IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската рубла ще продължава да се обезценява и през 2015 г.

Сега е моментът инвеститорите да се възползват, вземайки под внимание резките движения и спекулативните нагласи, смята Никола Илчев от ЕЛАНА Трейдинг

14:05 | 21.12.14 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Руската рубла ще продължава да се обезценява и през 2015 г.

Обезценяването на рублата достигна такива темпове, че макар и за кратко руската валута дори падна спрямо зимбабвийския долар. Това постижение е сериозна причина за притеснения, но и една възможност за инвестиции. Засега преобладава паниката и спекулациите, с които може да се обяснят неистовите движения на валутата и на фондовия пазар в Русия.

Основата на обезценката на рублата може да се търси в дългата серия санкции от страна на Запада след събитията в Крим и Украйна, изтичането на капитали, както и в силния спад на петрола, създаващ рискове за бюджета. Това обаче са само част от факторите и ако погледнем останалите валути на възникващите пазари, подобни разпродажби имаше почти навсякъде – Турция, Индия, Бразилия, а Аржентина на практика обяви фалит. Глобалната икономика се забави, като Европа и Китай са основните разочарования. На този фон плащанията по външни задължения, каквото Роснефт трябва да направи до дни, е поводът за ускоряването на продажбите на рублата.

През тази седмица Руската централна банка повиши основния лихвен процент до 17%. С този ход трябва да се ограничат възможностите за взимане на рубли на заем, които да се използват в последствие за покупки на чуждестранна валута. В същото време банката осигурява ликвидни средства. Ефектите от политиката може и да успеят да успокоят валутния пазар, но няма да е учудващо, ако се въведат и някакви ограничения върху капиталовите потоци. Резултатът от валутните колебания и мерките за стабилизиране няма как да са добри – икономиката ще влезе в сериозна криза.

В тази връзка централната банка на страната ще се опита да проведе парична политика на таргетиране на инфлацията (по подобие на Фед и ЕЦБ) и плаващ валутен курс на рублата през следващите години, която ще позволи на финансовата институция да се съсредоточи върху управлението на лихвените нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 11 rate down comment 6
krasi_mir_g
преди 9 години
За нас е изгодна евтината рубла , а и за цяла Европа, защото баланса ни е силно отрицателен,. Та какво по-хубаво за бедна България от евтини суровини?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 6
Nikola666
преди 9 години
Гледам разчетите, ОЛП е по-висок от инфлацията.Има ли някой, който вярва на тези глупости?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 9
крас
преди 9 години
Русия, която е пета в света по размер на златните резерви, увеличава своите запаси за осми пореден месец, въпреки че трябваше да използва международните си резерви, за да защити рублата, но НЕ ГО ПРАВИ!!СЕГА РАЗБИРАТЕ ЛИ КОИ И ЗАЩО СПЕКУЛАТИВНО СРИВА КУРСА НА РУБЛАТА , КОЙ ПЕЧЕЛИ И КОЙ ГУБИ ОТ ЕВТИНАТА РУБЛА И СЪПОТО ЕВРО?!Ако не сте го разбарли скоро ще го усетите по фалита на нашите фирми изнасящи стоки и продукция за Русия кой ГУБИ от поевтинялата рубла!!ЗА ЕВРОПА И КОНКРЕТНО ЗА ГЕРМАНИЯ НЯМА ДА КОМЕНТИРАМ!!ИЗВОДА СЕ НАЛАГА ОТ САМ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 10
крас
преди 9 години
Няма съмнение, че е налице СПЕКУЛАТИВНО обезценяване на рублата!Защо не допуснете, че тази спекула е умишлена и е началото на една истинска война на валутите!ПОЕВТИНЯВАЩА РУБЛА и ПОСКЪПВАЩО ЕВРО - кой от двата търговски партньора каквито са ЕВРОПА и РУСИЯ печели от това?!НЕ Е ЛИ ТОВА УМИШЛЕНО НАЛОЖЕНА БАРИЕРА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ СТОКИ КЪМ РУСИЯ?! Няма ли тази умишлено създадена криза да се прехвърли в ЕВРОПА и най вече в ГЕРМАНИЯ чийто стокообмен с Русия се пресмята в порядъка на 500 млрд. евро!!!Какво ще се случи с работещите на руския пазар немски компании ??И само немски ли?!КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ С ИЗНАСЯНИТЕ ОТ НАС ЗА РУСИЯ СТОКИ КОИТО ЩЕ СТАНАТ НЕПРОДАВАЕМИ?!! Какво ще се случи с търговското ни салдо, с бюджета, с икономиката ни!ИЛИ НИЕ ЖИВЕЕМ В ДРУГ НЕЗАВИСИМ И НЯМАЩ НИЩО СЪС СЛУЧВАЩОТО СЕ В РУСИЯ СВЯТ!!Защо да не приемем, че точно КРЕМЪЛ стои в основота на тази обявена война на валутите?! С ТЕХНИТЕ ВАЛУТНИ РЕЗЕРВИ ТЕ БИХА ИЗДЪРЖАЛИ ГОДИНИ!!!А НИЕ И ЕВРОПА??!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 11
крас
преди 9 години
Не е ли по добре вместо да се пишат прогнози и смъртни актове на рублата , да се запитаме КАК ОБЕЗЦЕНКАТА Й ЩЕ СЕ ОТРАЗИ НА НАС И НА ЕВРОПА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 10
studioaa
преди 9 години
Забравих да спомена, че смятам, че еврото ще стигне в интервала 1.05 - 1.10 $ през 2015 и може да се окаже по-губещо даже от петрола след като беше над 1.30 в началото на 2014. Когато Ципрас дойде на власт след 1-2 месеца и откаже спасителната програма и Фараж се окаже коалиционен партньор на Камерън в средата на 2015 и Великобритания тръгне да излиза от ЕС ще еврото ще бъде ударено много тежко. Ако обаче и Льо Пен успее да окупира местната власт във Франция еврото ще бъде нокаутирано. Ако всичко това се материализира може да видим даже еврото да стигне дори 0.9 $.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 14
studioaa
преди 9 години
Моята прогноза е, че петролът ще се движи между 80 и 90$, а златото между 1400-1500 $.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 19
studioaa
преди 9 години
Според мен цената на петрола няма да стигне до 40$ по никой начин, защото това ще подкопае геополитическата стабилност на целия Близък Изток. Една война между Иран и Саудитска Арабия или война между Русия и Саудитска Арабия може да промени всичко... Упорито се говори, че Путин е плашил крал Абдула с война миналата година...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 14
michaelis
преди 9 години
What Is The Gold-Oil Ratio Telling Us?http://***.zerohedge.com/news/2014-12-18/what-gold-oil-ratio-telling-us2014 (current): Oil $55/brl, gold $1,200Ratio: 21.8Извода от всичките тея дивотии е, че тоя петрол ше се вдигне, ако той се вдигне аз не бих шортил рублата за вас не знам .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 16
michaelis
преди 9 години
от тея индикатори зависи и рублата не го знам Илчев кво вижда, ама индикаторите показват ..... петрола за момент на горе, значи рублата тоже ....http://***.thewavetrading.com/wp-content/uploads/2014/12/OIL-D-MOMENTUM.png
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още