IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петкова: Участието на "Росатом" като изпълнител в АЕЦ "Белене" е вън от съмнение

Руската компания ще е партньор на България и във варианта за изграждане на седми блок в Козлодуй, заяви енергийният министър в Москва

12:14 | 20.06.17 г. 29
<p>
	<em>Теменужка Петкова посети &quot;Атомeкспо&quot; в Москва. Снимка: Investor.bg</em></p>

Теменужка Петкова посети "Атомeкспо" в Москва. Снимка: Investor.bg

Участието на руската ядрена корпорация "Росатом" като изпълнител в проекта за АЕЦ "Белене" е вън от съмнение - компанията е конструктор на оборудването, заяви енергийният министър Теменужка Петкова пред Investor.bg. Българският енергиен министър посети изложението "Атомекспо" в Москва по покана на руската компания.

"Нагласата на Росатом е да бъдат изпълнител на този проект", посочи още тя в отговор на въпроса дали руската страна има намерение да участва като стратегически инвеститор в изграждането на втората ядрена централа у нас.

Проектът ще бъде подложен на процедура по приватизация и ще бъде изпълнен на пазарен принцип.

"Ако тази процедура не бъде успешна, ще мислим за реализация на възможността за изграждане на седми блок в АЕЦ "Козлодуй", каза Петкова и допълни, че и при този вариант "Росатом" ще бъде партньор на българската страна.

Петкова коментира още, че има инвеститорски интерес към проекта за изграждане на втората ядрена централа у нас, но най-добрият начин той да се провери е провеждането на публична, прозрачна процедура и всеки инвеститор да заяви параметрите на своето предложение.

Тя посочи и че очаква до края на август доклада на Българската академия на науките (БАН), на базата на който ще бъде взето решение за най-ефективното използване на ресурсите за АЕЦ "Белене", в които са инвестирани близо 3 млрд. лева на българските данъкоплатци, а същевременно да бъде гарантирана и енергийната сигурност на страната.

Бъдещето на българската енергетика, включително и на АЕЦ "Белене", ще бъде част от новата енергийна стратегия на България. В нея ще бъде отразено решението на Европейската комисия за големите горивни инсталации. На първо време България ще се бори за дерогация за въглищните ни топлоцентрали, но ще трябва и дългосрочна визия за развитието на този отрасъл, стана ясно още от думите на енергийния министър.

Тя покани всички политически партии да изпратят свои експерти, с чиято помощ да бъде разработена стратегията. Крайният срок за това изтече на 12 юни, но процедурата по излъчване на представители все още не е изцяло приключила, призна Теменужка Петкова. Тя припомни, че ролята на българския парламент обаче е много важна в случая и разчита да бъде намерен консенсус за развитието на сектора, устойчивостта му и перспективите.

"Енергетиката е отрасъл, който не се развива в кратки срокове и трябва да се мисли стратегически, визионерски с една по-дълга перспектива напред", допълни тя.

По време на "Атомекспо" българският енергиен министър е коментирала още развитието на проекта за удължаване на срока за експлоатация на шести блок в АЕЦ "Козлодуй". "Нашето сътрудничество е на необходимото ниво", поясни Петкова.

