IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли САЩ да си позволят нова война за 3 трлн. долара?

Страната още се мъчи да излезе от финансовата дупка, която отвориха скъпите войни в Ирак и Афганистан, пише за CNN икономистът Линда Билмс

08:24 | 05.09.14 г. 34
<p>
	Сили за сигурност в Ирак. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сили за сигурност в Ирак. Снимка: Ройтерс

След като похарчи трилиони долари за войни през последното десетилетие, Америка изглеждаше сякаш пристъпва към една нова ера – готова да спре финансовото кранче за военни операции в Ирак и Афганистан, да си прибере военните у дома и да се наслади на дивидентите от мира, пише в коментар за CNN икономистът Линда Билмс.

Отдихът обаче изглежда, че ще бъде кратък. Новите заплахи за сигурността в целия свят доведоха до подновяването на призивите за военно участие – може би не със сухопътни сили, а само с въздушни удари, безпилотни летателни апарати и оръжия и обучение за сенчести опозиционни групи.

Заради Ирак, който изпадна в хаос на фона на настъплението на ислямистката организация „Ислямска държава“, обществеността е обезпокоена не само от перспективата САЩ да бъдат въвлечени отново във война. Основният въпрос е дали икономиката ще може да издържи повече.

Вашингтон може да плаща лесно за каквото е необходимо. Първата война в Персийския залив през 90-те години например струваше по около 12 млрд. щатски долара годишно.

Обучението на опозицията и защитата на цивилното население в Сирия, както и въздушните удари срещу „Ислямска държава“ и режима на Башар Асад в Сирия, ще струват около 20-22 милиарда долара годишно, според оценката на Кен Полак от базирания във Вашингтон Brookings Institution.

Цената на повторно участие в конфликт ще бъде тежка. Страната още се мъчи да излезе от финансовата дупка, която отвориха скъпите войни в Ирак и Афганистан. В допълнение към трилионите, заделени за военни разходи, редовният бюджет на Пентагона е нараснал с 1,3 трлн. сегашни долара от 2001 г. насам до най-високо ниво в реално изражение от Втората Световна война.

Тази "култура на безкрайни пари", както бившият министър на отбраната Робърт Гейтс я нарича, е пословично разточителство. Счетоводните системи пък са толкова несъвършени, че е невъзможно да се проследи къде и как са изхарчени парите.

Оттеглянето от Ирак и очакваното заминаване от Афганистан се считаше за прелюдия към „затягане на коланите“ от Пентагона. Конгресът дори постанови мерки, предназначени да намалят военните разходи с около 540 милиарда щатски долара през следващото десетилетие.

Пентагонът също обяви големи съкращения на разходите в почти всички области, включително и свиване на размера на армията от 520 хил. до 440 хил. войници, орязване на увеличенията на заплати и обезщетения и закупуване на по-малко оръжия. Реформата обаче явно ще бъде задържана заради рязкото влошаване на глобалната сигурност.

Последна актуализация: 20:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 20 rate down comment 3
dr.5rov
преди 9 години
"Могат ли САЩ да си позволят нова война за 3 трлн. долара?"Могат. Стига другите държави да харчат също така много за въоражаване и да се бият помежду си. До сега само те се биеха. Сега е време и другите да започнат! На там бутат нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 20 rate down comment 12
michaelis
преди 9 години
да бе бате знаем, че са технологично страшни и кво толкоз, кат нямат мангизи с печатницата не може вечно иска им се ама много им се иска да направят патаклама в Русия, както в Ирак и Либия и да им засмучат ресурсите и да продължат с печатането, ако може и долара да стане световна валута - най добре ше е за тях. Но както видяхме американците искат както винаги да вадят кестените с чужди ръце от жарта, но европейците не смеят да войуват срещу руснаците. Ако са толкова технологично и супер отворени да отидат те лично и да им кажат на Руснаците квото имат да им казват, но да не се пренесе войната тоя път на тяхна територия, че тогава ше им е за последно наистина ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 25 rate down comment 14
data
преди 9 години
п.п."Тъпите Американци" са заели позиции във всички бизнеси който ще са фактор следващите 30 г. *** форумните герой ги погребват всеки ден :) Я вземете и избройте кой бизнеси ще са водещи в следващите години и кой държи технологиите за тях и пишете отново
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 2
data
преди 9 години
:) Кейнс препоръчва ръст на военните разходи и разходите за инфраструктура .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 42 rate down comment 8
hellwitch
преди 9 години
Смях в залата.САЩ изнася трилиони долари (най вече виртуални такива, дори не хартийки) и сметката я плащат всички, които ползват тази валута извън САЩ.ВПК на САЩ е доста голям и успешен точно заради войните, които водят и анализаторите тук забравят, че 2000-2001 САЩ бяха в криза като тези войни рестартираха икономиката им. Подходът е основен в стратегията на републиканците(и на двамата Буш) - икономиката да се допингира с военни разходи, която колкото и нелицеприятна си работи още от времето на Римската империя стига тези войни да не са на тяхна територия.Само човек, който никога не е стъпвал там може да обяснява митовете за тъпите американци и как щели да се затрият до 10г. Хората просто си гледат егоистичния интерес и го защитават, често и с оръжие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 5
многодобре
преди 9 години
Нови заплахи?Този ход с "прибиране у дома на военните" трябваше да се случи след войната във Виетнам!Много "попара надробиха" и ще трябва да им помогнем в сърбането и,искаме или не искаме.Огънят с "къкрещата попара" е съвсем близо до нас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 36 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
Те америнакците кво са виновни народа, че биват управлявани от евреи, ше погинат за нищо и ние покрай тях *** да не дава Господ. Ако може само банкерите да бъдат бастардисани, най добре ама ей на нейсе ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 42 rate down comment 19
Vladi666
преди 9 години
Колко по скоро фалират толко по добре......*** и гадното племе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 42 rate down comment 40
Бате Пешо
преди 9 години
Както е известно американците са най тъпата нация в света.Пословично ***.Наближава времето на сгромолясването им.До 2030 тия ще са история.Господ ще ги изтрие от картата на света.Не може толкова години да крадеш грабиш убиваш и да няма възмездие.Господ забавя ама не забравя.А Русия все по ярко ще блести и ще им се присмива.За Китай няма какво да говорим.А Западна Европа са смешници пълни смешници вместо да излязат от НАТО и приемат Русия в ЕС те се перчат.Европейските държави трябва да направят военен съюз с Русия и да се пазят от настъпващия агресивен ислям.Накрая ще се молят на руснаците ама ще е късно.Америка повече войни не може да води а с удари от въздуха нищо не можеш да направиш.Ако Русия въоръжи *** и прати обучени хора кьорав американски самолет няма да мое да излети щото веднага ще го свалят.Американците са *** и ще си платят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 37 rate down comment 1
IQ96
преди 9 години
Май 3та световна не е само хипотетична и става все по-реална....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още