IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 млрд. причини защо Русия няма да спре доставките на газ за Турция

Турция разчита на държавния "Газпром" за около половината от доставките си на природен газ

14:05 | 25.11.15 г. 28
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Турция разчита на Русия за около половината от доставките си на природен газ, като платила на държавната "Газпром" 10 млрд. долара за миналата година. Това прави енергийните им отношения непривлекателна мишена за отмъщение, коментира Bloomberg.

С такъв голям залог и за двете страни Русия може да потърси друг начин да отговори на свалянето на военния си изтребител от Турция във вторник. Руският заместник-министър на енергетиката Анатоли Яновски заяви, че доставките към Турция ще продължат съгласно договора. В дългосрочен план Турция може да намали зависимостта си от руски газ чрез алтернативни доставки.

„Турция вероятно няма да иска да спре съществуващите енергийни договори, но това почти сигурно означава, че тя ще започне да търси алтернативни енергийни отношения“, казва Джон Робъртс, специалист по енергийна сигурност в Methinks в Шотландия. „Двете очевидни опции са да стане клиент на втечнения природен газ на САЩ или на Иран“.

Отношенията между Турция и Русия вече бяха напрегнати, още преди руският изтребител да бъде свален, а разговорите за нов газопровод бяха в застой, коментира Александър Корнилов, анализатор в Alfa Bank в Москва.

Миналата година президентът Владимир Путин каза, че Турция ще стане енергиен хъб за Южна Европа и предложи изграждането на газопровода "Турски поток" под Черно море. С конфликта в Сирия обаче базираният в Москва "Газпром", най-големият производител на природен газ в света, заяви миналия месец, че ще намали капацитета на планираната връзка до Турция и съответно до Европа с 50%. Предложеният газопровод ще помогне на Русия да намали зависимостта си от транзита през Украйна, който се използва за доставката на над 10% от газа за Европа.

"Турски поток" е излишен, тъй като вече има съществуващ преносен капацитет до Турция и останалата част от Европа, заяви инвестиционната банка Сбербанк в съобщение до клиентите си.

Проектът вече бе намален до две тръби от първоначалните четири. Накрая само една от тях може би ще бъде пусната в експлоатация, казват от Сбербанк.

Макар че Турция не може веднага да се раздели с руските доставки, тя все още има възможност за борба с ответните ходове на Русия, като заяви твърда позиция по цените или заплаши със съкращения, твърди Сийбрен де Йонг, анализатор в Centre for Strategic Studies в Хага.

Обемът на продажбите в Турция възлиза на 17% от общия износ на Газпром извън страните от бившия Съветски съюз, сочат данни на компанията.

Иран вече изнася природен газ до Турция и планира да разшири износния си капацитет с все по-възможното вдигане на санкциите, свързани с ядрената му програма. Американската Cheniere Energy Inc. планира да изпрати първия си танкер с втечнен природен газ от САЩ през януари.

Американският президент Барак Обама призова във вторник за намаляване на напрежението между Турция и Русия, тъй като войната на думи помежду им застрашава да подкопае усилията за единен фронт срещу „Ислямска държава“.

„Основното е, че от военна и стратегическа гледна точка те може да поискат да теглят чертата и да кажат, че нещата са отишли твърде далеч, но това няма да бъде особено мъдро“, казва де Йонг. „В крайна сметка ако си положил толкова много усилия за постигането на това процъфтяващо енергийно партньорство с Турция, всичко това ще отиде на вятъра“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 18 rate down comment 13
многодобре
преди 8 години
....абе братле ,виж че Европа е блокирана от седмица.Престанете с вашите клишета от преди години.Хайде размърдайте си мозъците най-накрая!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 24 rate down comment 14
misanthrope
преди 8 години
50 години го чакахте запада да загнива и да умре :D Смешно е, че има хора като теб, които още го чакат и ронят сълзи на гроба му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 16 rate down comment 20
studioaa
преди 8 години
Евро-федерастите много скоро ще се озовете в прашасалите книги по история. Режимът в Украйна се клати в момента, а като ЕС изчезне и като се спрат парите от Брюксел ще видим как украинците сами ще изгонят Яценюк и Порошенко с камъни и тухли. Този психопат Ги Ветхофщат(най-известния *** в европарламента) ходи на Майдана настройва украинците срещу Русия (има клипчета в youtube на речите му в Киев) но сега и той подвива опашка и няма как да иначе, защото неговото творение се разпада пред очите му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 21 rate down comment 6
HighSpirited
преди 8 години
много е странно, всяка страна която се заговори за преминаване на руска газ, все нещо се случва, аз не вярвам в случайности...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 27 rate down comment 14
misanthrope
преди 8 години
давай давай, още можеш. Тези неща се случиха защото има световен империалистически заговор срещу добрите.Ми защо Путин не им купи доверието а? Защо всички дори и сърбите, които не са в ЕС, се съобразяват с мението на загниващите ( ъъъ пардон , ти каза разпадащите се) а не искат да си следват интереса и да се прегръщат с Путин? Вие все се страхувате за Европа и какво ще стане сега без Русия, ама на, нищо не и се случи на Европа след ембаргото заради Украйна, не загина нито селското ни стопанство, нито туризма ни умря, ето и руско-турска война не започна, след този безспорно грозен инцидент, нищо не се случи с "комшиите" за които вчера ви беше много жал сега какво ги чака...Не е ли време да приемете очевидните неща?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 13
многодобре
преди 8 години
.."Със свалянето на самолета на антитерористичната коалиция, Турция изрази подкрепата си за Ислямска държава и сега може да бъде изключена от НАТО, заяви норвежкия политолог и писател Бьорн Нистад, предаде Фокус.НАТО многократно е заявявала, че ще се бори с ислямските терористи, в този дух, Турция като най-близък до Сирия член на Алианса можеше да се присъедини към операциите. Вместо това, тя забранява на чужди бойни изтребители, включително на членове на НАТО и на коалицията срещу тероризма, да пресичат нейното въздушно пространство, докато самата тя не желае да участва в тази операция, казва Нистад.Не става въпрос за това, че Турция започва война срещу Русия. Ако над нейната територия беше летял, например, френски самолет, то той също можеше да бъде свален. Това дава право на НАТО да изключи страната от Алианса, добави политологът."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 19
studioaa
преди 8 години
Тези неща с Гърция и Сърбия се случиха защото ЕС просто купи доверието на Ципрас и Вукич и се случи нещо подобно на аферата с американските сенатори у нас. ЕС е пред разпад той не е никога няма да бъде никаква сила, новите лидери на Европа категорично отхвърлят настоящата политика както по отношение на ислямския свят, така и по отношение на Русия. Даже кандидатите за президент в САЩ от републиканската партия искат край на санкциите срещу Русия и връщане на санкциите срещу Иран. Страхувам се в следващите 24 месеца всички цели за икономиката и политиката в Европа ще се променят драстично както и в САЩ между другото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 2
многодобре
преди 8 години
.....и още толкова причини Ердогад да пикае в крачола си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 9
misanthrope
преди 8 години
Още повече обаче искат, да не зависят от Русия и да не дават на Путин инструменти за шантаж
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 14
Jorkata
преди 8 години
Китайците са гладни за синьо гориво - отдавна искат да разкарат ТЕЦовете на въглища, че си отровиха държавата. Нищо чудно скоро да станем свидетели на нов договор за газ между Русия и Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още