IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Русенова: Ще има нов бум на зелената енергия, но вече на пазарни цени

Страната ни има шанс да "скъса крепостничеството с Русия", смята председателят на Българската фотоволтаична асоциация

10:58 | 21.03.17 г. 33
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Парижкото споразумение за опазване на климата дава резултат и доказателство за това е ръстът на инсталираните "зелени" мощности в световен мащаб. Това коментира Меглена Русенова, председател на Българската фотоволтаична асоциация пред Bloomberg TV Bulgaria

Тя посочи, че соларните асоциации в ЕС се борят за отпадане на антидъмпинговите мерки за вноса на китайските фотоволтаични панели в ЕС, които завишават цената им. Чрез браншовата Solar Power Europe има лобиране за премахване на тези ограничения и 50% от държавите от ЕС са подкрепили идеята, каза още Русенова. 

Тази подкрепа не е достатъчна за отпадането на мерките, но те са продължени само с 18 месеца и Русенова смята, че след като този срок изтече, може да се готвим за нов бум на зелените инсталации, но вече на пазарни цени, без задължително изкупуване на произведената енергия. 

Пред Bloomberg TV Bulgaria експретът коментира и казуса с делото за злоупотреба с господстващо положение на "Газпром" на пазара на Централна и Източна Европа. Сега страната ни ще има шанс да получи своята енергийна независимост, "да скъса своето крепостничество от Русия", да търгува свободно с газ, както и да получава пазарно определяни цени от "Газпром", смята тя. 

Това е факт след предложението на „Газпром“, получено чрез Европейската комисия, за освобождаване на газовия пазар в региона. Страната ни е на едно от последните места в ЕС по отношение на зависимостта от доставките на газ от Русия – 96%.

С предложението България вече ще може да обърне внимание на инвестициите в своята инфраструктура и така да защити стратегическото си, не само от географска гледна точка място в Енергийния съюз на ЕС, каза още експертът.

„Досега България нямаше възможност да пренася газ от други държави и това създаваше проблем с доставка на природен газ от Гърция", даде пример Русенова.

"Съгласно клаузи на договора „Булгаргаз“ се натоварваше с допълнително плащане към „Газпром“, ако препродаде количества, получени по договора с доставка на природен газ, а това правеше средата неконкурентна", каза още тя. 

Коментара на експерта по казуса "Газпром" можете да видите във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

7
rate up comment 16 rate down comment 7
pinoccio
преди 7 години
Каката малко се е поразсъблякла и ги е наговорила едни. Газпром е единственият доставчик на газ в Европа. Защо иначе бяха тези войни? Е, след като е единствен доставчик, как ние ще доставяме алтернативно? Понеже няма как, доставчикът е само един, тогава си измисляме мантрата за пазарни цени - пак от Газпром. А досега са били доставни. Каква е разликата между доставни и пазарни цени е ясно само на китайските фотоволтаици, дето щели да ги инсталират за 5 евро парчето. Такива едни щуротии. Щели да доставят от Гърция. Ами Гърция кара газ с кораби, как ще излезе по-евтино. Все едно всеки път да си карате по две туби нафта от Саудитска Арабия в багажника и да сте по на кяр, отколкото ако зареждате в кварталната бензиностанция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 9
bgMan
преди 7 години
"...Срока на годност и подръжката на тези технологии е несравнимо по скъп от 2 нови реактора в Белене или Козлодуй..."-Пълни глупости!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 9
Vladimir07
преди 7 години
Атомната енергетика винаги е била и трябва си остане държавна. Частниците правят само пореднта Фукушима заради икономиии и тарикатлъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 11
Vladimir07
преди 7 години
Не ни трябва "зелена" енергия с която да спонсорираме германската икономика. Срока на годност и подръжката на тези технологии е несравнимо по скъп от 2 нови реактора в Белене или Козлодуй като рекаторите автоматично изхвърлят от играта всички "преки и плочки" ... и други измислени зелени глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 7 години
А защо не прочетохте заглавието по-горе? Цената на тока в Европа не покрива строителството на нова ядрена централа. Точка. Все ми е тая дали ще имаме нова АЕЦ или не. Но да я субсидираме през цената на тока, много моля! Писал съм Ви и друг път - листнете си дружеството на борсата, купете си акции и станете милионери. Всичко останало са приказки на Женския пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 10
majnata
преди 7 години
Все приказки без покритие...кат Боковия хъб...апропо кво става с него/с хъба , не с Боко/ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 14
Императорът
преди 7 години
Уффф, аман от изказвания на хора, живеещи в някакъв измислен от тях свят. Януари ВЕИ-тата (черни плочки плюс перчици) произвеждаха 4% (ЧЕТИРИ ПРОЦЕНТА) от точецът - точно когато бе най-нужен. Колко точно от тия 4% са произвели фотоволтаиците с обща мощност над 1000 МвТ (колкото 5 или 6 блок на Козлодуй), ама наистина - защото някои крадат ток от мрежата и го препродават, все едно произведен от тях? Заради това, че редихме черни плочки вместо да построим още един енергоблок, стигнахме дотам, че като просяци да се молим на околните държави за ток !!! Ако не бяха Козлодуй и ПАВЕЦ "Чаирът", щяхме да останем на тъмно и студено !!!!Черните плочки могат да имат само СПОМАГАТЕЛНА функция, но не да бъдат основен източник !!!А за газчицата - какви са алтернативите на Газпром? Има ли такива или само такива лели си дръгнат езиците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още