Новините от „Атомекспо“ от специалния пратеник на Investor.bg в Москва Деляна Петкова може да следите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 9 rate down comment 5
крас
преди 6 години
За съжаление, НЕ МОЖЕМ ДА СЕ СРАВНЯВАМЕ С ТУРЦИЯ. Те са ДЪРЖАВА , а ние КОЛОНИЯ на ЕС Благодарение на ПРАВИЛАТА на ЕС стигнахме до там, че от ИЗНОСИТЕЛ на газ и ток, се превърнахме в КРАЙНИ ПОТРЕБИТЕЛИ.В същия този ЕС безпроблемно се изгради СЕВЕРЕН ПОТОК , но този с ЮЖНИЯ се превърна в проблем.ДВОЙНИТЕ СТАНДАРТИ при решаване на едни и същи казуси са в резултат на ЛИПСАТА НА ЕВРОПЕЙСКО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО и КОНСТИТУЦИЯ. В ЕС се работи с ДЕКРЕТИ както по време на ЛЕНИН . За нас НЕ МОЖЕ , за ГЕРМАНИЯ може директна доставка на руски газ. "АМЕРИКАНСКИТЕ" централи които до сега изнасяха ток за ТУРЦИЯ скоро ще капалясат просто защото там ще работят РУСКИ АЕЦ-ве.Как да обясня на *** човек като теб, че не е важно КАКВА Е КОТКАТА - БЯЛА ИЛИ ЧЕРНАВАЖНО Е ДА ЛОВИ МИШКИ. Тези неща се обясняват трудно на неграмотни хора които в по голямата си част са не само електорат , но и управленски елит.РЕЗУЛТАТА Е ВИДЕН - без ток и газ както се очертават нещата затваряме държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 9
крас
преди 6 години
Не споделяв простотиите ти."ПРОСТИТЕ" турци изграждат 4 - ри РУСКИ АЕЦ-а, като се готвят да ни засадят и бор в задния двор строейки АЕЦ и до РЕЗОВО. Нали се сещаш как ще гледаме сато БИТИ МАГАРЕТА как турците с рашаните изграждат централите си. Ние разбира се ще имаме два блока които освен за паметници на ПРОСТОТИЯТА не стават за нищо друго. Същата ще е съдбата и на ГАЗОПРЕНОСНАТА МРЕЖА.АКО ТЕ РАЗВА ДА БЪДЕМ БЕЗ ГАЗ И ТОК и да живеем в 19 век на газени лампи то значи , че си *** и извратеняк.ЗА МЕН НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КАКЪВ Е ТОКА ИГАЗТА!!ВАЖНОТО Е ДА ПЛАЩАМ ЗА ТЯХ ЕВТИНА ЦЕНА ИНАЧЕ ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е ГЛУПОСТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 8
крас
преди 6 години
Не политизирай нещата. Гледай ги по прагматично и без емоции. "ПРОСТИТЕ" ТУРЦИ за разлика от нас "УМНИТЕ БЪЛГАРИ" се превърнаха в енергиен център на БАЛКАНИТЕ.Не знам кой в какви зависимости изпада - дали Русия от Турция или обратното, но със сигурност ТУРЦИЯ ЩЕ ИМА ЕВТИН РУСКИ ГАЗ и ЗАПАДНИ ИНВЕСТИЦИИ ЗА МИЛИАРДИ ЕВРА. Ние ще си останем една БАНАНОВА РЕПУБЛИКА с някакъв ЦАР НА РОЖДЕНИЯ ДЕН НА КОЙТО целукупната политическа класа се нареди на една опашка подобна на тази каквато имаше пред мавзолея на ЛЕНИН. ИЗЛИЗА, ЧЕ ПО ВАЖЕН Е ЦАРЯ , ОТКОЛКОТО НЯКАКВИ СИ ТАМ ПРОЕКТИ ЗА ГАЗ И ТОК!!Превънахме се в место за АЛКОХОЛЕН ТУРИЗЪМ и ПРОСТИТУЦИЯ, където КОМПЛЕКСИРАНИ западняци ЩЕ СЕ РАЗТОВАРВАТ биейки камериерки и чупейки в захлас.Това е великата ни нация която според РАШКИТЕ дори не им е дала и писмеността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 6
крас
преди 6 години
Едва ли в руските приоритети е изграждането на АЕЦ Белене. И тук нещата стоят като тези от Турски поток.Руснаците изграждат 4-ри блока в АЕЦ Аккую които ще доведат до реверс на доставките на ток в посока от ТУРЦИЯ към БЪЛГАРИЯ. Късно е със стари политически лица да решаваме ВЕЧЕ РЕШЕНИ ПРОЕКТИ КОИТО СА МИНАЛО за руснаците.Двата ни реактора се превръщат в ПАМЕТНИЦИ на ПРОСТАЦИТЕ управлявали ни през последните десетилетия. В същото се превръща и ГОЗОПРЕНОСНАТА НИ СИСТЕМА!!Целият ни политически елит който на 16 юни се нареди в резиденция ВРАНЯ като пред мавзлея на ЛЕНИН за да честити рожденния ден на "ЦАРЯ" е за измитане.ВРЕМЕ Е ДА ОБЯСНЯТ ПОВЕДЕНИЕТО СИ ДОВЕЛО НИ ДО НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА - без ток и без газ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 6 години
Набирам желаещи да майданосаме Червения площад. Въпреки показните си проруски коментари michaelis, majnata и MaviGoz се записаха първи(нещо ги е накарало да обърнат рез.бата). Така че очаквам и останалата част от четата от червените бабички да се включи в това хуманно и благородно дело.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 6 години
Нямам нищо против "мирния атом", но съм твърдо не за "руския мирен атом", защото той на практика е доказал че не винаги е такъв. И ако все пак народонаселение на България преглътне факта за едно на милион възможности за авария, не виждам защо са тези оди на радостта. Първо енергията от нова централа няма как да е евтина и второ забравяте че преди няколко дни Великобритания консумира повече от 50% от електричеството си за денонощие, произведено от ВЕИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 6
Ironhorse
преди 6 години
За мен Белене е погребан проект, както за нас, така е ясно и за руснаците.Пушилка се вдига за ***'триала.Според мен, покрай случките в Македония и Черна гора, Борисов си давя ясна сметка, че трябва да успи руснаците и техните предатели тук, както предния път (при спирането).Борисов ясно знае, че България сега директно не може да се противопостави на хибридната война на русия, но и протака във времето.А времето не работи за русия.Днес РЦБ е пуснала търг да набира заем в еврооблигации с краен срок 30.06.2017, което идва да рече, че русия вече няма пари и търси по всякакъв начин заеми, за да предотврати неизбежния погром през септември-октомври, когато има падеж от 86 милиарда долара дълг на държавни компании.Та нашите търгове са отворени само за един час, не за дни ?!Сърбия е пред прага на имплозия. Не е случайно назначаването на хърватка-гей за министър-председател на Сърбия. Вучич усеща: или влизат в ЕС и НАТО или ще останат вън, т.е. абдали чакащи помощ от фалирала русия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 16
kukumber
преди 6 години
Плюем, плюем па накрая ще клекнем. Няма как да се разделим с АЕЦ Белене. Вложените пари трябва да се овеществят и това може да стане единствено с построяването й. Частния проект и приватизацията няма да се осъществят, защото нийде по света НЯМА ЧАСТНА ЯДРЕНА ЦЕНТРАЛА. Що аз държава сме, след като може да даваме по 2 МИЛИАРДА за стиропор, а може да ги даваме годишно за ядрена мощност? Само национални предатели мигат да вършат такава простотия. Истинския държавник мисли в перспектива, какъвто ние обаче си нямаме все още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 10
SPART
преди 6 години
Добра новина веднага след вчерашната - телефонен разговор на Радев с Путин по наша инициатива:http://***.kremlin.ru/events/president/news/54819
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 13
SPART
преди 6 години
Добра новина веднага след вчерашната - телефонен разговор на Радев с Путин по наша инициатива:http://***.kremlin.ru/events/president/news/54819
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още