IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола продължават да се понижават след срива си в четвъртък

След обявяването на сделката на ОПЕК петролът поевтиня с над 5%

10:13 | 26.05.17 г. 22
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът продължава да поевтинява и в петък, след като се срина в предишната сесия заради новината, че ОПЕК и страни извън организацията са удължили сделката за намаляване на добива. Споразумението разочарова инвеститорите, които залагаха на по-дълги или по-дълбоки ограничения върху производството, коментира Ройтерс.

На срещата си във Виена в четвъртък Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и някои страни извън нея договориха удължаване на сделката за намаляване на добива с около 1,8 млн. барела на ден до края на първото тримесечие на 2018 г. Първоначалното споразумение трябваше да изтече през юни тази година.

Суровият петрол се срина с 5% след новината и продължава загубите си и в петък.

Фючърсите върху петрола сорт Брент се понижават с 2 цента, или 0,04%, до 51,44 долара за барел, а върху американския суров петрол WTI - с 9 цента, или 0,18%, до 48,81 долара за барел към 9:45 ч. българско време.

“При положение, че Русия и Саудитска Арабия обявиха девет месеца [удължаване на сделката] седмица по-рано, това вече бе отразено в цената, затова пазарът искаше нещо допълнително, което не се случи – оттам и разпродажбите“, казва Вирендра Чаухан, петролен анализатор в Energy Aspects в Сингапур.

Британската банка Barclays заяви, че продължаващото по-слабо производство ще доведе до намаляване на надутите запаси от суровината, но добави, че целта на ОПЕК да намали резервите до петгодишното им средно ниво няма да бъде постигнато във времевата рамка на сделката.

Други анализатори, включително от Goldman Sachs и Jefferies, заявиха, че нормализирането на резервите от петрол ще се случи в началото на 2018 г.

Според тях сделката на ОПЕК ще подкрепи и допълнителен ръст на производството в САЩ.

Ан-Луис Хитъл, вицепрезидент на енергийната компания Wood Mackenzie, каза, че „решението във Виена изпраща сигнал за продължаваща подкрепа на цените на петрола от ОПЕК, което помага на американските наземни производители да правят планове“ за допълнително увеличаване на добива.

Производството на петрол в САЩ вече е нараснало с 10% от средата на 2016 г. до над 9,3 млн. барела на ден, което е близо до добива на топ производителите Русия и Саудитска Арабия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 6
KPetkov
преди 6 години
В 11:04 цените в реално време са 51.81
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 11
Ironhorse
преди 6 години
Мурзилажа е недоволен от такива новини.Усещат, че и паричките на империята на злото (СССР2.0) свършват и няма да им плащат повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още