IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработица или безизходица тегне над България?

Нуждаем се от смели структурни реформи, които ще доведат до повишаване на растежа, ще създадат работни места и ще подобрят продуктивността на икономиката

09:00 | 02.02.14 г. 48
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Безработица или безизходица тегне над България?

До 13,1% се е увеличила безработицата в България през декември 2013 г. Процентът е над средния за Европейския съюз и еврозоната. Безработицата сред 28-те страни членки е 10,7 на сто, а тази в страните, приели еврото – 12%. За 2013 г. безработицата у нас е около 13%.

В топ три на държавите с най-ниска безработица попадат Австрия, Германия и Люксембург. Най-висока е безработицата в Гърция (27,8%, но данните са от октомври 2013 г.), следвана от Испания (25,8%). Застрашително се покачва показателят и в Италия, и в Кипър.

Още по-тревожна е безработицата сред младите хора. В България 66 хил. младежи са без работа, или 29,4%. Над средните стойности за ЕС и еврозоната е младежката безработица в Гърция и Испания. В южната ни съседка тя нарасна до близо 60%, а в иберийската страна – е малко над 54 на сто. Следва ги и Хърватия с близо 50% младежи без работа.

Новините са тревожни, имайки предвид и големия брой млади хора, които са останали обезверени в търсенето на работа. Завършилите висше образование дълго време остават извън трудовия пазар. По последни данни на Евростат България е трета сред държавите в ЕС с най-висок дял на хората в трудоспособна възраст, които не търсят работа.

По данни на Националния статистически институт (НСИ) от последното преброяване на населението пък делът на хората в под трудоспособна възраст е 16%, на това в трудоспособна – 65,1%, а над трудоспособна – 18,9%. Броят на хората, които излизат от пазара на труда продължава да бъде по-голям от входящия поток.

И докато заетостта остава по-точен показател за състоянието както на пазара на труда в дадена страна, така и за напредъка на икономиката, то в нашата страна тя се свива всяка година. От върха от 70% през 2008 г., то през 2013 г. тя спадна до около 59%.

Като цяло структурните реформи, които държавите извършват изключително бавно, ще бъдат причината за загубата на цяло десетилетие в опит да се обуздае покачането на безработицата.

Страната ни може да е отличник що се отнася до финансовата и макроикономическата стабилност, но оценката на Изпълнителния борд на Международния валутен фонд (МВФ) за България изтъква, че въпреки това икономическият ръст остава слаб, а безработицата е висока.

Затова и препоръките в редовния годишен доклад на международната финансова институция за страната ни са да бъде възобновена пенсионната реформа, да бъдат ускорени политиките за премахване на структурните пречки пред икономическият ръст и създаването на работни места, както и за по-бързото изравняване с доходите в ЕС.

Нуждаем се от смели структурни реформи, които ще доведат до повишаване на растежа, ще създадат работни места и ще подобрят продуктивността на икономиката.

Още за проблемите на пазара на труда в ЕС, еврозоната и България можете да научите от коментара между Вероника Денизова от Bulgaria On Air и Свилен Колев от Investor.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

16
rate up comment 17 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Ти затова ли ми цъкна минус? Аз от 10 години говоря за референдуми. Като погледнеш колко референдума има в ЕС, веднага му става ясно на човек колко е легитимен.Хората много се задълбочават в термини, комунизм, демокрация, то не било комунизъм било социализъм.Това което има нужда света не е комунизъм, има нужда от прагматизъм, практичност и реалистичност - 3 думи за едно и също нещо. Може ли нещо да стане и на каква цена? Не трябва нещо да се прави на всяка цена. Трябва всеки индивид да разбира, че обществото без него е нищо и тои е нищо сам по себе си. Това са 2 неща които капитализъма и комунизъма бъркат, едното иска индивида да изплува над другите и да ги стъпче, другото иска обществото да смазва индивидите и да ги превърне в овци в стадото. Тънка работа, засега няма как да стане, не и без особено голям катаклизъм, които да разстресе кликата, която мисли, че има право да управлява планетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 12 rate down comment 13
SS-23
преди 10 години
България просто следва евроатлантическия модел, =========================================Някой попита ли народа - дали иска да следва този модел ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 19 rate down comment 3
deant
преди 10 години
от много грешна високомерна точка гледаш:"като не ти харесва БГ-то кво дириш тук?"факт, е че повечето българи живеят в чужбина вече. Е доволен ли си? Гъделичка ли това егото ти? АКо не защо го казваш? България просто следва евроатлантическия модел, с тази особеност, че ние се мъчим да ги минем, и успяваме. Това, което се случва при нас ще стане и при тях, когато свършат парите или армията им клекне. Щото... с пари и баба може, нали така беше приказката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 14 rate down comment 12
SS-23
преди 10 години
Не съм съгласен!"Комунизма", както повечето наричат социализма, реално няма нищо общо като реализация, спрямо марксизма като идеология и социално-икономически взаимоотношения ! Социализма беше най-меката форма на държавен капитализъм, но все пак по-справедлива, спрямо сегашният див неолиберален и монетарен капитализъм! Що се отнася до комунизма, като идеология - никога не сме живяли в него, защото както много от вас казаха - пътят към него беше изкривен още в самото начало!Теоретично - когато стигнем до реалният комунизъм, с учудване ще забележим, че дефакто сме се озовали в истинската демокрация !! Запишете си го това дебело !! Всичко друго са изкривявания, плод на най-големият човешки грях (според мен) описан в Библията - алчността !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 4
Сините камъни
преди 10 години
Я кажи, в коя страна духовното е на власт!Препоръчай ни моля те, някоя духовна страна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 4
Сините камъни
преди 10 години
Винаги ми е било чудно, коя болна глава на времето преди 1989 измисли момичетата или да си носят косите на плитка или да се подстригват калипсо!Доста унизително,между другото. И зная, че никъде в "Капиталът" На Маркс и Енгелс, не се е говорило за това, как да се подстригват децата в училище. Сега пък, с тая демокрация, не можеш да познаеш в училище ли си или в моден салон!И това само за някакви си две десетилетия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 19
kalendar
преди 10 години
абе, тая тема не я ли дъвкахме с теб един път-като не ти харесва БГ-то кво дириш тук? коментирай в някоя локал медия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 23 rate down comment 2
michaelis
преди 10 години
а преди си спомням в един коментар, като написах, че Държавната Сигурност и партийците не са си тръгвали никога от властта, много хора не бяха съглалсни по въпроса, те си мислят, че СДС е просто създадена от демократи, а архитекта индиректно беше Луканов и Co. и на модела на управление и на мутри, приватизаций и прочее..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 26 rate down comment 1
michaelis
преди 10 години
аз не виждам смисъл да се живее, не защото няма работа, просто съотношенито взимаш даваш е идиотско и защото образователната система е в канала, на власт е материалното, чалгата и далаверата, просто манталитета ни е зле, ето затова не си заслужава да се живее в България ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 0
michaelis
преди 10 години
и двете ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още