IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Glencore и катарският държавен фонд придобиха почти една пета от Роснефт

Сделката е част от програмата на руското правителство за приватизация на държавни активи с цел балансиране на бюджета

08:59 | 08.12.16 г. 40
Glencore и катарският държавен фонд придобиха почти една пета от Роснефт

Британско-швейцарската компания за търговия със суровини Glencore и катарският държавен инвестиционен фонд са придобили съвместно дял от 19,5% от руската държавна петролна компания Роснефт, предават световните агенции.
Споразумението е на стойност 10,5 млрд. евро.

"Това е най-голямата приватизационна сделка, най-голямата продажба и най-голямата придобивка в световния петролен и газов сектор през тази година", подчерта руският президент Владимир Путин на среща с главния изпълнителен директор на Роснефт Игор Сечин, предава БТА.

Путин поздрави Сечин за споразумението и изрази надежда консорциумът от нови инвеститори да подобри управлението, да повиши прозрачността и да увеличи пазарната стойност на руския държавен петролен гигант.

Продажбата на близо една пета от Роснефт се вписва в политиката на руското правителство да приватизира някои държавни активи с цел балансиране на бюджета в условията на двугодишна рецесия, отбелязва АП.

Руската държава ще запази контролен пакет от над 50 процента от акциите на компанията, подчерта Путин.
Glencore и катарският държавен инвестиционен фонд ще имат равни дялове от Роснефт.

Руският президент е наредил на министерството на финансите и на централната банка да не допуснат сделката да дестабилизира националната валута. За целта парите по договора ще бъдат преведени и обърнати в рубли поетапно, за да не бъдат предизвикани трусове на руския валутен пазар.

Вижте и коментар на Bloomberg за сделката

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 6
needtoknowmore
преди 7 години
Голям глад в РФ, ако тази супер ниска оценка на Роснефт трябва да ни служи като показател.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 4
khao
преди 7 години
нефт, газ, водка ... за мишете е се едно и също :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 10
michaelis12
преди 7 години
хахахх, в тая сделка е включена и Украйната и Сирията, защото Катарци даваха зор именно за тяхния газопровод да минава през Сирия. Е сега нема да се плашат щото къде има Роснефт има и Катарски фонд и газта от Иран също индиректно ще е през тях .... :)) А Укрия просто остава в собствен сос докато пукнат там както ние през 97ма и после Евразийски съюз Саакашвили и Порошенкото се хлъзват у банята да немаме повече разправии и готово .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 10
Bobacho
преди 7 години
За целта парите по договора ще бъдат преведени и обърнати в рубли поетапно, за да не бъдат предизвикани трусове на руския валутен пазар.Това звучи направо като виц.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 22
Ironhorse
преди 7 години
Тази сделка е многозначителна ...Видя се, че петролът пак тръгва надолу, въпреки уж постигнатата сделка в ОПЕКЯвно вече е договорено Русия да остави Украйна на мира, а в Сирия ще бъде прекратена войната.В Ирак остава още малко, за да се победи ИД.Според мен Тръмп се подготвя да смачка Китай, като временно постигне договореност с русия предвид, че руснаците са изправени пред глад и колапс, за да не направят някоя глупост в Европа.Интересно ми е това придобиване, особено след сагата ЮКОС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 13
khao
преди 7 години
ехеее, тоя роснефт колкото 5 беленски реактора ли струва ? :):):) много ефтинджоз :) .... или реакторите скъпи .... ама кой ти казва, пък и кой смее да пита по северните земи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още