IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в София са се стопили с близо 42% спрямо предкризисните равнища

Пазарът вече се възстановява, като в София и Варна се наблюдават най-силни позитивни тенденции, според консултантска компания

13:01 | 20.09.14 г. 41
Цените на жилищата в София са се стопили с близо 42% спрямо предкризисните равнища

С близо 42% са паднали цените на жилищата в София спрямо пиковите равнища отпреди кризата, сочат данни на консултантската компания Bulgarian Properties.

Спадът във Варна достига 35%, показват още данните.

През август обаче се наблюдават позитивни тенденции и пазарите в двата най-големи града на страната са повели процеса на възстановяване на пазара на имоти като цяло.

“Продажбите на имоти през август достигнаха рекордни нива в София, Варна и Слънчев бряг, което ни дава основание за оптимистични очаквания за второто полугодие на годината”, посочват от компанията.

През миналия месец цените на жилищата в София са се повишили с малко над процент спрямо юли и с 0,95 на годишна база. Във Варна през последния месец се наблюдава спад от 1,5%, но на годишна база ръстът достига 13,3%.

Във ваканционния сегмент обаче цените продължават да падат, макар и с по-бавни темпове. В Слънчев бряг например агенцията отчита намаление от 1,2% през последния месец и 4,4% за година. Спрямо пиковите равнища цените в морския курорт са намалели с близо 37%.

В Банско през август спадът на цените е под процент, а на годишна база достига 5,6%. В сравнение с пиковите равнища обаче там е измерен най-рязък спад на цените на имотите – над 61%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 28 rate down comment 3
Ironhorse
преди 9 години
Пазар на имоти практически няма.С удивление виждам, как се довършват нови кутийки (проекти замразени от 2008), като цените са (Пловдив) от 300 до 380 Евро на квадрат.1. Имаме тотален срив в популацията, наречена Български народ, с всичките му съставни части.2. Емиграцията е с невиждани размери - по 50 хиляди напускат държавата годишно! Това е абсолютен феномен, защото тук няма война, болести, глад, а има огромно безправие.3. Икономиката на България се забавя и преструктурира. Да КТБ може би ще даде някакъв тласък за купуване, но фалита на около 100 хиляди семейства ще удари пазара на НИ със силата на парен чук.4. Който има пари си купува земя и си строи къща, с цена идентична за 4 стаен апартамент. Е кой ще си купи кутийка, а няма да предпочете къща на същата цена?5. Германия здраво е стиснала всички прахосници, и няма изгледи да поеме дълговете на неразумните. Целият трудов пазар на Южна Европа ще претърпи преструктуриране, което минава през още по-голяма безработица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 8
TIM
преди 9 години
Новите данъци ще оправят пазара и на наеми и на имоти, скоро, не се вълнувайте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 35 rate down comment 2
best_krastev@mail.bg
преди 9 години
просо сънувате . Кои нормален ще купува хоросан в Шопия за 150 000 (65-70 К Е ). за 150 000 в съответната валута може в UK че даже и къща в Miami да си земе човек. А в БГ мафията продава даже на Тухли и шпакловка на такива цени ... Бг е силиконовата долина на Сета ,такъв балон се надува такова търсене има че направо сме балканския Сингапур..Тя държавичката ви загина .... изнизжат се по 100 000 души на година от нея ,те за растящи цени сънуват ...... може на погребалните агенции .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 8
Danny666
преди 9 години
Ало Аврамчо За да купи некой нещо ТРЕБЕ некой да му го ПРОДАДЕ ха ха хаЕ като САМО ще растат цените КОЙ ЛУД ПРОДАВА ? ха ха ха Колко си се набутал за хапартамент мили ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 5
bulgarian lev
преди 9 години
Vijdam che tuk ima hora sas zavidni poznania i sa smeli v prognozite. Na Dino 18 pak mu se struva che cenite sa bili niski i ste se pokachvat!? Az samo ste vi pripomnja kakvo predstoi v oposkanata darjava - ne zabravjaite che skoro, ama savsem skoro ste ima DANAK za 2-ro, 3-to i pr. jilishte. Balgarite imat imoti - nai-goljam procent sobstveni jilishta v Evropa. Mislite li she ste propusnat da "izcocat" parichki za oposkanata hazna. Koito parichki pak ste oposkat, estetveno. I da kaja samo - cenite padat (GREECE za sravnenie). Danacheto e skromno - 10 Euro na metar kvadraten. I togava ste prodavame, ili shte gledame s naema da pokriem danaka. Da, ste prodavame, no na kakvi ceni?... Ja az kato po-glupav da si darja parite i kato stana 2000 euro na kvadrat togava ste kupja.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 31
Dino 18
преди 9 години
Мечатай си за срив. И да има пак падане на цените не си мислете за повече от няколко процента. Въобще това бленуване за ниски цени на имотите се върти в главите на тези които немогат да си позволят да си купят . Съвета ми е на злобейте по форумите и не пишете глупости ами се хващате да работите и да намерите начин да си изкарате пари за жилище.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 29
avramcho
преди 9 години
объркАл си рейса , Пич ;)КТБ не раздвижи пазара , беше само допълнителен катализаторВиж колко минуси имам на долните два поста - Всеки Минус = Закъснял , алчен кон с капаци .........след дефлацията трябва Инфлация и тя се постига -независимо от мнението виПоследните купуват най-скъпо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 30 rate down comment 4
studioaa
преди 9 години
Днес лидърът на британските лейбъритсти Ед Милибанд обеща да бъдат построени 300 хил. нови къщи с цел да се увеличи предлагането на пазара и балона да се пръсне. Това са домове достатъчни за 1.5 милиона души. Кога нищожествата от бсп ще започнат да действат като колегите в Европа?? Или наема и спекулата с имоти са се превърнали във важен източник на приходи за партията??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 32
avramcho
преди 9 години
много минуси съм получил , явно съм уцелИл "ваксата" ;)..............винаги е така...инфлация , дефлация , Пак инфлация..на Този свят е Такана Оня сват не знам как е, никой не се връща , сигурно е гот , Без Инфлациязакъснелите и алчните може да се преселят по-бързо Там
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 45
avramcho
преди 9 години
Наваксването Нагоре започна от 2012 , но не го съобщиха по телевизора ,матряла още бленува евтинията........и КТБ внася Допълнителен "момент" на имотния пазар ;)тези 42 % спад до есента на 2015 ще са Минало свършено ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още