IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs: Петролът може да остане около 50 долара за барел до 2020 г.

Ефективността на добива се подобрява във всички развити региони на света, посочва анализатор

09:07 | 01.08.15 г. 20
Goldman Sachs: Петролът може да остане около 50 долара за барел до 2020 г.

Цената на петрола може да остане твърдо около 50 долара за барел до 2020 г., посочи пред CNBC анализатор на Goldman Sachs, повишавайки опасенията на енергийните компании, които вече започнаха да намаляват разходите в опит за справяне със спада в приходите.

Няколко големи петролни и газови компании обявиха през тази седмица намеренията си да направят съкращения, за да се задържат на повърхността в настоящата проблемна среда. Royal Dutch Shell очаква да намали работните места с 6 500, а Centrica и Chevron – с по 6 000.

Мерките бяха обявени, след като Брентът и West Texas Intermediate се търгуваха около съответно 53 и 48 долара за барел в петък. Стойностите останаха почти без промяна в последните дни, след като Организацията на страните износителки на петрол запази своя производствен таван от 30 млн. барела на ден.

Въпреки това Мишел Дела Виня, съръководител на европейското анализаторско звено в Goldman Sachs, заяви очакванията си в петък, че до 2020 г. цената на "черното злато" е около 50 долара за барел.

"Това, което научих от този отчетен сезон е, че дефлацията се ускорява от гледна точка на разходите. Ефективността се подобрява във всички развити региони на света, а производителността рязко се подобрява в почти всички места с шисти в САЩ... Ако погледнем към края на десетилетието, ние виждаме цена на петрола от 50 долара за барел, като производителността ще продължава да скача, а разходите – да спадат".

Позицията на Goldman Sachs се различава от тази на Световната банка, според която суровият петрол ще се търгува за средно 57,50 долара за барел през тази година и около 71,90 долара за барел до 2020 г.

Въпреки това идеите на Goldman Sachs не се споделят от всички анализатори. Toд Хорвиц, автор и основател на Averagejoeoptions.com, изглежда далеч по-оптимистично на настроен спрямо глобалния енергиен сектор, посочвайки, че "бих заложил пари на сектора".

"Ние знаем, че петролът може да спадне още повече. Има проблеми с долара, има валутна манипулация в света с валутите, но и други нещо тук – имаш акции, като Haliburton, които са надолу с около 40%... Това е много добра възможност, ако се инвестира", изтъкна Хорвиц.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 6
MZ/X
преди 8 години
Не съм казал, че до 2020 няма да се ползва петрол, но потреблението на петрол постепенно ще почне да се свива и след около 30-35 години петрола ще се ползва почти изцяло за химическата промишленост, като потреблението му до тогава ще е спаднало с над 90%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 9
крас
преди 8 години
КАК ЛИ ЩЕ СЕ ОТРАЗИ ТАЗИ ПАДАЩА ЦЕНА НА ПЕТРОЛА ВЪРХУ ШИСТОВАТА РЕВОЛЮЦИЯ И ИНВЕСТИРАНИТЕ В НЕЯ ТРИЛИОНИ ДОЛАРИ?!Когато печалбана в шистити пресъхне и те започнат да работят на загуба ще гръмне поредния балон подобен на СТРОИТЕЛНИЯ през 2008 година!Ако това се случи ще бъде краят на секюритизираната финансова система изградена изцяло на НЕПАЗАРНИ ПРИНЦИПИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 6
0pk
преди 8 години
До 2020 няма да се ползва петрол, нали емзетка? Тъй че направо ще го подаряват за безпари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
Pyramid
преди 8 години
Ако сега браншът си го позволява, със сигурност, досега, нито разходите му за добив, нито печалбите му са били декларираните. Има над какво да се замислят данъчните служби и да си поискат с лихвите пропуснатите ползи за изминали периоди. Излиза, тях са ги правили на *** не за милиони, не за милиарди, а за трилиони долари.На печелившите-честито!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 10
Атанасио
преди 8 години
продължение на коментар 3 Жак Фреско още 1974год. говори за системен подход и ресурсно базирана и планирана икономика съобразно изчерпаемите енерг.ресурси(след 4 минута) - https://***.youtube.com/watch?v=Ed5w8JRnwRQ&index=2&list=PLFD4E354EA4AEF9F2 След кризата през 70-те Джими Картър(президент на САЩ) поръчва и 1980год. има официален държ.доклад за запасите и политиките на САЩ водят до убийства на милиони след 20 секунда тук - https://***.youtube.com/watch?v=incycb3wUL8Въпроса е защо 1996год. убиха ел.колата - http://***.emic-bg.org/news/item/663Тоест защо 20-30год. не се прави нищо ?!Престъпленията на САЩ срещу човечеството са най-много и съм обяснил подробно защо - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1569004520044443 Те имат претенции да управляват света и затова пиша ,че са извършили най-много престъпления срещу човечеството като изключим 100-те милиона избити индианци(местно население)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 10
Атанасио
преди 8 години
Доклад Петрол и световна икономика'' на МВФ - икономистите Михаел Кумхоф и Дирк Мюир го казват заобиколно 1400% скок на цената до 20год. - http://***.economy.bg/world/view/5367/MVF-Cenata-na-petrola-mozhe-da-skochi-s-do-1400%25-do-20-godini ,и под статията съм коментирал подробно през фейсбука Има 3 основни въпроса :1) колко петрол има 2) на колко процента може да се откажем от петрола 3) колко е технологичното време за трансформация на света за функциониране без петрол От 3год. изследвам тези неща - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231, и не давам 100% гаранция ,че съм прав в заключенията си но ако съм прав ще стане страшно ако не се почне веднага трансформацията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
Pyramid
преди 8 години
Приемам нефт и газ като източници на хим.суровина. За това са незаменими.Съответно, изгарянето им е престъпление с/у човечеството.ВЕИ просто трябва да победят....друг въпрос, кой как ги разбира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 7
MZ/X
преди 8 години
Единственията краткосрочен шанс за петролния сектор е да държи цените ниски и да увеличава ефективността си, но каквото и да прави средносрочно и дългосрочно е обречен заради ВЕИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още