IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Време ли е за по-висока вноска за пенсионно осигуряване

От 2015 година може да започне плавно повишаване на вноската за пенсия

08:14 | 20.12.13 г. 28
Автор - снимка
Редактор
<p>
	След замразяването на възрастта и стажа за пенсия, се търси начин за приходи в системата.&nbsp; <em>Снимка: БТА</em></p>

След замразяването на възрастта и стажа за пенсия, се търси начин за приходи в системата.  Снимка: БТА

От 2015 година може да се пристъпи поетапно и плавно към увеличаване на вноската за пенсионно осигуряване. Това каза министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов. Той уточни, че това може да се случи само ако има ръст на икономиката. Според него вноската за пенсия следва да се вдига  с 1-2 процента.

Ако искаме да стабилизираме бюджета на държавното обществено осигуряване, няма как да минем без вдигане на вноската, категоричен е министърът.

Рисковете - от една страна да се намали разполагаемият доход на гражданите, от друга - да се натовари допълнително бизнесът, което може да се отрази на пазара на труда.

Въпреки това остава един от най-важните въпроси - как да се стабилизира финансово системата. Според социалния министър мерките, прилагани досега, са били в посока намаляване на приходите и увеличаване на разходите, което е увеличило дефицита в бюджета на държавното обществено осигуряване.

Адемов смята, че е време да се мисли в посока на мерки, които да ангажират приходната част на бюджета на общественото осигуряване.

Всъщност това е и препоръката на Световната банка. В доклада "Смекчаване на икономическото въздействие на застаряването на населението" от есента се казва, че само при увеличение на осигурителните вноски и постоянно повишаване на изискванията за пенсиониране системата на общественото осигуряване в България има шанс да издържи в бъдеще. Там се казва още, че осигурителните вноски трябва да се повишат поне със 6%, за да се покрие дефицитът в бюджета на общественото осигуряване.

Авторите на доклада все пак са отчели, че това би се отразило негативно на бизнес средата, затова препоръката е осигуровките да се увеличат с 2%.

Една от стъпките за балансиране на системата е да се увеличи вноската във втория стълб на социалното осигуряване, защото тези 5 процента в момента и ниската степен на събираемост от страна на Агенцията по приходите са сериозни рискове, смята проф. Йордан Христосков.

Много бързо ще дойде 2022 г., когато фондовете трябва да изплатят първите пенсии заедно с пенсията от осигуряването и тогава ще има скандал, че сумата, която е натрупана по индивидуалните партиди е много ниска и съответно се отпускат ниски пенсии. А всъщност тези пет процента не дават достатъчно възможност за акумулиране на повече средства в системата.

Последна актуализация: 18:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 27 rate down comment 0
melon
преди 10 години
Нали трябва мафията да има откъде да краде:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 42 rate down comment 2
melon
преди 10 години
Социалистите са социалисти само по отношение на чуждото имущество:)По отношение на личното са отявлени капиталисти.В икономиката си има логика и като започнат да бъркат още по-дълбоко в джоба на не чак толкова многото работещи и създаващи някаква добавена стойност хора тези хора ще вземат мерки да не плащат. Винаги има някакви начини. Дори и емиграция. Така тук ще има все повече грухтящи прасета и ромове и все по-малко нормален народ. Абе от комунисти добро не може да се види, жалко че преобладаващата част от народа е много *** и гласува за тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 22
cokrat1
преди 10 години
Кога ли най-после тая държава ще направи данъчна полиция....Дянков искаше, но май не му дадоха...не съм много запознат...но който го направи това ще спечели мнооого дивиденти за изборите!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 40 rate down comment 2
Бате Пешо
преди 10 години
Бе ти си бил голем убавец.Я гледай с какво желание слагаш данъци на богатите!!!!Но кои са богатите.За такива като теб богати са хора със заплати до 1000 лева.Е нека я вдигнат да видим кой ще я плаща.Аз няма да плащам повече от минимума щото не искам да храня неблагодарници като теб Сократ ли си Питагор ли си?При положение че ще ми дадат 250 кинта пенсия благодарим.За една година това са 3000 кинта.По добре парите в банка в буркани а още по добре инвестирани в земя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 40
cokrat1
преди 10 години
Абе, дигайте я тая вноска, стига сте коментирали. Който не е убеден, че това трябва да се случи...ами прав му път извън България. Тук в България ще стане така. Време е богатите да усетят, че държавата я има, и не си поплюва на фалшивите и измислени аргументи от разни пишман икономисти!!! Време е и плоския данък да бъде премахнат. И още неща мога да напиша които да бъдат премахнати, но за сега стига толкоз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още