно!О, колко ви, братя, жалея!О, как би желал, братя клети,свобода и вам и за неякат нас да живейте и ***!1916
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 17 rate down comment 20
Hahoto
преди 7 години
Ти си гледай Прошенко украински прабългарин. Скачай по Майданите и си пий хаповете, че то пази Боже е при теб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 15 rate down comment 11
DutyFree
преди 7 години
Ами, вижте си в нета Обама, как се подиграл с вас и НА ШУТИН ТЕРОРИСТИЧНИТЕ УЛТИМАТУМИ !!! хахаха смях .. за пореден път сте супер несъстоятелни!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 13 rate down comment 22
ing5rov
преди 7 години
Аве вашта централа съвсем я е закъсала като разчита на лекке като тебе и откачалката...по умните явно вече не бачкат там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още