IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин и Ципрас не успяха да разчертаят пътя за нов "Южен поток"

Енергийните проекти в региона трябва да са мост на сътрудничеството, а не трамплин за сблъсъци, категоричен е гръцкият премиер

23:14 | 27.05.16 г. 31
<p>
	Руският президент Владимир Путин (вляво) и гръцкият премиер Алексис Ципрас разговаряха повече от три часа. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Руският президент Владимир Путин (вляво) и гръцкият премиер Алексис Ципрас разговаряха повече от три часа. Снимка: Ройтерс

Енергийните проекти - за доставка на природен газ, петрол и електроенергия, на Балканския регион трябва да бъдат "мост на сътрудничество, а не трамплин за стълкновения". Този коментар направи гръцкият премиер Алексис Ципрас по време на пресконференцията след срещата му с руския президент Владимир Путин, предавана от Russia Today.

Ципрас беше категоричен, че енергетиката е област, която заема централно място и за Гърция, и за целия регион.

Гърция има потенциал да се превърне в енергиен център заради географското си положение и е отворена за сътрудничество в тази сфера, допълни още гръцкият премиер в отговор на въпрос за развитието на плановете за реализацията на "Посейдон" - газопроводът, по който може да бъде доставян руски газ през територията на Гърция до Италия.

Сигналите от Москва досега са, че до гръцката газова система суровината ще пристига по газопровод по дъното на Черно море и през територията на България, а очаканията бяха днес да бъде подписано споразумение в тази насока.

Владимир Путин беше категоричен, че Русия е готова да разгледа всички възможности за реализация на газови проекти в Южна Европа "извън политическия контекст", но очаква гаранции, за да не губи отново финансови средства за безперспективна работа.

Той не пропусна да припомни за спирането на "Южен поток" от страна на българското правителство "под давлението на САЩ и ЕС".

Путин допълни още, че в момента "Газпром" работи за реализацията на разширението на "Северен поток", но това не пречи да бъдат разглеждани и проекти за Южна Европа и се анализират вариантите.

Руският президент посочи по време на пресконференцията още, че Москва се чувства заплашена от изграждането на противоракетния щит на НАТО в Румъния и той ще се отрази негативно в отношенията между Русия и ЕС.

Гърция е сред най-привлекателните туристически дестинации за руснаците през тази година, почерта още Владимир Путин. Очакванията са, че над 1 млн. руски туристи ще посетят южната ни съседка. Техният брой обаче би бил поне три пъти по-голям, ако бъде премахнат визовият проблем, смята още руският президент.

Алексис Ципрас и Владимир Путин разговаряха в продължение на повече от три часа. След срещата им бяха подписани редица споразумения за сътрудничество - в областта на туризма, селското стопанство, както и между ръководителите на "Роснефт" Игор Сечин и на Hellenic Petroleum Йоргос Стергиулис относно доставката на петрол и петролни продукти.

Преди срещата Ципрас изтъкна, че визитата на Владимир Путин е в "особен момент" за Гърция - страната отваря нова страница и гледа с повече оптимизъм бъдещето. Неговите очаквания са за възраждане и ръст на икономиката на страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 27 rate down comment 18
Ironhorse
преди 7 години
Хахахахах, ахахахаха, ААААхахахахаПутин беше позорно отрязан.А за новите нападки към България, заслужава ...Вече е ясно, Източна и Южна Европа са откъснати от ноктите на империята на злото.Предстоят само хубави моменти, като разпад на рашистан.Путин се мислеше за много хитър, но Запада използва неговите платени агенти срещу самият него.Воплите тук-там да на някакви проруски платени политичета за отмяна на санкциите, бяха само, за да се приспи и заблуди реалната преценка на ситуацията.След проваления търг за ДЦК и сегашният грандиозен провал на путин за излизане от изолацията, можем да очакваме провокации в Северна Осетия и Нагорни Карабах.Пипне ли там нещо джуджи, сегашните санкции ще му се сторят забавни закачки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 16
крас
преди 7 години
Отрязаха Рашките и от тази точка на света!Обръча около Русия се затяга!За путин има само един изход - ВОЙНА В НАГОРНИ КАРАБАХ!ДВЕ ВОЙНИ И ДВА ФРОНТА ЩЕ МУ ДОЙДАТ В ПОВЕЧКО НО ДРУГ ИЗХОД ОТ СЪЗДАЛАТА СЕ СИТУАЦИЯ ТОЙ НЯМА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 36
serafima
преди 7 години
Има ли нормален човек да се надява, че еврогейците ще разрешат на Ципрас връзки с Путин и Русия? ЛикУЙТЕ, друсофоби (по аналогия на измислената от някои дума друсофили), няма сделка там! Има пропадане на Европа! Освен че още не може да излезе от кризата от 2009 г. и краят й не се вижда, освен че геносен Меркел ханъм ни натреса пасмина от арабска армия млади яки мераклии, икономически нищо не се подобрява в ЕС, още повече у нас. Някои имат интерес да разпалват огъня межуд русофили и русофоби и да ни внушават, че ако не мразиш Русия, значи си против САЩ.Затова ни и поднасят тези нетолкова важни за нас новини, но да радват ухото и окото на наивните и невежите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още