IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган обвини България в неприемлив натиск заради изборите

От една страна се говори за демокрация и достиженията на правото на ЕС, а от друга се оказва натиск върху турците, коментира турският президент

16:11 | 23.03.17 г. 26
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Ройтерс

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обвини България, че оказва натиск върху изселници в Турция в навечерието на парламентарните избори, които доведоха до ръст на напрежението между съседките, предава Ройтерс.

Изборите в България са тази неделя (26 март). През последните дни служебното правителство привика на разговор турския посланик за обяснения, както и призова посланика на България в Турция за консултации, припомня информационната агенция. 

Според служебния премиер Огнян Герджиков става въпрос за „предотвратяване на опитите на Турция да повлияе на вота“.

Агенцията допълва, че България експулсира един турски гражданин и забрани на други двама да влизат в страната заради агитация сред турското малцинство преди изборите. 

„Призовавам България. Призовавам нашите роднини и братя там... Сериозно ни разстройва да гледаме и слушаме за натиска там“, коментира Ердоган на конференция в Анкара. „От една страна се говори за демокрация, а от друга се оказва натиск върху турците. Това не е приемливо. От една страна се говори за достиженията на правото на ЕС, от друга се прави точно обратното. Това не може да продължава“, допълва той. 

Етническите турци в България са около половин милион души. Повече от 400 хил. български граждани живеят в Турция, повечето от които са български турци, допълва Ройтерс.

Коментарите на Ердоган идват в момент на сериозно изострени отношения между Турция и целия ЕС заради политическата кампания на Ердоган във връзка с референдума за конституционните промени. Допитването ще се състои на 16 април. Германия и Холандия забраниха публичните демонстрации в подкрепа на Ердоган, което разгневи турския лидер. Той пък определи забраните като „нацистки методи“. 

България пък екстрадира турски граждани и забрани достъпа на няколко други след съобщения, че турският социален министър е водил кампания в полза на партия ДОСТ. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 26 rate down comment 1
FearVsGreed
преди 7 години
И аз съм в чужбина. Проблема е, че има граждани които само гласуват по заповед от Анкара. Много от тях не живеят в БГ, не говорят и не могат да четат и пишат на българки, но имат привилегии на граждани на България и ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 13
pecan
преди 7 години
А мияч на чинии в голяма западна държава . Добре че не сме опряли българите до твоите стинки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 3
pecan
преди 7 години
Ти пенсионер или *** си многознайко ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 8
многодобре
преди 7 години
...."Симпатията към чужда държава и култура, особено в днешния многополюсен и глобален свят, е нещо позитивно. Национален български интерес е да ратуваш за добри отношения с Русия, със САЩ, с ЕС, с Китай, със Сърбия, с Гърция, с Турция Не е страшно да си протурски, страшно е да си антибългарски. Но Местан не плаши със съд за такова твърдение?! Може би защото точно това е ахилесовата му пета, очевидността за ДОСТ, която виждат милиони хора и християни, и мюсюлмани, които не са глухи и слепи за реалностите..... На 26 март се решава съдбата не на БСП, на ГЕРБ, на патриотите, на ДПС или на ДОСТ. Решава се българската съдба. Ще позволим ли да се намесват във вътрешните ни работи, ще клекнем ли пред агресията и заплахите, ще позволим ли слугинажът в морален, политически и геополитически смисъл да диктува бъдещето на Отечеството? Или ще покажем, че заедно можем да защитим националния ни суверенитет и държавността ни.Въпреки слугата Местан!"Проф. Светлана Шаренкова
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 28 rate down comment 4
s3
преди 7 години
Прав си, за живеещите в ЕС може да им остане правото да гласуват, но да се въведе ограничение на секциите в ЕС до някакъв разумен брой, например по 20 на държава. Защото уж все нямаме пари, а като вземем да отваряме едни секции в странство все едно сме най-ларж от всички. За всички извън ЕС обаче няма основание да имат право да гласуват, че те дори новините не знаят какво става в държавата, нито плащат данъци че да казват как да се харчат парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 44 rate down comment 7
FearVsGreed
преди 7 години
Аз съм за. Който не живее в България поне 6 месеца в годината да няма право да гласува и да е освободен от данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 36 rate down comment 4
vzhekoff
преди 7 години
Защо на всички, онези които живеят в ЕС нека да гласуват, все пак ЕС е една квазидържава. По-точно да имат право да гласуват за евро-избори. За парламентарни, местни, президентски, референдуми - да важи уседналост от поне 6 месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 18
s3
преди 7 години
Ердоган да не се прави на изненадан, нали знае че ние се водим по западния евроатлантически модел. Затова и лицемерието ни е познато и нещо нормално. За едни може да има много изборни секции, за други не може, както на нас ни отърва. Отделно, дори се блокира и границата ни за да не може да се придвижват хората и да упражняват правото си да гласуват.Не че това е лошо, лошото е когато се показваме като държава на двойните стандарти. Аз например съм изцяло да се отнеме правото да гласуват на всички живеещи в чужбина, не само на тези в Турция, но и на всички останали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още