IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санирането – още по-ударно харчене

Продължава да няма логика да се харчат огромни суми, събрани от всички, за да се поддържат частни домове според ИПИ

09:14 | 18.04.15 г. 45
Санирането – още по-ударно харчене

По всичко личи, че проблемът със санирането на жилищни сгради се разраства и харченето придобива още по-внушителни размери, пише в коментар Зорница Славова от Института за пазарна икономика.

Като напомня за анализа на ИПИ, в който се казва, че че санирането е икономически необосновано, икономистът коментира, че „безплатното саниране“ представлява чист вариант на популизъм с пари на данъкоплатците.

С доклад до Министерски съвет регионалният министър настоява за някои промени в програмата за саниране, които намаляват изискванията за сградите, които могат да кандидатстват за „безплатно” саниране.

Ето и промените:

По-малко апартаменти. Сега изискването за кандидатстване е сградата да е от минимум 36 апартамента, а предложението е да се санират и блокове с 32 апартамента.

Не е нужно всички да са съгласни. Сега при одобрение за саниране трябва всички собственици да са съгласни. С промените се позволява саниране, дори ако 5% от собствениците не са съгласни и не желаят да осигурят достъп до апартаментите си. При тази ситуация общината ще трябва да намери „подходящо техническо решение ... с оглед постигане на цялостна визия на сградата”. Може да се санира само част от сградата. Сега изрично е записано, че цялата сграда трябва да кандидатства и да бъде одобрена, за да се извърши санирането. Предложението за промяна е за големите блокове, които са съставени от няколко части и образуват свързано строителство (под формата на буквите „П” или „Г”, например) само част от сградата да може да кандидатства и да се санира.

Всички тези промени показват, че правителството иска ударно да изхарчи тези средства. Нищо чудно накрая да се санират еднофамилни къщи и отделни апартаменти или пък санирането да стане задължително без изобщо да се питат собствениците.

И ако предишният абзац изглежда ироничен, това е, защото продължава да няма логика да се харчат огромни суми, събрани от всички, за да се поддържат частни домове и то по променящи се критерии и съмнителни процедури за избор на изпълнители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 22 rate down comment 0
ivanrog
преди 9 години
Парите са заемни, а не европейски! Разликата е,че е заем на ББР, а не пряко на правителството! "Анализа" показва само това, чеима пркомерно желание парите да се изхарчат конкретно за "саниране", а не за други цели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 2
rover
преди 9 години
Абсолютно сигурно е, че това не са "европейски" пари. Явна несправедливост - за едни има държавни пари, за други не. Уж за всички щяло някога да има, ама чакай после от умрял писмо. Май от последния заем част от парите са и за "санирането" - демек някаква термоизолация. Никой ли не погледна, че в някои панелки от 24 апартамента има живеещи само в 3-4. В провинцията това е правило. Едни са избягали в чужбина, други са се изнесли по селата. Давайте, харчете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 2
ПИЧ
преди 9 години
misanthrope, сигурни ли сме че тези пари за санирането са европейски пари ? Никъде това нещо не беше коментирано. Ако са европейски щеше да има и по строг контрол. А тук ми се вижда като юруш на маслините, ще се надписват сметки, ще се влагат най-нискокачествените материали, за да има най-голяма печалба за нашите фирми, които общините ще наемат ?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 9
misanthrope
преди 9 години
Сега, при цялото ми уважение към ИПИ и при все че съм съгласен, че тази програма е пълен смях и изключително неефективна, трябва да кажем че нещата не са точно такива каквито ги представя анализаторката. Като цяло, както и да е изпълнена тази програма, това са ЕВРОПЕЙСКИ пари които ще влязат в саниращите фирми сиреч в българската икономика и ще се превърнат в заплати, търговски оборот, потребление. Те не излизат директно от джоба на българина и ако не успеем да ги вкараме в България, това по никакъв начин няма да намали това, което внасяме в ЕС. Така че дайте по- сериозно. Иначе ако си говорим за пазарна икономика, то всички европари трябва да се спрат за всички държави, без тези за инфраструктура и аз подкрепям това напълно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още