IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Победа за Ердоган на референдума, 63% от турците подкрепят президентска република

Предварителните резултати от една четвърт преброени бюлетини сочат категорична победа за президента Реджеп Тайип Ердоган

18:31 | 16.04.17 г. 40
<p>
	<em>Президентът Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Ройтерс

Категорична победа за турския президент Ердоган на референдума. Това сочат предварителните резултати от ранното преброяване на бюлетините, съобщи Ройтерс, позовавайки се на телевизия NTV. Преброени са около 25% от бюлетините и резултатите сочат, че 63% от турците подкрепят конституционните промени, които ще дадат на президента повече правомощия.

Преди референдума социологическите проучвания даваха крехка преднина на лагера „Да“, който настоява Турция да стане от парламентарна президентска република. Това може да даде възможност на Ердоган да управлява поне до 2029 г., посочва Ройтерс. 

Резултатът от референдума ще бъде решаващ за отношенията между Турция и Европейския съюз.

Турция, която е членка на НАТО, сви притока на имигранти основно от Сирия и Ирак в ЕС, но Ердоган каза, че може да преразгледа това споразумение след гласуването.

Около 55 млн. турци имаха право на глас в 167 хил. избирателни секции.

Опонентите на Ердоган от лагера „Не“ казват, че президентска република би означавала повече авторитарност в страна, където след проваления преврат през юли 2016 г. бяха затворени около 47 хил. души, а 120 хил. бяха уволнени в рамките на чистка.

Пакетът от 18 поправки в конституцията ще премахне поста премиер и ще даде на президента право да изготвя проектобюджата, да обявява извънредно положение, както и да издава укази за контрол на министерства без парламентарно одобрение, припомня Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още