IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Русия падна под 5% за първи път от три години

Властите започват да се опасяват от евентуален дефицит на работна сила

23:05 | 19.09.17 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Равнището на безработицата в Русия е спаднало през август под 5 процента за първи път през последните три години. Това сочат обявените днес официални статистически данни. В същото време властите започват да се опасяват от евентуален дефицит на работна сила, предаде AFP.

Месечният доклад на федералната статистическа агенция Росстат сочат също и ускоряване на потреблението на домакинствата след спада през юли.

Равнището на безработицата се е понижило до 4,9 на сто от трудоспособното население на страната, отчитайки най-ниска стойност от септември 2014 г. след 5,1 на сто за юли и спрямо 5,6 на сто през януари.

За разлика от кризата през 2008 - 2009 г. безработицата се повиши съвсем слабо по време на рецесията, която удари Русия през 2015 и 2016 г. заради срива на цените на петрола и западните санкции заради украинската криза, достигайки 6 на сто, припомня AFP.

Демокрафската ситуация в Русия е един от факторите, които пораждат опасения сред властите и някои икономисти, че растежът на икономиката може да достигне максимум 1,5 на сто през идните години, което е далече от целите, определени от президента Владимир Путин.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 18
Стоян Петров
преди 6 години
В Зимбабве работят за по долар на ден? И работят, отговори ми защо? Същото като в България е. Един милион наистина бъхтят и хранят още шест милиона. Имаме системен проблем. И той че православието и исляма не приемат труда и трудолюбието като добродетел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 9
michaelis12
преди 6 години
странна раота, според тролеите заплатите им на "терористите" по-ниски от наще "европейските" па работат кат откачени за жълти стинки да им се неначуди човек ..... а у нас пари бол апартаментите парат не се барат всичко е ток и жица и 20% безработица кат секи рита портфейли по улицата кат чат пат некои си земат куфарите и отидат навънка да берат пари до дърветата .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още