IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Нинова: Ще обмислим възможността държавата да купи ЧЕЗ България

Държавата трябва да участва в ценообразуването, да помага на хората, убедена е лидерът на левицата

08:56 | 23.03.17 г. 30
<p>
	Корнелия Нинова. Снимка: <em>БСП</em></p>

Корнелия Нинова. Снимка: БСП

Ако БСП спечели изборите и сформира правителство, ще бъде обмислена възможността държавата да изкупи обратно ЧЕЗ България. Това каза лидерът на партията Корнелия Нинова пред Нова телевизия.

Тя обясни, че CEZ Group обсъжда продажбата на активите си в България с частни инвеститори и ако БСП имат правителство, ще бъде сформирана работна група, която да "вкара държавата" в преговорите за покупката на тези активи.

Нинова призна, че няма информация колко струват тези активи, но е категорична, че държавата трябва "да участва в ценообразуването, да помага на хората". Енергетиката е стратегически сектор и трябва да има държавна намеса, убедена е лидерът на левите.

"Направихме държавата да изглежда недобър стопанин", каза още Нинова в отговор на въпрос защо смята, че държавата ще управлява по-добре дружеството и допълни, че ще промени тази представа.

През 2004 г. България продаде мажоритарните дялове (67%) в трите електроразпределителни и електроснабдителни дружества в Западна България за 281,5 млн. евро. CEZ Group притежава по 67% от капитала на ЧЕЗ Разпределение и ЧЕЗ Електро, а останалите дялове са собственост на различни миноратирани акционери - юридически и физически лица.

Корнелия Нинова каза още, че държавата би имала интерес и ако други електроразпределителни и електроснабдителни дружества обявят активите си за продан.

Още в първите си дни в Министерския съвет Нинова като премиер би предприела няколко стъпки, като отмяна на наредбата за настаняване на бежанци, приемане на закон за определен задължителен дял на български храни в магазините, което ще подкрепи българските производители, както и да бъде свикан Консултативния съвет за национална сигурност, който да изгради обща позиция на България срещу опитите за намесата на Турция в българската политика.

На въпрос дали ще бъдат увеличавани данъците Корнелия Нинова посочи, че "на едни хора те ще бъдат намалени, на други - увеличени, а на трета група ще останат същите". Тя повтори идеята на левите за въвеждане на семейно подоходно облагане, както и увеличаването на данъчната ставка за хората с доходи над 10 хил. лева на месец.

Според изчисленията на Нинова между 7 хил. и 10 хил. души ще плащат по-висока данъчна ставка, защото имат високи доходи. Увеличените приходи от тази група ще донесат необходимите 200 млн. лева за семейното подоходно облагане. 

Лидерът на БСП отказа да коментира с кои партии би се коалирала, за да сформира правителство. "Не се занимаваме с математика", каза тя и допълни, че ще изчака резултатите от изборите, за да прецени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 24
s3
преди 7 години
По принцип не е лоша идеята за национализация на ЧЕЗ, защото това ще е за нас столичани. Така както и летището ни все още си е държавно за да ни е по-евтино, така и тока ни може да ни е по-евтин, както и парното ни се дотира от държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 2
Alee
преди 7 години
Освен, че ще вдигне дълга, като удържави ЧЕЗ, ще може пак да назначава близки "другаре" на държавни позициики, на високи заплати. Проблемът не е в електроразпределителните дружества, ама няма кой да го обясни на "народа". А като цяло цената на тока ще си върви нагоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 13
Иван Митев
преди 7 години
Дори с избрани 240 депутата БСП ще се провали, защото (според нейната предизборна платформа) ще работи при неправилно държавно прилагане на парите.При условия на наличната държавна грешка е невъзможен политически успех.За устойчив политически успех е необходимо правилно държавно прилагане на парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 27 rate down comment 5
MZ/X
преди 7 години
Нека да докажат първо, че държавата може да е добър стопанин на БДЖ и след това да национализират! С какви пари ще купувате ЧЕЗ или пак искате да фалирате държавата, като увеличите външния дълг? Тази е опасна и не трябва да се допуска до властта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 16
data
преди 7 години
Най вероятно става дума за продажбата на ТЕЦ Варна - който е добре да бъде купен от държавата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 7 години
А защо полу? Мисля че е завършена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 8
realista
преди 7 години
За комунистите е вярно, но и ГЕРБ не изостават от тях. От едно кутило са все пак. Една партийна майка ги е родила и отгледала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 2
unseen
преди 7 години
Другари. Дайте и едно рамо на другаря Гошо Гергов .Що пък да не му купим бизнеса за едни 200 - 300 милиона . Не рубли естествено . ГАДИНИ ЧЕРВЕНИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 3
radovel
преди 7 години
Тази полуидиотка доказва отново, че комунистите най-обичат да харчат чужди пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още