IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС иска да провери споразумението за "Турски поток"

Спорна е втората линия на бъдещия газопровод, по която Русия планира да доставя газ за Европа и да спре транзита през Украйна, Румъния и България

21:28 | 12.10.16 г. 18
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) е готов да обсъди строителството на "Турски поток" при наличие на подробности за споразумението по руско-турския проект. Това е заявил пред телевизия "Россия 24" посланикът на ЕС в Русия Вигаудас Ушацкас, предава руската информационна агенция ТАСС. 

”Никога не казваме "не", винаги сме открити за обсъждане на различни варианти, но на основание доколко те отговарят на интересите на ЕС. Тук ще вземем решение, когато имаме по-ясен поглед и данни за това споразумение, вземайки предвид, че има и други проекти, които се водят и подкрепят от ЕС”, отбелязва Ушацкас. 

Европейският представител подчертава, че обсъждането на този въпрос вече е започнало. 

Вчера в Истанбул се срещнаха руският министър на енергетиката Александър Новак и еврокомисарят за енергийния съюз на ЕС Марош Шефчович. Двамата са обсъдили тази тема, макар и не задълбочено, тъй като все още не е известно съдържанието на споразумението за “Турски поток” между Москва и Анкара. 

Новак заяви по-рано, че без гаранции от Европа може да се говори само за строителство на първата линия на "Турски поток", тъй като тя се строи изключително за турските потребители за разлика от втората, която е предназначена за потребителите в Югоизточна Европа. 

Същевременно руски експерти, цитирани от ТАСС, коментират, че междуправителственото споразумение за "Турски поток" е политическото и правно начало на проекта, който по-рано беше под въпрос.

Газопроводът ще позволи не само да бъдат увеличени доставките на руски газ за Турция, но и да бъде пренасочена частта от синьото гориво, която в момента минава транзит през Украйна и балканските страни.

И макар втората линия на газопровода, по който газ трябва да постъпва в Южна Европа, да повдига много повече въпроси, отколкото първата, в случай на нейното изпълнение пред руските газови износители се откриват широки перспективи, убедени са анализаторите.

Според експертите след изпълнението на проекта транзитът на газ, който минава през Украйна, Румъния и България, ще бъде спрян, а на турския пазар по този газопровод ще отиват до 14 млрд. куб. метра руски газ годишно в зависимост от конюнктурата.

По трансбалканския газопровод през Украйна минава около една четвърт от целия руски газ, който се изнася за Европа.

Съдбата на втората линия на “Турски поток” ще зависи от множество фактори. Първият е свързан с потребността на европейците от синьо гориво, от резултата от преговорите между Русия и ЕС, а също от перспективите за развитие на турската икономика.

Според руските експерти Европа е подложена на огромен натиск от САЩ във връзка с развитието на сътрудничеството с Русия изобщо и в частност в газовата област.

Същевременно според руските анализатори Турция може да стане транзитен център на газ за Европа, но не на газ от прикаспийския регион, а на руско синьо гориво. За в бъдеще може да се мисли за изграждането на газов хъб на границата между Гърция и Турция, откъдето да започва транзита на суровината за Европа, ако се построи втората тръба на “Турски поток”.

До същия хъб би трябвало да стига и азербайджански газ по "Южния газов коридор", който се подкрепя от ЕК. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 13 rate down comment 23
Ironhorse
преди 7 години
Както се казва по руски: Паживьом, увидем.Досега руснаците имаха следните проекти за газопроводи:1. Силата на Сибир - провален проект.2. Южен поток - провален проект.3. Посейдон - провален проект.4. Северен поток 2 - още на съгласувателен режим.5. Турски поток - на политическо ниво проект.Нито един проект не е осъществен за 5 години дуене на мужиците.Първата тръба на Турски поток ще трябва изцяло да се финансира от Русия, което е множко пари за проскубаната мечка.Ако до 5 години условно се построи първата тръба, дотогава ще стане ясно имаме ли газ в Черно море, дали ще имаме връзка с огромните находища от Кипър и Израел, плюс ще имаме вече действаща връзка с терминала на александруполис за LNG.Дори самите руснаци си го признават, че турски поток е политически, а не икономически проект.За мен този поток няма да стане и ще е поредния провал на Путин да се опитва да накаже Украйна, Румъния и България в стремежа си към цивилизования свят, и да се откъснат от азиатския сатрап
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 12
dakl
преди 7 години
През Украйна ще има транзит наяруски газ и то навярно в по големи количества , но едва тогава когато обективно това започне да отговаря на износителя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 15
ing5rov
преди 7 години
Днес май никой още не ти е теглил майната , та си го търсиш за лека нощ ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 27
DutyFree
преди 7 години
ти си болен, защо пишеш, въобще???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 17
ing5rov
преди 7 години
"...Европа е подложена на огромен натиск от САЩ във връзка с развитието на сътрудничеството с Русия изобщо и в частност в газовата област.""...До същия хъб би трябвало да стига и азербайджански газ по "Южния газов коридор", който се подкрепя от ЕК." Само заслужилите васали имат американската благословия за тръба.Останалите ше чакаме от Азербайджан или Туркменистан...някога !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 13
Ivel
преди 7 години
Е да само че с тази разлика, че на Ердоган едава ли му пука какво мисли Европа за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още